Разлика помеѓу преработките на „Ден на вљубените“

Свети Валентин(најчесто и Денот на вљубените)е годишна прослава која се одржува на 14 Февруари
со славење на њубовта и приврзаноста помеѓу интимните партнери.Денот е именуван според еден или
повеќето ран христијански маченик наречен Валентин и е одреден од папата Гелазиус I во 500 год.п.н.е.
Беше отстранет од Романскиот календар на светците во 1969 од папата Павле VI,но нивнато религиско
одржување се уште е дозволено.Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов
меѓусебно со подарување цвеќиња,нудење слатки производи и праќање картички(познати како"љубовни").
Денот прво се поврзувал со романтична љубов во кругот на Геофри Чосер во Средниот век,кога традицијата
Анонимен корисник