Разлика помеѓу преработките на „Ден на вљубените“

{| class="wikitable"
|-
!==== '''Содржина'''====
 
* 1.Свети Валентин
* 4.1.1 Европа
* 4.1.2 Мексико,Централна и Јужна Америка
*4.2 Азија
* 4.2.1 Јапонија
|-
|}
{{Infobox Holiday
|holiday_name=Денот на вљубените
|слика=Victorian-valentines-cards-two-cherubs-red-hearts.jpg
|caption=Викторијанска љубовна картичка
|се нарекува и=[[Свети Валентин]]/>Валентин
|се одржува во=многу земји
|дата=14 Февруари
|Одржување=Праќање на картички и подароци,состаноци
|Тип=Културен,[[христијански]],комерцијален
|Значење=[[Љубов]] and [[приврзаност]] кои се слават помеѓу [[ љубовниците]]
|relatedto=
}}
Бројните рани Хриситјански светци се именувани како Валентин.Валентин се чествува на 14 Февруари се Вљубеникот од Рим(Valentinus press m.Romae) и Вљубеникот од Терни(Valentinus ep.Intermanesis m. Romae).Вљубеникот од Рим е свештеник во Рим кој бил маченик околу 269 год.п.н.е и е спален на патот Фламина.Неговите остатоци се во црквата свети Пракс во Рим и на улицата Уајтфрајар во црквата Кармелајт во Даблин,Ирска.
Вљубеникот од Терни е епископ на Интерамна(модерно Терни)околу 197год.п.н.е и се вели дека е мачен за време на прогонот под императорот Аурелијан.Тој е исто така спален на патот Фламина,но на друго место од Вљубеникот од Рим.Неговите остатоци се во Базиликата на Свети Валентин од Терни(Basilica di San Valentino)
Анонимен корисник