Разлика помеѓу преработките на „Вештачки сателит“

==Историја на вештачки сателити==
 
[[File:Sputnik asm.jpg|thumb|240px|[[Sputnik 1]]:Првиот вештачки сателит Спутник 1 , лансиран од страна на Советскиот Сојуз на 4 октомври 1957 година, и иницирање на Спутник програмата , со Сергеј Korolev како главен дизајнер (постои кратер на месечината која го носи неговото име). Ова е, за возврат дека ја поттикнале вселенската трка помеѓу Советскиот Сојуз и Соединетите Американски Држави .
Спутник[[Sputnik 1]] помогна да се идентификува со густина од високи атмосферски слоеви , преку мерење на неговата орбитални промени и обезбедени податоци за радио -сигнал во јоносферата . Непредвиденото објавување на Спутник 1 "успехот предизвикан од криза Спутник во САД започна таканаречена вселенската трка во рамките на Студената војна.
 
Спутник''[[Sputnik 2]]'' беше лансиран на 3 ноември 1957 година и врши првиот патничко летало во орбитата, со кучето со име Laika [[Laika]]. <ref>{{cite web|title=A Brief History of Animals in Space |publisher=[5[NASA]] |url=http://history.nasa.gov/animals.html|accessdate=2007-08-08}}</ref>
Во мај 1946 година, Проектот РАНД беше објавен на Идеен проект на Preliminary Design of an Experimental World-Circling Spaceship, кој изјави: "сателитно летало со соодветни инструменти може да се очекува да биде еден од најпотентните научни алатки на дваесеттиот век. [6] Во САД ја разгледува можноста за лансирање орбитни сателити од 1945 година во рамките на Бирото за аеронаутика на американската морнарица . на Американското Воено Воздухопловство е проект РАНД конечно го објави извештајот погоре, но не веруваат дека сателитот е потенцијално воено оружје; Наместо тоа, тие го сметаат за средство за науката, политиката, и пропагандата. Во 1954 година, секретарот за одбрана изјави: " I know of no American satellite program." [7]
На 29 јули, 1955, во Белата куќа изјави дека САД е со намера да лансира сателити од пролетта 1958 година. Ова стана познато како Проект Вангард " . На 31 јули, Советот објави дека тие се наменети за лансирање на сателити од падот на 1957 година.
21

уредување