Разлика помеѓу преработките на „Вештачки сателит“

с
[[Sputnik 1]] помогна да се идентификува со густина од високи атмосферски слоеви , преку мерење на неговата орбитални промени и обезбедени податоци за радио -сигнал во јоносферата . Непредвиденото објавување на Спутник 1 "успехот предизвикан од криза Спутник во САД започна таканаречена вселенската трка во рамките на Студената војна.
 
''[[Sputnik 2]]'' беше лансиран на 3 ноември 1957 година и врши првиот патничко летало во орбитата, со кучето со име Laika[[Laika]]. <ref>{{cite web|title=A Brief History of Animals in Space |publisher=[[NASA]] |url=http://history.nasa.gov/animals.html|accessdate=2007-08-08}}</ref>
 
Во мај 1946 година, Проектотпоектот РАНД[[Project RAND]] беше објавен на Идеен проект на [[Preliminary Design of an Experimental World-Circling Spaceship]], кој изјави: "сателитно летало со соодветни инструменти може да се очекува да биде еден од најпотентните научни алатки на дваесеттиот век. [6] Во САД ја разгледува можноста за лансирање орбитни сателити од 1945 година во рамките на Бирото за аеронаутика на американската морнарица . на Американското Воено Воздухопловство е проект РАНД конечно го објави извештајот погоре, но не веруваат дека сателитот е потенцијално воено оружје; Наместо тоа, тие го сметаат за средство за науката, политиката, и пропагандата. Во 1954 година, секретарот за одбрана изјави: " I know of no American satellite program." [7]
На 29 јули, 1955, во Белата[[White куќаHouse]] изјави дека САД е со намера да лансира сателити од пролетта 1958 година. Ова стана познато како Проект[[Project Вангард "Vanguard]] . На 31 јули, Советот објави дека тие се наменети за лансирање на сателити од падот на 1957 година.
По притисокот од страна на American Rocket Society , на Националната фондација за наука , и на Интернационалната геофизичка година , воениот интерес земен е во почетокот на 1955 година од армијата и морнарицата на проектот Orbiter , две конкурентски програми, на армијата во кој е вклучено користење на Јупитер Ц ракета , и на цивилните / морнарица Авангард ракета за лансирање на сателити. Во прво време, тие не успеаја: почетна предност беше дадена на програмата Авангард чии лансирано летало имаше чуден начин на експлозија на националната телевизија. Но, конечно, по три месеци од Спутник 1 , проектот успеа, Експлорер 1 стана САД прв вештачки сателит на 31 јануари 1958 година. [8]
 
По притисокот од страна на [[American Rocket Society]] , на Националната[[National фондацијаScience за наукаFoundation]] , и на Интернационалната[[International геофизичкаGeophysical годинаYear]] , воениот интерес земен е во почетокот на 1955 година од армијата и морнарицата на проектот Orbiter , две конкурентски програми, на армијата во кој е вклучено користење на Јупитер Ц ракета , и на цивилните / морнарица Авангард ракета за лансирање на сателити. Во прво време, тие не успеаја: почетна предност беше дадена на програмата Авангард чии лансирано летало имаше чуден начин на експлозија на националната телевизија. Но, конечно, по три месеци од Спутник 1 , проектот успеа, Експлорер 1 стана САД прв вештачки сателит на 31 јануари 1958 година. [8]
Во јуни 1961 година, три и пол години по лансирањето на Спутник 1, на воздухопловните сили се користат ресурсите на просторот на САД Надзорната Мрежа за каталогизација на 115 сателити кои орбитираат околу Земјата. [9]
Најголемиот вештачки сателит во моментов орбитира околу Земјата е Меѓународната вселенска станица .
21

уредување