Филмска награда на академијата на САД: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Откажано уредување 1843402 од (Preveduvac | Разговор)
Ред 1:
{{redirect|Оскар|филмот|Оскарот (филм)}}
== Филмска награда на академијата за филмски уметности и науки на САД ==
{{Infobox award
[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_of_Motion_Picture_Arts_and_Sciences Наградите на академијата за филмски уметности и науки на Сад] познати уште и под името [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Oscar_(film) Оскари] се награди кои Академијата за филмски уметности и науки (АМПАС) ги доделува еднаш годишно како признание за одлично извршената работа на професионалците од [http://en.wikipedia.org/wiki/Film_industry филмската индустриjа] меѓу кои [http://en.wikipedia.org/wiki/Actors глумци], [http://en.wikipedia.org/wiki/Film_director режисери] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Writers сценаристи]. Свечената церемонија на која се доделуваат наградите е една од најважните филмски церемонии во светот и истата се емитува во живо во повеќе од 200 држави. Таа е најстарата медиумска церемонија а како нејзини еквиваленти кои се изработени по примерот ма Академијата се [http://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Awards наградите Греми] (за музика), [http://en.wikipedia.org/wiki/Emmy_Awards Еми] (за телевизија) и [http://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Awards Тони] (за театар). Академијата за филмски уметности и науки е основана од страна на Луис Б. Маер, претседател на на филмското студио Metro-Goldwyn-Mayer.
| name = Награда на академијата
Првата свечена церемонија за [http://en.wikipedia.org/wiki/1st_Academy_Awards доделување на Оскарите] е одржана на 16 мај 1929 година во [http://en.wikipedia.org/wiki/Roosevelt_Hotel_(Hollywood) хотелот Рузвелт] во [http://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood,_California Холивуд] во чест на исклучителните филмски достигнувања во филмската сезона 1927-1928 . Водители на церемонијата беа актерот [http://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_Fairbanks Даглас Феарбенкс] и режисерот [http://en.wikipedia.org/wiki/William_C._deMille Вилијам Ц. де Мил].
| image = Oscar statuette.jpg
[http://en.wikipedia.org/wiki/82nd_Academy_Awards Осумдесет и второто доделување на Оскарите] за најдобрите [http://en.wikipedia.org/wiki/2009_in_film филмски достигнувања за 2009 година] се одржа на 7 март 2010 година во [http://en.wikipedia.org/wiki/Kodak_Theatre театарот Кодак] во [http://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood Холивуд] а водители на церемонијата беа актерите [http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Martin Стив Мартин] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Alec_Baldwin Алек Болдвин]. Залагајќи се за помлада генерација на водители за [http://en.wikipedia.org/wiki/83rd_Academy_Awards Осумдесет и третото доделување на Оскарите ] за 27 февруари 2011 година , актерите [http://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Hathaway_(actress) Ен Хатавеј] и [http://en.wikipedia.org/wiki/James_Franco Џејмс Франко] беа именувани за водители на церемонијата од ноември 2010 година од страна на режисерите [http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Cohen Брус Коен] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Don_Mischer Дон Мишер] .
| description = Извонредност во [[филм]]ските достигнувања
| presenter = [[Академија за филмски уметности и науки]]
| country = [[САД]]
| year = [[16 мај]], [[1929]]
| website = http://www.oscars.org
}}
'''Наградите на академијата''' широко познати како '''Оскари''' ([[англиски јазик|англиски]]: ''The Academy Awards'' или ''Oscars''), се годишно доделувани филмски награди од [[Академијата за филмски уметности и науки]] (АМПАС)<ref>{{цитирана веб страница |url = http://www.oscars.org/aboutacademyawards/index.html |title = About the Academy Awards |publisher = Academy of Motion Picture Arts and Sciences |accessdate = 2007-04-13}}</ref> како признание за одличноста на професионалците од филмската индустрија, вклучувајќи [[Глумец|глумци]], [[Режисер|режисери]] и [[Сценарист|сценаристи]]. Свечената [[церемонија]] на која се доделуваат наградите е една од најважните филмски церемонии во светот и истата се емитува во живо во повеќе од 200 држави. Важи и за најстара медиумска церемонија; нејзините еквиваленти, [[наградите Греми]] (за музика), [[Еми (награди)|Еми]] (за телевизија) и [[Тони (награди)|Тони]] (за театар) се изработени по образец на Академијата.
 
[[Академија за филмски уметности и науки|Академијата за филмски уметности и науки]] е основана од [[Луис Б. Маер]], шефот на филмското студио [[Metro-Goldwyn-Mayer]], но всушност актерот [[Даглас Фербенкс]] е заслужен за отпочнување на наградната церемонија. Наградите се доделуваат во повеќе категории, со што од самиот почеток па до денес одредени категории се отстранети, а постојат и специјални награди кои се доделуваат периодично. Самата статуетка наречена е ''Оскар'', а позната е и како ''Награда на акадамијата за заслужност'', иако потеклото на името сè уште не е утврдено.
'''Историја'''
Првото доделување на Оскарите е одржано на 16 мај, 1928 на приватна вечера во холивудскиот [http://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood_Roosevelt_Hotel хотелот Рузвелт], со публика помалку од 250 луѓе. Забавата по завршувањето на церемонијата е одржана во хотелот Мејфеар.Влезницата за вечерната церемонија чинела 5 долари по човек. На церемонијата се доделени 15 статуетки за филмски достигнувања во својата работа на актерите , режисерите и други личности од филмската индустрија за сезоната 1927-1928.
Добитниците на Оскари се објавувале три месеци пред церемонијата , сепак ова е променило на второто доделување на Оскарите во 1930 година. Оттогаш и за време на првата декада добитниците на оскар се објавувани во весник во 23 часот на ноќта на доделувањето на наградите. Овој метод се уптребувал се дотогаш кога весникот [http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles_Times Лос Анџелес Тајмс] ги објавува добитниците пред започнувањето на церемонијата. Како резултат на тоа од 1941 година Академијата започнува да користи запечатени коверти во кои се напишани имињата на добитниците. Од 2002 година оскарите се доделуваат во Театарот Кодак.
Првиот добитник на Оскар за најдобар актер е [http://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Jannings Емил Јанес] за неговите изведби во филмовите [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_Command_(film) Последната команда] и [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Way_of_All_Flesh The Way of All Flesh].Тој морал да се врати во Европа пред започнувањето на церемонијата па за таа цел Академијата се согласила да му ја врачи наградата порано . Со врачувањето на наградата тој официјално станува првиот добитник на наградата Оскар во историјата на доделување на наградите . На почестените професионалци им беа врачени награди за нивната работа во одредени категории за време на квалификациониот период , на пример [http://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Jannings Емил Јанес] ја доби наградата за двата филма во кој тој игра за време на тој период. По четвртото доделување на наградите системот се менува а професионалците добиваат награди за одредено појавување во еден единствен филм . Се до осумдесет и второто доделување на Оскарите одржано до 2010 година вкупно 2789 Оскари се доделени за 1825 награди. Вкупно 302 актери добиле Оскар во категориите за глума или па к тој бил доделен на Почесните доделувања на Оскар и Оскарот за млади .
На дваесет и деветото доделување на наградите одржано на 27 март 1957 година воведена е категоријата за најдобар странски филм , оттогаш странскиот филм влегува во конкуренција за добивање на наградата за Специјални достигнувања.
 
[[Првото доделување на наградите Оскар|Првото доделување]] е одржано на 16 мај, 1929, во [[Хотел Рузвелт (Холивуд)|Хотел Рузвелт]] во [[Холивуд, Калифорнија|Холивуд]] за оддавање чест на извонредните филмски достигнувања од [[1927]] и [[1928]]. Глумецот [[Даглас Фербенкс]] и режисерот [[Вилијам Ч. деМил]] биле водители на церемонијата. [[Осумдесет и второто доделување на наградите Оскар|Осумдесет и второто доделување]] за признавање на најдобрите од 2009, се оддржи на 7 март, 2010, во [[Кодак театар]]от во [[Холивуд]], со актерите [[Стив Мартин]] и [[Алек Болдвин]] како водители.<ref>{{цитирана веб страница|url=http://www.oscars.org/awards/academyawards/index.html |title=82nd Academy Awards and the Oscars &#124; Academy of Motion Picture Arts and Sciences |publisher=Oscars.org |date= |accessdate=2010-02-06}}</ref>
'''Статуетката Оскар'''
'''Дизајн'''
 
== Историја ==
Иако постојат седум различни награди кои ги доделува Академијата (Меморијалната награда Ирвинг Г. Талберг, Хуманитарната награда Џин Хершолт, наградата Гордон Е. Соер, наградата за Наука и инженерство, наградата за Техничко достигнување, медалот за успех Џон А. Бонер и Студентската награда за академијата), најпозната е Награда на акадамијата за заслужност позната под името Оскар. [http://en.wikipedia.org/wiki/Statuette Статуетката] е направена од [http://en.wikipedia.org/wiki/Gold златно]-плочкаст [http://en.wikipedia.org/wiki/Britannia_metal британиум] на црна метална база, таа е висока 34 cm, а тежи 3, 85 kg статуетката претставува [http://en.wikipedia.org/wiki/Knight витез] изваљан во [http://en.wikipedia.org/wiki/Art_Deco Арт Деко стил] кој држи [http://en.wikipedia.org/wiki/Crusade крстоносен] [http://en.wikipedia.org/wiki/Sword меч], витезот стои на округла филмска лента со 5 [http://en.wikipedia.org/wiki/Reel вдлабнати кругови]. Петте кругови ги претставуваат оригиналните гранки на Академијата: глумци, сценаристи, режисери, продуценти и техничари.
Уметничкиот директор на компанијата [http://en.wikipedia.org/wiki/MGM МГМ( Метро Голдвин Маер] ), [http://en.wikipedia.org/wiki/Cedric_Gibbons Седрик Гибонс], еден од постојаните членови на Академијата, го надгледувал дизајнот на наградниот [http://en.wikipedia.org/wiki/Trophy трофеј] и го испечатил на ролна. Бидејќи му бил потребен модел за статуетка, тогашната жена на Гибонс, [http://en.wikipedia.org/wiki/Dolores_del_R%C3%ADo Долорес дел Рио] го запознала со мексиканскиот режисер и актер [http://en.wikipedia.org/wiki/Emilio_Fern%C3%A1ndez Емилио Фернандез]. Двоумејќи се на почетокот, Фернандез конечно решава да позира гол за да се направи познатата статуетка „Оскар“. Вајарот Џорџ Стенли го изработува првичниот дизајн од глина , додека Сачин Смит ја излиал статуата со 92,5 проценти [http://en.wikipedia.org/wiki/Tin калај] и 7,5 проценти [http://en.wikipedia.org/wiki/Copper бакар] а на крајот ја обложил со златно-плочкаст материјал. Единствената промена на статуата откако е направена е малото преструктурирање на базата. Оригиналниот калап на статуата бил направен во 1928 во C.W. Shumway & Sons Foundry во [http://en.wikipedia.org/wiki/Batavia,_Illinois Батавиа, Илионис], кои исто така ги направиле калапите за наградите [http://en.wikipedia.org/wiki/Vince_Lombardi_Trophy Трофејот Винс Ломбарди] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Emmy_Award Еми наградата]. Започнувајќи од 1983, приближно 50 Оскари се изработуваат секоја година во [http://en.wikipedia.org/wiki/Chicago Чикаго], [http://en.wikipedia.org/wiki/Illinois Илионис] од производителот R.S. Owens & Company.
Како поддршка за вложениот труд на американците во [http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II Втората светска војна], статуетките биле изработувани од гипс,а по завршувањето на војната гипсените се заменети со златни статуетки .
 
Првото доделување било одржано на 16 мај, 1928 на приватна вечера во Холивуд, со публика помалку од 250 луѓе.<ref name="about2">{{цитирана веб страница|url=http://www.oscars.org/aboutacademyawards/index2.html|title=About the Academy Awards <small>(page 2)</small>|work=Academy of Motion Picture Arts and Sciences|format=HTML|language=English}}</ref> Се од првата година наградите се и медиумски прикажувани, најпрвин преку радио, а се од 1953 и преку телевизија.<ref name="about2"/> За време на првата деценија резултатите секогаш биле предавани на весниците во 23 часот на ноќта на доделувањето за да можат да се испечатат. Овој метод бил уништен кога ''[[Los Angeles Times]]'' ги објавиле победниците пред да започне церемонијата. Како резултат оттогаш академијата користи убаво запечатен коверт за да ги објави имињата на победниците.<ref name="history">{{цитирана веб страница|url=http://www.oscars.org/aboutacademyawards/history01.html|title=History of the Academy Awards|work=Academy of Motion Picture Arts and Sciences|language=English|format=HTML}}</ref> Се од 2002, наградите се прикажуваат директно од [[Кодак театар]]от.<ref name="history"/>
'''Именување'''
 
== Статуетката Оскар ==
Потеклото на името Оскар е оспорувано. Една биографија на [http://en.wikipedia.org/wiki/Bette_Davis Бети Дејвис] тврди дека таа го дава името Оскар по нејзиниот прв маж, Хармон Оскар Нелсон. Едно од најраните забележени споменувања на поимот Оскар доаѓа од една статија на списанието [http://en.wikipedia.org/wiki/Time_(magazine TIME Magazine] од 1934 за [http://en.wikipedia.org/wiki/6th_Academy_Awards шестото доделување на наградите] и за примањето на наградата на Бети во 1936. [http://en.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney Волт Дизни] е исто така цитиран како се заблагодарува на академијата за неговиот Оскар уште од раната 1932. Друга потврдена теорија за потеклото на зборот е дека извршната секретарка на академијата, [http://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Herrick Маргарет Херик], која за прв пат ја видела статуетката во 1931 рекла дека статуетката многу ја потсетува на нејзиниот вујко Оскар( прекарот на нејзиниот братучед Оскар Пирс ) . Колумнистот [http://old.oscars.org/mhl/sc/skolsky_sidney_sc.html Кајенг Сколски] кој бил присутен во тој момент во својата колумна напишал , „Вработените воодушевно и го дадоа името „Оскар“ на својата славна статуа“ (Levy, 2003). Во 1939 година Академијата за филмски уметности и науки официјално и до дава името Оскар на својата статуетка. Друг извор поврзан со името на статуетката вели дека кога норвешко-американскиот извршен секретар на Луис Б. Мејер , Елинор Лилберг за прв пат ја видела статуетката извикала ,, Таа изгледа исто како [http://en.wikipedia.org/wiki/King_Oscar_II Кралот Оскар II]. На крајот на денот таа праша ,, Што треба да направиме со Оскар , да го затвориме во визба ;, и расправата околу именувањето заврши .
=== Дизајн ===
 
Иако постојат седум различни награди доделувани од Академијата (Меморијалната награда Ирвинг Г. Талберг, Хуманитарната награда Џин Хершолт, наградата Гордон Е. Соер, наградата за Наука и инженерство, наградата за Техничко достигнување, медалот за успех Џон А. Бонер и Студентската награда за академијата), најпозната е ''Награда на акадамијата за заслужност'' попозната како [[Статуетка|статуетката]] Оскар. Направена од [[злато|златно]]-плочкаст [[англиски метал|британиум]] на црна метална база, висока е 34 cm, тежи 3, 85 kg и претставува [[витез]] измазнет во [[Арт Деко]] стил држејќи [[Крстоносни војни|крстоносен]] [[меч]], стоејќи на округла филмска лента со 5 вдлабнати, средно големи кругови. Петте кругови ги претставуваат оригиналните гранки на Академијата: глумци, сценаристи, режисери, продуценти и техничари.<ref>{{cite web|url= http://www.oscars.org/awards/academyawards/about/awards/oscar.html/?pn=statuette|title= Oscar Statuette: Legacy|publisher=Academy of Motion Picture Arts and Sciences|accessdate = April 13, 2007}}</ref>
'''Сопствеништвото на статуетките'''
 
Уметничкиот директор на [[MGM]] [[Седрик Гибонс]], еден од оригиналните членови на Академијата, го надгледувал дизајнот на наградниот [[трофеј]] печатејќи го на ролна.<ref>{{cite press release|url= http://www.oscars.org/press/pressreleases/2000/00.05.03.html|title= Academy to Commemorate Oscar Designer Cedric Gibbons|publisher= Academy of Motion Picture Arts and Sciences|date=May 3, 2007|accessdate = April 13, 2007}}</ref> Бидејќи му бил потребен модел за статуетка, тогашната жена на Гибонс, [[Долорес дел Рио]] го запознала со мексиканскиот режисер и актер [[Емилио Фернандез]]. Иако колеблив на почетокот, Фернандез на крајот конечно решил да позира гол за да се направи тоа што денес е познато како „Оскар“. Потоа, вајарот Џорџ Стенли од глина го изработил дизајнот, додека Сачин Смит ја излиал статуата во 92,5 проценти [[калај]] и 7,5 проценти [[бакар]] и на крајот ја обложил со златно-плочкаст материјал. Единствената промена на статуата откако е направена е малото преструктурирање на базата. Оригиналниот калап на статуата бил излиан во 1928 во C.W. Shumway & Sons Foundry во [[Батавиа, Илионис]], кои исто така придонеле и во лиењето на калапите на [[Трофејот Винс Ломбарди]] и [[Еми награда]]та. Сè од 1983<ref>{{цитирана веб страница| url=http://www.boston.com/bigpicture/2009/02/at_work.html#photo14| title=Eladio Gonzalez sands and buffs Oscar #3453| work=The Big Picture| publisher=[[The Boston Globe]]| date=20 февруари, 2009| accessdate=2009-02-21}}</ref>, приближно 50 Оскари се изработуваат секоја година во [[Чикаго, Илионис]] од фабрикантот [[R.S. Owens & Company]].<ref>{{cite news |first=Don |last=Babwin |title=Oscar 3453 is 'born' in Chicago factory |work=Associated Press |url=http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jL1cVq-oMS6qeuUPUWfAQpf85fewD95V3MV80
Се од 1950, статуетките се легално заштитени така што ниту добитниците ниту нивните наследници не смеат да ги продадат статуетките на некому пред првин да ги понудат на академијата за 1 еден долар. Ако некој од добитниците одбие да ја прифати оваа спогодба, тогаш академијата си ја задржува статуетката. Наградите на академијата кои не се заштитени со овој договор досега се продадавани на јавни аукции и приватни договори за шест-цифрени суми.
|date=2009-01-27 |archiveurl=http://www.webcitation.org/5e8JdSe3B |archivedate=2009-01-27}}</ref>
Се додека Оскарот е во сопственост на добитникот таа не се нуди на пазарот . Случајот за внукот на [http://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Todd Мајкл Тод] кој се обидел да ја продаде статуетката на Тод сведочи дека постојат многуина кои не се согласуваат со оваа идеја .Кога внукот на Тод се обидел да ја продаде статуетката на Тод на колекционер на филмски реквизити , академијата ја добила правната битка со добивање на судски налог за одземање на статуетката .. И покрај тоа што некои продажби на Оскарите досега биле успешни, купувачите подоцна ги враќаат статуетките назад во академијата. Вратените статуетки се чуваат во ризницата на Академијата .
 
Како поддршка за вложениот труд на американците во [[Втората светска војна]], статуетките биле изработувани од гибс, а биле заменети со златни по крајот на војната.<ref>{{цитирана веб страница|url= http://www.oscars.com/legacy/?pn=statuette&page=2|title= Oscar Statuette: Manufacturing, Shipping and Repairs|publisher= Academy of Motion Picture Arts and Sciences|accessdate = 2007-04-13}}</ref>
'''Номинирање'''
Од 2004 година кон крајот на јануари Академијата јавно ги објавува , резултатите од номинациите. Пред 2004 година , резултатите од номинациите се објавувани на почетокот на месец февруари.
 
=== Именување ===
'''Гласачи'''
Потеклото на името ''Оскар'' е оспорувано. Една биографија на [[Бети Дејвис]] тврди дека таа го именувала по нејзиниот прв маж, Хармон Оскар Нелсон.<ref>{{цитирана веб страница|url= http://www.imdb.com/name/nm0000012/bio|title= Bette Davis biography|publisher= The Internet Movie Database|accessdate = 2007-04-13}}</ref> Едно од најраните забележени споменувања на поимот ''Оскар'' доаѓа од една статија на списанието ''[[TIME Magazine]]'' од 1934 за [[шестото доделување на наградите]]<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,747239,00.html "Oscars"], ''[[TIME Magazine]]'', 26 март, 1934</ref> и за примањето на наградата на Бети во 1936.<ref>{{цитирана веб страница|url= http://firstmention.com/oscars.aspx|title= The Oscars, 1936|accessdate = 2008-02-17}}</ref> [[Волт Дизни]] е исто така цитиран како се заблагодарува на академијата за неговиот Оскар уште од раната 1932. Друга потврдена теорија за потеклото на зборот е дека извршната секретарка на академијата, Маргарет Херик<ref>[http://www.oscar.com/oscarhistory/?pn=statuette OSCAR.com - 80th Annual Academy Awards - Oscar Statuette<!-- Bot generated title -->]</ref>, која за прв пат ја видела статуетката во 1931 рекла дека статуетката многу ја потсетува на нејзиниот вујко Оскар. Колумнистот Кајенг Сколски бил присутен во тој момент и веднаш објавил, „Вработените воодушевно и го дадоа името „Оскар“ на својата славна статуа“ (Levy, 2003). Трофејот официјално бил именуван „Ocкaр“ во 1939 од Академијата за филмски уметности и науки.<ref>{{цитирана веб страница|url=http://www.oscar.com/oscarhistory/?pn=statuette|title=OSCAR.com - 80th Annual Academy Awards - Oscar Statuette|publisher= Academy of Motion Picture Arts and Sciences}}</ref>
Со се [[Осумдесет и првото доделување на наградите Оскар|81 доделување на наградите]] одржано во 2009, неверојатни 2,744 Оскари биле доделени.<ref>{{цитирана веб страница|url=http://www.oscars.org/aboutacademyawards/awards/index.html|title= A Brief History of the Oscar|publisher= Academy of Motion Picture Arts and Sciences|accessdate = 2008-08-04}}</ref> Целосен број од 297 актери се здобиле со Оскари во одредени категории.
 
=== Сопствеништвото на статуетките ===
Од 2007 година Академијата за филмски уметности и науки (АФУН), професионална хонорарна организација, вклучува гласачко членство од 5,829 членови .
Во најголем дел дури 22 % од целокупниот состав на членови на академијата се се актери и тоа 1311 членови. Бројот на гласачите кои гласаат за доделување на наградите церемони ги брои прегледната фирма [http://en.wikipedia.org/wiki/PricewaterhouseCoopers PricewaterhouseCoopers] (и нејзиниот претходник [http://en.wikipedia.org/wiki/Price_Waterhouse Price Waterhouse]) Оваа фирма соработува со академијата веќе 73 години .
Сите членови на АФУН мора однапред да бидат поканети за да бидат во можност да ја извршуваат таа функција. Поканата доаѓа исклучиво од Одборот на управители, во име на извршниот комитет. Квалификуваноста за членство може да се достигне со конкурентско номинирање или пак некој од членовите може да предложи име кое дало значаен придонес во областа на филмската индустрија . Новите предлози за членство се разгледуваат секоја година . Академијата јавно не го открива списокот на членови, меѓутоа неодамна во 2007 година во печатот беше објавен списокот на имињата на оние кои се поканети да му се придружат на членството.. Со ова излагање од 2007 година се открива дека помалку од 6,000 членови имаат право на глас. Додека бројот на членови се зголемува, се зголемува и бројот на строгите прописи кои ја одржуваат неговата големина стабилна .
 
Се од 1950, статуетките се легално заштитени така што ниту добитниците ниту нивните наследници не смеат да ги продадат статуетките на некому пред првин да ги понудат на академијата за 1 еден долар. Ако некој од добитниците одбие да ја прифати оваа спогодба, тогаш академијата си ја задржува статуетката. Награди на академијата кои не се заштитени со овој договор досега се продадени на јавни аукции и приватни договори за шест-цифрени суми (Levy 2003, стр. 28).
'''Правила'''
Денес, според правилата 2 и 3 од официјалните правила на академијата, за да некој филм влезе во трката за Оскар тој мора да биде прикажан во претходната календарска година, од полноќ на 1 јануари до полноќта на крајот од 31 декември и тоа во некое од кината во [http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles_County,_California Округот Лос Анџелес, Калифорнија] (освен за филмовите од странско потекло), На пример , добитникот на Оскар за најдобар филм [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hurt_Locker Шкафче на болката] за првпат е објавен во 2008 година но не се квалификуваше за добивање на [http://en.wikipedia.org/wiki/81st_Academy_Awards наградите во 2009 година] и не беше прикажан во ниедно во кината во Лос Анџелес се до средината на 2009 година затоа овој филм влезе во трката за [http://en.wikipedia.org/wiki/82nd_Academy_Awards Оскар во 2010 година].
Второто правило кажува дека филмот мора да биде со дефинирано времетраење од најмалку 40 минути, со исклучок на наградите за пократки филмови и мора да биде или на формат од [http://en.wikipedia.org/wiki/35_mm_film 35 mm] или [http://en.wikipedia.org/wiki/70_mm_film 70 mm], да биде отпечатен на рамка 24 или 48, и со постепено скенирачка дигитална камера со [http://en.wikipedia.org/wiki/720p домашна резолуција од 1280x720].
Режисерите мора да достават електронски официјалена форма за кредит за прикажување пред крајниот рок , во случај овој формулар да не биде доставен пред определениот крајен рок филмот ќе биде непогоден за прикажување на Наградите на Академијата во која било година . Во оваа форма се вклучени сите производствени кредити за сите категории. Потоа секоја од формите се проверува и се зачувува во Листа- потсетник на филмови кои можат да се квалификуваат за добивање на наградите на Академијата .
 
Ова правило е премногу котнтроверзно, бидејќи додека Оскарот е во сопственост на примачот, всушност не е слободно за продажба на пазарот.<ref>{{цитирана веб страница
Кон крајот на декември гласачките ливчиња и копии од Листата- потсетник на филмови кои можат да се квалификуваат за добивање на наградите на Академијата се праќаат на околу 6000 активни членови . Членовите избрани од сите области се ограничени да гласаат за номинираните во нивните категории ( на пример : режисерите гласаат за режисери , сценаристите за сценаристи , актерите за актери итн.) меѓутоа постојат исклучоци во некои одредени категории како што се Категоријата за најдобар странски филм , Категоријата за најдобар документарен филм и Категоријата за најдобар анимиран филм во кои филмовите се селектираат од страна на специјални комисии составени од членови од сите области. Во специјален случај за избор на најдобар филм сите членови со право на глас се квалификувани да изберат кандидати за таа категорија . Странските филмови мора да имаат англиски превод и секоја земја може да достави само по еден филм годишно.
|url = http://www.forbes.com/2005/02/28/cx_lr_0228oscarsales.html
|title = Psst! Wanna Buy An Oscar?
|publisher = forbes
|author = Lacey Rose
|date= 28 Feb 2005
|accessdate = 2007-04-13
}}
</ref> Случајот со внукот на [[Мајк Тод|Мајкл Тод]] кој се обидел да ја продаде статуетката укажува дека има многу кои не се согласуваат со целата замисла. Кога внукот на Тод се обидел да ја продаде статуетката на Тод за филмски прибор, академијата ја добила правната битка со добивање на судски налог. Иако некои продажни трансакции на Оскарите досега биле успешни, купувачите подоцна ги враќаат статуетките назад во академијата, кои ги чуваат во својата ризница (Levy 2003, стр. 29).
 
== Номинирање ==
Членовите на одделни области ги номинираат тие кои спаѓаат од нивната област додека сите членови мора да гласаат за номинирањето за најдобар филм. Победниците подоцна се одредуваат со втор круг на гласање каде на сите членови им е дозволено да гласаат во поголемиот дел од категориите.
Се од 2004, резултатите од номинациите академијата јавно ги објавува во доцниот јануари. Пред 2004, резултатите од номинациите биле објавувани во раниот февруари.
 
=== Гласачи ===
'''Церемонија'''
[[Академијата за филмски уметности и науки]] (АФУН), професионална хонорарна организација, вклучува гласачко членство од 5,829 се од 2007.<ref> {{cite news | author=Sandy Cohen | title=Academy Sets Oscars Contingency Plan | url=http://news.aol.com/entertainment/story/_a/oscars-contingency-plan/20080130161309990001 | work=AOL News | date=2008-01-30 | accessdate=2008-03-19}}</ref>
 
Во најголем дел членови се актери, броејќи 1,311 членови (22 проценти) од целокупниот членски состав на академијата. Гласачите се потврдувани од прегледната фирма [[PricewaterhouseCoopers]] (и нејзиниот претходник [[Price Waterhouse]]) за минатите 73 наградни церемонии.<ref> {{cite news|url = http://news. bbc. co. uk/1/hi/entertainment/4769730.stm|title = The men who are counting on Oscar|publisher = BBC News|author = Jackie Finlay|date= 2006–03–03|accessdate = 2007-04-13}}</ref>
'''Телевизиски пренос'''
Главното доделување на наградите се пренесува во живо на телевизиските канали најчесто во февруари или март во зависност од тековната година , шест недели по објавувањето на номинациите . Со објавувањето на номинациите започнува кулминацијата на сезоната на доделување на наградите која вообичаено започнува во ноември или декември претходната година . Ова е пренатрупан спектакал на кој поканетите одат по црвениот килим облечени во креации на најпознатите [http://en.wikipedia.org/wiki/Fashion модни дизајнери] на денешнината . Мажите носат црни костуми со [http://en.wikipedia.org/wiki/Black_tie црна кравата] или [http://en.wikipedia.org/wiki/Bow-tie машна пеперутка (летир машна]) иако таа кравата не е во мода музичките изведувачи често не се придружуваат до тоа .Уметниците кои се номинрани во категоријата за најдобра оригинална песна честопати ги изведуваат своите песни во живо на церемонијата на доделување на наградите со цел да го привлечат вниманието на телевизиите и да се промовираат себеси за време на телевизискиот пренос на церемонијата .
Доделувањето на наградите се пренесува во живо низ сите држави на САД(со исклучок на [http://en.wikipedia.org/wiki/Alaska Алјаска] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Hawaii Хаваи] ) , Канада , Велика Британија и го привлекува вниманието на милиони гледачи ширум светот . Во 2007 година овој настан беше следен од 40 милиони американци . Другите церемонии од ваков калибар како што се Наградите Еми , Златен Глобус и [http://en.wikipedia.org/wiki/Grammy_Award Греми наградите] ) имаат телевизиски пренос во живо на Источниот брег но ти [http://en.wikipedia.org/wiki/Broadcast_delay не се пренесуваат во живо] на Западниот Брег и не се емитуваат истиот ден како во Северна Америка (ако овие награди воопшто се прикажуваат на телевизија). Пред неколку години Академијата тврдеше дека шоуто за доделување на наградите е следено од стара на милијарда гледачи на меѓународно ниво , но тоа се уште не е потврдено од било кој независен извор. Церемонијата на доделувањето на наградите за првпат е емитувано од стара на телевизијата [http://en.wikipedia.org/wiki/NBC ЕН-БИ-СИ] во 1953 година . [http://en.wikipedia.org/wiki/NBC ЕН-БИ-СИ] го емитува настанот се до 1960 година кога телевизиската мрежа [http://en.wikipedia.org/wiki/American_Broadcasting_Company ЕЈ-БИ-СИ] ја презема таа функција да ја емитува церемонијата за време на 1970 година.По 1970 година церемонијата продолжува да се емитува на телевизиската мрежа ЕН-БИ-СИ меѓутоа во 1976 година телевизиската мрежа ЕЈ-БИ-СИ повторно ја емитува церемонијата и склучува договор со кој во 2014 година се здобива со право да ја емитува церемонијата на доделување на наградите на своите телевизиски канали .
По повеќе од шеесет години церемоните на доделување на наградите кои се одржуваа на крајот на март или почетокот на април започнувајќи од 2004 година церемонијата е поместена нанапред и се одржува кон крајот на февруари или почетокот на март со цел да се скратат интезивните [http://en.wikipedia.org/wiki/For_Your_Consideration лобирања и рекламни кампањи] поврзани со Доделувањето на Оскарите во филмската индустрија. Друга причина за поместувањето на доделувањето на наградите е ТВ рејтингот на [http://en.wikipedia.org/wiki/NCAA_Men's_Division_I_Basketball_Championship машката кошаркарска лига] со која публиката на Оскарите е драстично намалена. Поместувањето на наградите оди во прилог и на телевизиската мрежа ЕЈ-БИ-СИ бидејќи сега тие се одржуваат за време на високо профитабилните и важни [http://en.wikipedia.org/wiki/Sweeps#Sweeps анкетни февруарски периоди] . Неколку години церемонијата на доделување на наградите е преместуван од почит кон [http://en.wikipedia.org/wiki/Winter_Olympics Зимските олимписки игри].
Рекламирањето во текот на овој настан на некој начин е ограничено ,сепак традиционалните не филмски студија и конкурентите на спонзорите на доделување на наградите можат да се рекламираат за време на преносот на церемонијата. Шоуто за доделување на наградите го држи рекордот на најмногу освоени [http://en.wikipedia.org/wiki/Emmys Еми награди] во историјата со 47 победи и 195 номинации.
Многу години наназад церемонијата е одржувана во Понеделник во 21 часот (источна временска зона) и 18 часот (пацификот), во 1999 година церемонијата е поместена во Недела во 20: 30 часот (источна временска зона)и 17 :30 часот (пацификот).Како причинаи за поместувањето на церемонијата наведени се повеќето од гледачите можат да се усогласат во недела , собраќајниот метеж во Лос Анџелес ќе биде избегнат и раното заопчнување ќе им овозможи на граѓаните од Источниот брег да си легнат порано. Со години филската индустрија се спротиставуваше на емитувањето на церемонијата во недела бидејќи поради тоа благајните за време на викендот остануваат празни.
На 30 март , 1981 година церемонијата на доделување на наградите беше одложена на еден ден поради [http://en.wikipedia.org/wiki/Reagan_assassination_attempt убиството на американскиот претседател] [http://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Reagan Роналд Реган] .
Во 1993 година беше претставена програмата ин мемориум во чест на оние кои починале во претходните 12 месеци, а дале значајен придонес во филмската индустрија . Оваа програма наишла на критика поради изоставувањето на значајни личности како [http://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Schrader Леонард Шредер] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Malcolm_Arnold Малком Арнолд] во 2007 година , и [http://en.wikipedia.org/wiki/Gene_Barry Жен Бари] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Farrah_Fawcett Фара Фекчет] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Gibson Хенри Гибсон] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Gale_Storm Гејл Сторм] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Bea_Arthur Беа Артур] во 2010 година . Листат на имиња избрани да бидат дел од сегментот Меморандум е составена од мала комисија на Академијата , а не на продуцентите на шоуто.
Од 2002 година познатите личности почнаа да доаѓаат на Доделувањето на наградите со [http://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_vehicle хибридни возила] , за време на телевизискиот пренос на седумдесет и деветото доделување на наградите во 2007 година , [http://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_DiCaprio Леонардо ди Капри]о и поранешниот заменик претседател [http://en.wikipedia.org/wiki/Al_Gore Ал Гор] објавија дека високи еколошки практики се интегрирани во планирањето и изведбата на Оскарите и неколку поврзани настани.
Во 2010 година организаторите на церемонијата објавија дека говорот на добитниците на Оскар не смее да биде подолг од 45 секунди . Ова според организаторот Бил Механик е направено со цел да се елиминира она што тој го нарече единственото нешто што сите го мразат во ова шоу – прекумерно долго и наепријатно искажување на емоции.
'''Минато церемонии и рејтингот'''
Ова е листа на сите церемонии на доделување на оскарите и рејтингот на гледаност од 1929 година
{| class="wikitable sortable"
|-
! церемонија !! датум !!Најдобар филм(добитник на Оскар) !!должина на емитување !! број на гледачи !! Оценка !! домаќини
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/1st_Academy_Awards Првото доделување на Оскарите] ||16 МАЈ 1929ГОДИНА ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Wings_(film) KРИЛЈА] || НЕ Е ЕМИТУВАНО || - || - ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_Fairbanks Даглас Феарбенкс], [http://en.wikipedia.org/wiki/William_C._deMille Вилијам Ц. Де Мил]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/2nd_Academy_Awards Второто доделување на Оскарите] ||3 Април, 1930|| [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Broadway_Melody Мелодијата на Бродвеј] || - || -|| - || [http://en.wikipedia.org/wiki/William_C._deMille Вилијам Ц. Де Мил] Пример
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/3rd_Academy_Awards Третото доделување на Оскарите] || 5 ноември 1930|| [http://en.wikipedia.org/wiki/All_Quiet_on_the_Western_Front_(1930_film) Сите тивки на западниот фронт] || -|| - || - ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Conrad_Nagel Конард Најџел]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/4th_Academy_Awards Четвртото доделување на Оскарите] || 10 ноември 1931 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Cimarron_(1931_film) Цимарон] || - || -|| - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Grant Лоренс Грант]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/5th_Academy_Awards Петото доделување на Оскарите] || 18 ноември 1932 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Hotel_(film) Хотелот Гранд] || - || - || -|| [http://en.wikipedia.org/wiki/Lionel_Barrymore Лајонел Бaримур] [http://en.wikipedia.org/wiki/Conrad_Nagel Конард Нјџел]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/6th_Academy_Awards Шестото доделување на Оскарите] || 16 Март 1934 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Cavalcade_(1933_film) Караван] || - || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Will_Rogers Вил Роџерс]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/7th_Academy_Awards Седмото доделување на Оскарите] || 27 Февруари 1935 || [http://en.wikipedia.org/wiki/It_Happened_One_Night Тоа се случи една ноќ] || - || - || - ||
|-[http://en.wikipedia.org/wiki/Irvin_S._Cobb Ирвин С. Коб]
|[http://en.wikipedia.org/wiki/8th_Academy_Awards Осмото доделување на Оскарите] || 5 март, 1936 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Mutiny_on_the_Bounty_(1935_film) Бунтот на Баунти] || - || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Capra Френк Капра]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/9th_Academy_Awards Деветото доделување на Оскарите]||4 март 1937 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Ziegfeld Големиот Зигфилд] ||- || -|| - ||[http://en.wikipedia.org/wiki/George_Jessel_(actor) Џорџ Џесел]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/10th_Academy_Awards Десетото доделување на Оскарите]|| 10 март 1938|| [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Life_of_Emile_Zola Животот на Емили Зола] || - || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Burns_(comedian) Боб Барнс]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/11th_Academy_Awards Единаесетото доделување на Оскарите] || 23 Февруари 1939 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/You_Can't_Take_It_With_You_(film) Ти неможеш да ја земеш со тебе] || - || - || - || никој
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/12th_Academy_Awards Дванаесетото доделување на Оскарите] || 29 Февруари, 1940 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Gone_with_the_Wind_(film) Одвеано со виорот] ||- || -||- || [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/13th_Academy_Awards 13-то доделување на Оскарите] ||27 Февруари 1941 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/Rebecca_(1940_film) Ребека] ||- || - || -|| [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/14th_Academy_Awards 14-то доделување на Оскарите] ||26 февруари 1942 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/How_Green_Was_My_Valley_(film) Колку зелена беше мојата долина] || - || -|| - || никој
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/15th_Academy_Awards 15-то доделување на Оскарите] ||4 март 1943 г. || [http://en.wikipedia.org/wiki/Mrs._Miniver_(film) Ѓ-ѓа Минивер] ||- || - || - ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/16th_Academy_Awards 16-то доделување на Оскарите] ||2 март, 1944 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Casablanca_(film) Казабланка] || - ||- || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Benny Џек Бени]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/17th_Academy_Awards 17-то доделување на Оскарите] || 15 Март, 1945 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Going_My_Way Според мене] || - || - || - || , [http://en.wikipedia.org/wiki/John_Cromwell_(director) Џон Кромвел],[http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/18th_Academy_Awards 18-то доделување на Оскарите] ||7 март 1946 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Weekend_(film) изгубениот викенд] ||- ||- || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/James_Stewart_(actor) Џејмс Стјуарт],[http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/19th_Academy_Awards 19-то доделување на Оскарите] ||13 март 1947 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/The_Best_Years_of_Our_Lives Најдобрите години од нашите животи] || - || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Benny Џек Бени]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/20th_Academy_Awards 20-то доделување на Оскарите] || 20 Март, 1948 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Gentleman's_Agreement Џентлменски договор] ||- || -|| - || Агнес Mурхед , Дик Пауел
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/21st_Academy_Awards 21-то доделување на Оскарите] ||24 март 1949 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Hamlet_(1948_film) Хамлет] || - || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Montgomery_(actor) Роберт Монтгомери]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/22nd_Academy_Awards 22-то доделување на Оскарите] ||23 Март 1950 || [http://en.wikipedia.org/wiki/All_the_King's_Men_(1949_film) Сите мажи на кралот] || - || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Douglas_(actor) Пол Даглас]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/23rd_Academy_Awards 23-то доделување на Оскарите] || 29 Март 1951 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/All_About_Eve Се се врти околу Ива ] ||- || - || - ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Fred_Astaire Фред Естер]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/24th_Academy_Awards 24-то доделување на Оскарите] ||20 Март 1952 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/An_American_in_Paris_(film) Американец во Париз] || - || - || - ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Danny_Kaye Дени Кеј]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/25th_Academy_Awards 25-то доделување на Оскарите] || 19 Март 1953 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/The_Greatest_Show_on_Earth Најголемата претстава на земјата]а || - || 40 милиони ||- || [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп],[http://en.wikipedia.org/wiki/Conrad_Nagel Конард Најџел]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/26th_Academy_Awards 26-то доделување на Оскарите] || 25 март 1954 || [http://en.wikipedia.org/wiki/From_Here_to_Eternity Од овде до вечноста] || - ||43 милиони || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_O'Connor Доналд О'Конор] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Fredric_March фридрих Марџ]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/27th_Academy_Awards 27–то доделување на Оскарите]|| 30 март 1955 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Waterfront На доковите] ||- || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Thelma_Ritter Телма Ритер]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/28th_Academy_Awards 28 –то доделување на Оскарите] || 21 Март 1956 г. || [http://en.wikipedia.org/wiki/Marty Марти] ||- || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Lewis Џери Луис] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Claudette_Colbert Клодет Колбер] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_L._Mankiewicz Јосиф Л Mаниквиц]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/29th_Academy_Awards 29-то доделување на Оскарите] ||27 март 1957 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Around_the_World_in_80_Days_(1956_film) Пат околу светот за 80 дена] ||- || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Lewis Џери Луис] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Celeste_Holm селесте холм]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/30th_Academy_Awards 30-то доделување на Оскарите] ||26 март, 1958 || [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Bridge_on_the_River_Kwai Мостот на реката Кваи] || - ||- || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп] ,[http://en.wikipedia.org/wiki/David_Niven Дејвид Нивен], [http://en.wikipedia.org/wiki/James_Stewart_(actor) Џејмс Стјуарт] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Lemmon Џек Лемон] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Russell Розалин Расел]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/31st_Academy_Awards 31-то доделување на Оскарите] ||6 април, 1959 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Gigi_(1958_film) Жижи] ||- || - || -|| [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп] [http://en.wikipedia.org/wiki/David_Niven Дејвид Нивен] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Randall Тони Рандл], [http://en.wikipedia.org/wiki/Mort_Sahl Mорт Сахал] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Laurence_Olivier Лоренс Оливие] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Lewis Џери Луис]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/32nd_Academy_Awards 32 –то доделување на Оскарите] || 4 Април 1960 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Ben-Hur_(1959_film) Бен-хур] || 1час и 40 минути || - ||- ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/33rd_Academy_Awards 33-то доделување на Оскарите] || 17 април 1961 || [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Apartment Апартманот] || - || - || - ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/34th_Academy_Awards 34-то доделување на Оскарите]|| 9 Април, 1962 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/West_Side_Story_(film) Приказната на западната страна] || 2 часа, 10 минути || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/35th_Academy_Awards 35-то доделување на Оскарите] ||8 Април 1963 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_of_Arabia_(film) Лоренс од Арабија] || - || - ||- || [http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Sinatra Френк Синатра]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/36th_Academy_Awards 36-то доделување на Оскарите] || 13 април 1964 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Jones_(film) Том Џонс|]| - || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Lemmon Џек Лемон]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/37th_Academy_Awards 37-то доделување на Оскарите] ||5 април, 1965 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/My_Fair_Lady_(film) Мојата убава дама] ||- ||- ||- || [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/38th_Academy_Awards 38 -то доделување на Оскарите] || 18 април, 1966 || [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Sound_of_Music_(film) Звукот на музиката] || - || -|| - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/39th_Academy_Awards 39-то доделување на Оскарите] ||10 Април 1967 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/A_Man_for_All_Seasons_(1966_film) Човек на сите времиња] ||2 часа, 31 минута || - ||- ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/40th_Academy_Awards 40-то доделување на Оскарите]||10 април, 1968 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Heat_of_the_Night_(film) Во топлината на ноќта] ||- || - ||- ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/41st_Academy_Awards 41 -то доделување на Оскарите]|| 14 април 1969 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver!_(film) Оливер] || - || - || - ||никој
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/42nd_Academy_Awards 42 -то доделување на Оскарите] ||7 април 1970 г.||[http://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Cowboy Полноќен каубој] || 2 часа, 25 минути || - || 43,4%|| никој
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/43rd_Academy_Awards 43 -то доделување на Оскарите] ||15 април, 1971 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Patton_(film) Патон] || - || - ||- ||никој
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/44th_Academy_Awards 44 -то доделување на Оскарите] || 10 април 1972 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/The_French_Connection_(film) Француската врска] ||- || - ||- || [http://en.wikipedia.org/wiki/Helen_Hayes Хелен Хејс] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_King_(comedian) Алан Кинг] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Lemmon Џек Лемон]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/45th_Academy_Awards 45 -то доделување на Оскарите] || 27 Март 1973|| [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Godfather Кум]|| 2 часа, 38 минути || - ||- || [http://en.wikipedia.org/wiki/Carol_Burnett Карол Бамет] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Caine Мајкл Кејн] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Charlton_Heston Чарлтон Хестон] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Rock_Hudson Рок Хадсон]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/46th_Academy_Awards 46 -то доделување на Оскарите] ||2 април 1974 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Sting Стинг] ||3 часа, 23 минути || - || - ||[http://en.wikipedia.org/wiki/John_Huston Џон Хјустон] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Burt_Reynolds Берт Рејнолдс] , [http://en.wikipedia.org/wiki/David_Niven Дејвид Нивен] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Diana_Ross Дајана Рос]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/47th_Academy_Awards 47-то доделување на Оскарите] ||8 април 1975 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/The_Godfather_Part_II Кум II] || 3 часа, 20 минути ||- || - ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Sammy_Davis,_Jr. Семи Дејвис помладиот] ,[http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Shirley_MacLaine Ширли Меккејн] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Sinatra Френк Синатра]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/48th_Academy_Awards 48 -то доделување на Оскарите] || 29 март 1976 || [http://en.wikipedia.org/wiki/One_Flew_Over_the_Cuckoo's_Nest_(film) Лет над кукавичното гнездо]|| 3 часа, 12 минути || -|| - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Goldie_Hawn Голди хаун] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Gene_Kelly Џин Кели] , , [http://en.wikipedia.org/wiki/George_Segal Џорџ Сегал] ,[http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Shaw_(actor) Роберт Шо]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/49th_Academy_Awards 49 -то доделување на Оскарите] || 28 март 1977 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Rocky Роки] ||3 часа, 38 минути || -|| - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Warren_Beatty Ворен Бити] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Fonda Џејн Фонда] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Pryor Ричард Прајор]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/50th_Academy_Awards 50 -то доделување на Оскарите] ||3 април 1978 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Annie_Hall Ени Хол] || 3 часа, 30 минути ||39.730.000 ||31,1% || [http://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Hope Боб Хоуп]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/51th_Academy_Awards 51 -то доделување на Оскарите]|| 9 април, 1979 || [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Deer_Hunter Ловецот на елени] || 3 часа, 25 минути || - ||- || [http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Carson Џони Карсон]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/52nd_Academy_Awards 52 -то доделување на Оскарите]|| 14 Април 1980 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Kramer_vs._Kramer Крамер против Крамер]
 
Сите членови на АФУН мора да бидат поканети ако сакаат да станат член. Поканата доаѓа исклучиво од Одборот на управители, во име на извршниот комитет. Квалификуваност за членство може да се достигне со конкурентско номинирање или пак некој од членовите може да подлеже име базирано на друг значаен придонес на филмско поле.
|| 3 часа, 12 минути || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Carson Џони Карсон]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/53rd_Academy_Awards 53-то доделување на Оскарите]|| 31 март 1981|| [http://en.wikipedia.org/wiki/Ordinary_People Обични луѓе]|| 3 часа, 13 минути || - || -||[http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Carson Џони Карсон]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/54th_Academy_Awards 54 -то доделување на Оскарите] ||29 Март 1982 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Chariots_of_Fire Коли на пожар] ||3 часа, 24 минути || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Carson Џони Карсон]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/55th_Academy_Awards 55-то доделување на Оскарите] || 11 април 1983 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Gandhi_(film) Ганди] || 3 часа, 15 минути || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Liza_Minnelli Лајза Минели] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Dudley_Moore Дадли Мур] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Pryor Ричард Прајот] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Matthau Балтер Матхјау]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/56th_Academy_Awards 56 -то доделување на Оскарите] || 9 април, 1984
||[http://en.wikipedia.org/wiki/Terms_of_Endearment |Условна љубов] || 3 часа, 42 минути || - || 38.0 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Carson Џони Карсон]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/57th_Academy_Awards 57-то доделување на Оскарите] ||25 март 1985 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Amadeus_(film) Амадеус] || 3 часа, 10 минути || - || - || [http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Lemmon Џек Лемон]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/58th_Academy_Awards 58-то доделување на Оскарите] || 24 Март 1986 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/Out_of_Africa_(film) Надвор од Африка]|| 3 часа, 2 минути ||38.650.000 || 25.71|| [http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Alda Алан Алда] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Fonda Џејн Фонда] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Williams Робин Вилијамс]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/59th_Academy_Awards 59-то доделување на Оскарите] ||30 Март 1987 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/Platoon_(film) Вод] ||3 часа, 19 минути ||39.720.000 ||25.94 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Chevy_Chase Чеви Чејс] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Goldie_Hawn Goldie Hawn] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Goldie_Hawn Пол Хоган]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/60th_Academy_Awards 60-то доделување на Оскарите] || 11 Април 1988 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_Emperor Последниот император]|| 3 часа, 33 минути || 42.040.000 || 27.80 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Chevy_Chase Чеви Чејс]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/Rain_Man 61-то доделување на Оскарите] || 27 март 1989 г. || [http://en.wikipedia.org/wiki/Rain_Man Rain Man] ||3 часа, 19 минути ||42.770.000 || 28.41 || никој
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/62nd_Academy_Awards 62-то доделување на Оскарите]|| 26 март 1990 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/Driving_Miss_Daisy Возејќи ја госпоѓица Дејзи] ||3 часа, 37 минути || 40.220.000 || 26.42 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Crystal Били Кристал]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/63rd_Academy_Awards 63-то доделување на Оскарите] ||25 март 1991 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Dances_with_Wolves Танц со волците] ||3 часа, 35 минути ||42.790.000 || 28.06 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Crystal Били Кристал]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/64th_Academy_Awards 64 -то доделување на Оскарите] ||30 март 1992 || [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Silence_of_the_Lambs_(film) Кога јагнињата ќе стивнат] || 3 часа, 33 минути || 44.440.000 || 29.84 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Crystal Били Кристал]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/65th_Academy_Awards 65-то доделување на Оскарите] ||29 Март, 1993 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Unforgiven Unforgiven]|| 3 часа, 30 минути|| 45.840.000 || 32.85 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Crystal Били Кристал]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/66th_Academy_Awards 66 -то доделување на Оскарите] ||21 март 1994 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Schindler's_List Шиндлеровата листа] ||3 часа, 18 минути || 46.260.000 || 31.86 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Whoopi_Goldberg Вупи Голдберг]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/67th_Academy_Awards 67-то доделување на Оскарите] || 27 Март 1995 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Forrest_Gump Форест Гамп] || 3 часа, 35 минути || 48.870.000 || 33.47 || [http://en.wikipedia.org/wiki/David_Letterman Дејвид Летерман]
 
Годишно постојано предвид се земаат нови членски понуди. Академијата јавно не ги обелоденува членствата, иако од едно новинарско соопштение од 2007 има список од тие кои се поканети да се придружат. Истото соопштение кажува дека има под 6,000 членови со право на глас. Додека членството расте, строги прописи ја одржуваат неговата големина умерна.<ref> {{цитирана веб страница|url = http://www. oscars. org/press/pressreleases/2007/07.06.18.html|title = Academy Invites 115 to Become Members|publisher = Academy of Motion Picture Arts and Sciences|accessdate = 2007-09-04}}</ref>
 
=== Правила ===
|-
Денес, според правилата 2 и 3 од официјалните правила на академијата, за да некој филм влезе во трката за Оскар мора да биде прикажан во претходната календарска година, од полноќот на самиот почеток на 1 јануари до полноќта на крајот од 31 декември и тоа во некое од кината во [[Округот Лос Анџелес, Калифорнија]].<ref>{{цитирана веб страница
|[http://en.wikipedia.org/wiki/68th_Academy_Awards 68 -то доделување на Оскарите] ||25 Март 1996 г. || [http://en.wikipedia.org/wiki/Braveheart Храбро срце] || 3 часа, 38 минути || 44.810.000 || 30.48 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Whoopi_Goldberg Вупи Голдберг]
|url = http://www.oscars.org/78academyawards/rules/rule02.html
|-
|title = Rule Two: Eligibility
| [http://en.wikipedia.org/wiki/69th_Academy_Awards 69 -то доделување на Оскарите] || 24 Март 1997 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/The_English_Patient_(film) Англискиот пациент] || 3 часа, 34 минути ||40.830.000 || 25.83 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Crystal Били Кристал]
|publisher = Academy of Motion Picture Arts and Sciences
|-
|accessdate = 2007-04-13
| [http://en.wikipedia.org/wiki/70th_Academy_Awards 70-то доделување на Оскарите] || 23 март 1998 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Titanic_(1997_film) Титаник] || 3 часа, 47 минути || 57.250.000||35.32 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Crystal Били Кристал]
}}</ref> Второто правило кажува дека филмот мора да биде „временско долг“, дефинирано со времетраење од најмалку 40 минути, со исклучок на наградите за пократки филмови и мора да биде или на формат од [[Формат 35 mm|35 mm]] или [[Формат 70 mm|70 mm]], отпечатен на рамка 24 или 48, и со постепено скенирачка [[дигитална камера]] со домашна резолуција од 1280x720.
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/71st_Academy_Awards 71-то доделување на Оскарите] || 21 Март 1999 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/Shakespeare_in_Love Заљубениот Шекспир] || 4 часа, 2 минути ||45.630.000 || 28.51 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Whoopi_Goldberg Вупи Голдберг]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/72nd_Academy_Awards 72-то доделување на Оскарите] ||26 Март 2000 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/American_Beauty_(film) Американска убавина] || 4 часа, 4 минути || 46.530.000 ||29.64 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Crystal Били Кристал]
|-
|[http://en.wikipedia.org/wiki/73rd_Academy_Awards 73-то доделување на Оскарите]|| 25 март 2001|| [http://en.wikipedia.org/wiki/Gladiator_(2000_film) Гладијатор] || 3 часа, 23 минути || 42.930.000|| 25.86 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Martin Стив Мартин]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/74th_Academy_Awards 74-то доделување на Оскарите]|| 24 Март 2002 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/A_Beautiful_Mind_(film) Прекрасен ум] || 4 часа, 23 минути|| 40.540.000 || 25.13 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Whoopi_Goldberg Вупи Голдберг]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/76th_Academy_Awards 76-то доделување на Оскарите] || 29 февруари, 2004 || [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lord_of_the_Rings:_The_Return_of_the_King Господарот на прстените: Враќањето на кралот]
|| 3 часа, 44 минути || 43.560.000 || 26.68|| [http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Crystal Били Кристал]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/77th_Academy_Awards 77-то доделување на Оскарите] || 27 февруари 2005 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/Million_Dollar_Baby Девојка од милион долари] ||3 часа, 14 минути || 42.160.000 || 25.29 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Rock Крис Рок]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/78th_Academy_Awards 78 -то доделување на Оскарите] || 5 март 2006 г. || [http://en.wikipedia.org/wiki/Crash_(2004_film) Удар] || 3 часа, 33 минути ||38.640.000 ||22.91 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Jon_Stewart Џон Стјуарт]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/79th_Academy_Awards 79-то доделување на Оскарите] || 25 Февруари 2007 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/The_Departed Покојниот] || 3 часа, 51 минути ||39.920.000 || 23.65|| [http://en.wikipedia.org/wiki/Ellen_DeGeneres Ellen DeGeneres]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/80th_Academy_Awards 80-то доделување на Оскарите]|| 24 Февруари 2008 година ||[http://en.wikipedia.org/wiki/No_Country_for_Old_Men_(film) Нема земја за старци] || 3 часа, 21 минути || 31.760.000 || 18.66|| [http://en.wikipedia.org/wiki/Jon_Stewart Џон Стјуарт]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/81st_Academy_Awards 81 -то доделување на Оскарите]|| 22 февруари 2009 година || [http://en.wikipedia.org/wiki/Slumdog_Millionaire Сиромавиот милионер] || 3 часа, 30 минути|| 36.940.000 || 21.68 ||[http://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_Jackman Хју Џекмен]
|-
| [http://en.wikipedia.org/wiki/82nd_Academy_Awards 82-то доделување на Оскарите] || 7 март 2010 || [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hurt_Locker Шкафче на болката] || 3 часа, 37 минути || 41.620.000 || 24.75 || [http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Martin Стив Мартин] , [http://en.wikipedia.org/wiki/Alec_Baldwin Алек Болдвин]
|}
Историски гледано, Емитувањето на Оскарите е поголемо кога хитовите кои ги полнат благајните се фаворити за освојување на оскар . Повеќе од 57.250.000 гледачи го следеа прикажувањето на [http://en.wikipedia.org/wiki/70th_Academy_Awards 70-то доделување на Оскарите] во 1998 година, годината на [http://en.wikipedia.org/wiki/Titanic_(1997_film) "Титаник"], кој заработи скоро 600,000,000 $ во благајните во Северна Америка пред добивањето на оскар. На [http://en.wikipedia.org/wiki/76th_Academy_Awards 76-та церемонија] филмот на [http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lord_of_the_Rings:_The_Return_of_the_King_(film) Господарот на прстените: Враќањето на кралот] (пред да биде прикажан на телевизија имаше заработка од 368,000,000 долари ) доби 11 награди, вклучувајќи за најдобар филм и п привлече 43.560.000 гледачи.Најгледана церемонијата врз основа на [http://en.wikipedia.org/wiki/Nielsen_ratings Нилсен рејтинго]т на денот, сепак, беше [http://en.wikipedia.org/wiki/42nd_Academy_Awards 42-та церемонија на доделување на Оскарите] одржана на на 7 април 1970 година (добитник на Оскарот за најдобар филм бесе филмот [http://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Cowboy Полноќен Каубој] ) кој имаше 43,4% рејтинг на гледаност во домаќинствата .
Спротивно на тоа, филмовите кои нема да остварат висок буџет во благајните имаат тенденција да покажат послаб рејтинг. На [http://en.wikipedia.org/wiki/78th_Academy_Awards 78 доделување на Оскарите] , оскарот за најдобар филм бесе доделен на нискобуџетниот независен филм [http://en.wikipedia.org/wiki/Crash_(2004_film) Удар] (со остварен буџет од 53.400.000 долари ) беше проследено од 38.640.000 публика и оствари 22,91% рејтинг на гледаност во домаќинствата . Во 2008 година, телевизискиот пренос на [http://en.wikipedia.org/wiki/80th_Academy_Awards 80 –то доделување на Оскарите] беше следено од 31.760.000 гледачи, во просек со 18,66% рејтинг на гледаност во домаќинствата , што е најниско оценета и најмалку гледана церемонијата до ден денес, и покрај прославата на 80 годишнината на доделувањето на Оскарите . Оскарот за најдобар филм на оваа церемонија беше доделен на нискобуџетниот ,самостојно финансиран филм [http://en.wikipedia.org/wiki/No_Country_for_Old_Men_(film) Нема земја за старци] .
 
Членовите на одредената гранка ги номинираат тие кои спаѓаат во нивните соодветни полиња додека сите членови мора да гласаат за номинација за најдобар филм. Победниците се подоцна одредувани со втор круг на гласање каде на сите членови им е дозволено да гласаат во поголемиот дел од категориите.<ref>{{цитирана веб страница
'''Места каде што се одржани Доделувањата на наградите на Академијата за филмски уметности и науки на САД'''
|url = http://www.oscars.org/78academyawards/rules/rule05.html
Првото доделување на наградите на Академијата за филмски уметности и науки на САД е одржано 1929 година на банкет вечерата во холивудскиот [http://en.wikipedia.org/wiki/Roosevelt_Hotel_(Hollywood) хотел Рузвелт] . Од 1930 ДО 1943 Наградите се доделувани во [http://en.wikipedia.org/wiki/Ambassador_Hotel_(Los_Angeles) Хотелот Амбасадор] во Холивуд , а по 1943 година се одржуваат во [http://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Biltmore_Hotel хотелот Балтимор] во центарот на Лос Анџелес. Од 1944 до 1946 година домаќин на наградите беше [http://en.wikipedia.org/wiki/Grauman's_Chinese_Theater Кинескиот театар на Грауман] , во 1947 и 1948 година тие се одржуваат во [http://en.wikipedia.org/wiki/Shrine_Auditorium Шрим Аудиториумот] во Лос Анџелес. [http://en.wikipedia.org/wiki/21st_Academy_Awards Дваесет и првото доделување на наградите] во 1949 година се одржани во театарот на Академијата за филмски уметности и науки на САД во седиштето на академијата на [http://en.wikipedia.org/wiki/Melrose_Avenue Мелроус авенијата] во Холивуд.
|title = Rule Five: Balloting and Nominations
Од 1950 до 1960 година наградите се одржани во холивудскиот Театар Пантејџес. Со телевизиски пренос доделувањето на наградите од 1953 до 1957 година се одржувани истовремено во Холивуд и Њујорк прво во ЕН-БИ-СИ меѓународниот Театар (1953 година), потоа ЕН –БИ-СИ Сентери Театарот(од 1954 до 1957 година ) по што церемонијата е префрлена во Лос Анџелес.Во 1961 година доделувањето на наградите е преместено во [http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Monica_Civic_Auditorium Граѓанскиот Аудиториум во [http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Monica,_California Санта Моника<nowiki>]</nowiki> , Калифорнија]. Во 1969 година Академијата решава да го врати доделувањето на наградите назад во Лос Анџелес , овој пат во [http://en.wikipedia.org/wiki/Dorothy_Chandler_Pavilion Павилјонот на Дорти Чандлер] ВО [http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles_Music_Center Музичкиот центар во округот Лос Анџелес].
|publisher = Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Во 2002 година холивудскиот [http://en.wikipedia.org/wiki/Kodak_Theatre Кодак театар] станува постојан домаќин на церемонијата на доделувањето на наградите на Академијата за филмски уметности и науки на САД.
|accessdate = 2007-04-13
'''Наградата на академијата за заслужност'''
}}</ref>
'''Сегашни награди'''
 
* ''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Actor Оскар за најдобар актер] (од 1928 година)''
Се од седумдесет и деветото доделување, 847 членови (сегашни и минати) на [[Screen Actors Guild]] биле номинирани за Оскар (во сите категории).
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Supporting_Actor Оскар за најдобар актер во споредна улога] (од 1936 година)''
 
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Actress Оскар за најдобра актерка] (од 1928 године)''
== Церемонија ==
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Supporting_Actress Оскар за најдобра актерка во споредна улога] (од 1936 година)''
=== Телемитување ===
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Animated_Feature Оскар за најдобар анимиран филм] (од 2001 година)''
'''Задебелен текст''' Рејтинзите биле многу лоши.Првото доделување на Оскарите го следеле околу 2 гледачи, а додека последното го следел десетина гледачи. =]®
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Animated_Short_Film Оскар за најдобар краток анимиран филм]''
 
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Costume_Design Оскар за најдобра костимографија] (од 1948 година)''
=== Рејтинзи ===
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Director Оскар за најдобар режисер] (од 1928 година)''
== Собиралиште ==
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Documentary_(Feature) Оскар за најдобар документарен филм]''
== Категории во кои се доделува Оскар ==
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Documentary_(Short_Subject) Оскар за најдобар краток документарен филм]''
=== Наградата на академијата за заслужност ===
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Film_Editing Оскар за најдобра монтажа]''
==== Сегашни награди ====
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Foreign_Language_Film • Оскар за најдобар странски филм] (од 1947 година)''
* [[Оскар за најдобар филм]] (од [[1928]] година)
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Makeup Оскар за најдобра шминка]''
* [[Оскар за најдобар режисер]] (од 1928 година)
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Original_Score Оскар за најдобра оригинална музика]''
* [[Оскар за најдобар актер]] (од 1928 година)
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Original_Song Оскар за најдобра песна]''
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Picture [[Оскар за најдобарнајдобра филмактерка]] (од 1928 годинагодине)''
* [[Оскар за најдобар актер во споредна улога]] (од [[1936]] година)
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Sound_Editing Оскар за најдобри звучни ефекти]''
* [[Оскар за најдобра актерка во споредна улога]] (од 1936 година)
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Sound Оскар за најдобар звук]''
* [[Оскар за најдобра сценографија]] (од 1928 година)
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Visual_Effects Оскар за најдобри визуелни ефект]''
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Writing_(Adapted_Screenplay) [[Оскар за најдобронајдобар адаптирано сценариопомошник-режисер]] (од 1928[[1933]] до [[1937]] година)''
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_For_Best_Original_Screenplay [[Оскар за најдобронајдобар оригинално сценариоснимател]] (од 19401928 година)''
*'' [[Оскар за најдобранајдобар сценографијарежисер (одна комедии]] (1928 година)''
*'' [[Оскар за најдобро техничконајдобра достигнувањекостимографија]] (од 1931[[1948]] година)''
* [[Оскар за најдобар танцов режисер]] (од [[1935]] до [[1937]])
Во првите години од создавањето на наградите Наградата за најдобар режисер е поделена на два одделни дела (драма и комедија ) . Во тоа време Наградата за најдобра музика истотака беше поделена на неколку дела (Драма ,Комедија Мјузикал). Од 1930 до 1960 година Наградата за најдобра уметничка и артистичка продукција , Наградата за кинематографија и Наградата з костимографија се делат на две поголеми категории (црнобели фимвови и филмови во боја ).
* [[Оскар за најдобар документарен филм]]
'''Оскари кои веќе не се доделуваат :'''
* [[Оскар за најдобар краток документарен филм]]
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Assistant_Director Оскар за најдобар помошник-режисер] (од 1933 до 1937 година)''
* [[Оскар за најдобра монтажа]]
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Dance_Direction Оскар за најдобар танцов режисер] (од 1935 до 1937)''
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Engineering_Effects [[Оскар за најдобринајдобар инжинерскистрански ефектифилм]] (1928од [[1947]] година)''
* [[Оскар за најдобра шминка]]
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Original_Musical_or_Comedy_Score Оскар за најдобар режисер на комедии] (1928 година)''
* [[Оскар за најдобра оригинална музика]]
*''Оскар за најдобар снимател(од 1928 година)''
*'' [[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Story Оскар за најдобра оригинална приказнапесна]] (од 1928 до 1956 година)''
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Short_Film_-_Color [[Оскар за најдобар кратоканимиран филм]] во(од боја[[2001]''] година)
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Short_Film_-_Live_Action_-_2_Reels [[Оскар за најдобар краток акционенанимиран филм]'']
* [[Оскар за најдобро оригинално сценарио]] (од [[1940]] година)
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Short_Film_-_Novelty Оскар за најдобар краток иновативен филм]''
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Title_Writing [[Оскар за најдобарнајдобро написадаптирано на титловитесценарио]] (од 1928 година)''
* [[Оскар за најдобри визуелни ефекти]]
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Award_for_Best_Unique_and_Artistic_Production Оскар за најдобра уметничка и артистичка продукција] (1928 година)''
* [[Оскар за најдобра оригинална приказна]] (од 1928 до [[1956]] година)
'''Предложени награди'''
* [[Оскар за најдобар напис на титловите]] (1928 година)
Одборот на гувернери се среќава секоја година и предлага нови награди. Досега не се одобрени следниве награди:
*''Наградата [[Оскар за најдобар Кастинг (одбиена во 1999 година)''звук]]
* [[Оскар за најдобри звучни ефекти]]
*''Награда за најдобар каскадерска изведба (одбиена во 1999 и 2002 година)''
*''Награда [[Оскар за најдобар наслов накраток филм (одбиена 1999 годинаво )''боја]]
* [[Оскар за најдобар краток иновативен филм]]
'''Почесни награди на Академијата на филмски уметности и науки на САД'''
* [[Оскар за најдобра уметничка и артистичка продукција]] (1928 година)
За добивање на овие награди одлучува посебна Комисија на Академијата а не членовите на Академијата како целина , поединецот избран за добивање на почесната награда може своеволно да ја одбие наградата . Овие награди не се доделуваат секоја година .
* [[Оскар за најдобро техничко достигнување]] (од [[1931]] година)
'''Сегашни почесни награди'''
* [[Оскар за најдобри инжинерски ефекти]] (1928 година)
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Honorary_Award Почесната награда на Академијата] (од 1929 година се до денес )''
==== Минати награди ====
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Scientific_and_Technical_Award Наградата за научно и техничко достигнување на Академијата] (од 1939 година па се до денес )''
==== Предложени категории ====
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_E._Sawyer_Award Наградата Гордон Е. Соер] (од 1981 година па се до денес )''
=== Специјални категории ===
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Hersholt_Humanitarian_Award Добротворната награда на Жан херсолт]''
==== Сегашни специјални категории ====
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Irving_G._Thalberg_Memorial_Award Почесната награда Ирвин Г. Талберг] (1938 година па се до ден денес )''
==== Минати специјални категории ====
'''Награди кои веќе не се доделуваат'''
== Критицизам ==
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Academy_Juvenile_Award Награди на Академијата за малолетници] (од 1934 до 1960 година)''
 
*''[http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Achievement_Academy_Award Награда за исклучителни достигнувања на Академијата] (од 1972 до 1995 година)''
== Досегашни најдобри филмови 1990 - сегашност ==
 
* [[2008]] [[Милионер од гетото (филм)|Милионер од гетото]]
* [[2007]] [[Нема земја за старци]]
* [[2006]] [[Покојни]]
* [[2005]] [[Судир]]
* [[2004]] [[Девојка од милион долари]]
* [[2003]] [[Господарот на прстените: Враќањето на Кралот (филм)|Господарот на прстените: Враќањето на кралот]]
* [[2002]] [[Чикаго (филм)|Чикаго]]
* [[2001]] [[Прекрасен ум]]
* [[2000]] [[Гладијатор]]
* [[1999]] [[Американска убавина]]
* [[1998]] [[Вљубениот Шекспир]]
* [[1997]] [[Титаник]]
* [[1996]] [[Англискиот пациент]]
* [[1995]] [[Храбро Срце]]
* [[1994]] [[Форест Гамп]]
* [[1993]] [[Шиндлеровата листа]]
* [[1992]] [[Непростено]]
* [[1991]] [[Кога јагнињата ќе стивнат]]
* [[1990]] [[Танц со волците]]
 
== Наводи ==
{{reflist}}
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.oscars.org/ Oscars.org]
* [http://www.oscars.org/awardsdatabase/index.html База на податоци на наградите од Академијата]
* [http://www.oscar.com Oscar.com]
* [http://www.imdb.com/Sections/Awards/Academy_Awards_USA/ Оскари] на [http://www.imdb.com Интернет Филмска Датабаза]
{{Оскар}}
{{ОскарФилм}}
 
[[Категорија:Филмски награди]]
 
{{Link FA|hr}}
 
[[af:Oscar]]
[[ar:جائزة الأوسكار]]
[[ast:Premios Óscar]]
[[az:Oskar mükafatı]]
[[bn:একাডেমি পুরস্কার]]
[[zh-min-nan:Oscar Chióng]]
[[be:Оскар]]
[[be-x-old:Оскар]]
[[bar:Oscar]]
[[bs:Oskar]]
[[bg:Награди на филмовата академия на САЩ]]
[[ca:Oscar]]
[[cs:Oscar]]
[[co:Oscar]]
[[cy:Gwobrau'r Academi]]
[[da:Oscaruddelingen]]
[[de:Oscar]]
[[et:Oscar]]
[[el:Όσκαρ]]
[[en:Academy Award]]
[[es:Premios Óscar]]
[[eo:Oskar-premio]]
[[eu:Oscar Sariak]]
[[fa:جایزه اسکار]]
[[fr:Oscar du cinéma]]
[[fy:Academy Award]]
[[ga:Gradaim an Acadaimh]]
[[gl:Premios Oscar]]
[[gan:奧斯卡金像獎]]
[[ko:아카데미상]]
[[hy:Օսկար]]
[[hi:अकेडेमी पुरस्कार]]
[[hr:Oscar]]
[[ilo:Pammadayaw nga Oscar]]
[[id:Academy Award]]
[[ia:Premio Oscar]]
[[is:Óskarsverðlaunin]]
[[it:Premio Oscar]]
[[he:פרס אוסקר]]
[[kn:ಅಕ್ಯಾಡೆಮಿ ಪ್ರಶಸ್ತಿ]]
[[ka:ოსკარი]]
[[kk:Оскар марапаты]]
[[sw:Tuzo za Akademi]]
[[la:Praemia Academiae]]
[[lv:Amerikas Kinoakadēmijas balva]]
[[lt:Oskaras]]
[[hu:Oscar-díj]]
[[ml:അക്കാദമി അവാർഡ്]]
[[mr:ऑस्कर पुरस्कार]]
[[ms:Anugerah Akademi]]
[[mn:Оскарын шагнал]]
[[my:အော်စကာဆု]]
[[nl:Academy Award]]
[[ja:アカデミー賞]]
[[no:Oscar]]
[[nn:Oscar-prisen]]
[[oc:Oscar]]
[[om:Academy Awards]]
[[uz:Oscar]]
[[pms:Premi Oscar]]
[[nds:Oscar]]
[[pl:Nagroda Akademii Filmowej]]
[[pt:Óscar]]
[[ro:Premiul Oscar]]
[[ru:Оскар (премия)]]
[[sah:Оскар]]
[[sc:Premiu Oscar]]
[[sq:Academy Award]]
[[scn:Premiu Oscar]]
[[simple:Academy Award]]
[[sk:Academy Awards]]
[[sl:Oskar (filmska nagrada)]]
[[sr:Награда Америчке филмске академије]]
[[sh:Oscari]]
[[fi:Oscar-palkinto]]
[[sv:Oscar]]
[[ta:ஆசுக்கர் விருது]]
[[tt:Оскар]]
[[te:ఆస్కార్ పురస్కారం]]
[[th:รางวัลออสการ์]]
[[tg:Ҷоизаи Оскар]]
[[tr:Akademi Ödülleri]]
[[uk:Оскар (премія)]]
[[vec:Premio Oscar]]
[[vi:Giải Oscar]]
[[wuu:奥斯卡奖]]
[[yi:אסקאר]]
[[yo:Ẹ̀bùn Akádẹ́mì]]
[[zh-yue:奧斯卡金像獎]]
[[bat-smg:Oskars]]
[[zh:奥斯卡金像奖]]