Разлика помеѓу преработките на „Вештачки сателит“

Одземени 3.524 бајти ,  пред 10 години
Во една статија во списанието „Безжичен свет“ во 1945, англискиот писател на научна фантастика Артур Ц. Кларк (1917-2008) детално ја опишал можната употреба на комуникациски сателити за масовна комуникација. Кларк ја испитал подршката за сателитско полетување, можните орбити и други аспекти за создавањето на мрежа од сателити кои ќе кружат околу Земјата, посочувајќи на добивките од брзата глобална комуникација. Тој исто така предложил дека три геостационирани сателити би овозможиле покривање на целата планета.
Американската армија ја проучила идеата за „возило за земјени сателити“, кога министерот за одбрана, Џејмс Форстал, на 29 Декември 1948 јавно изјавил дека тој проект се подготвува за разни сервиси.
 
==Историја на вештачки сателити==
 
Првиот вештачки сателит беше Спутник 1, лансиран од Советскиот Сојуз на 4-ти Октомври, 1957, најавувајќи ја Советската Спутник програма, со Сергеи Королев како главен дизајнер. Ова ја започнало вселенската трка помеѓу Советскиот Сојуз и САД.
Спутник 1 помогнал да се идентификува густината на високите атмосферкси слоеви преку мерење на неговата орбитална промена и се стекнала со информации за радио-сигналната дистрибуција во јоносферата. Неочекуваната изјава за успехот на Спутник 1 ја предизвикала Спутник кризата во САД и ја започна таканаречената Вселенска трка во Студената Војна.
Спутник 2 беше лансиран на 3-ти ноември, 1957, и го однесе првиот жив патник во орбитата, кучето Лајка.
Во Мај, 1946, проектот РАНД го објави Прелиминарниот Дизајн на Експериментално Земјо-Обиколувачко Вселенско Летало, кој велеше: „Сателитско возило со соодветно управување може да се очекува да биде едно од најпотентните научни алатки на XX-от век. САД размислуваше за лансирање на орбитни сателити уште од 1945 под Бирото на Аеронаутика на морнарицата на САД. Проектот РАНД на воздушните сили на САД конечно го објави горенаведениот рапорт, но не верува дека сателитот беше потенцијално воено оружје; тие сметаа тоа да биде алатка за наука, политика и пропаганда. Во 1954, Министерот за одбрана изјави дека незнае за никаква Американска Сателитска
На 29-ти јули, 1955, белата Куќа изјави дека САД намерава да лансира сателити до пролетта 1958. Ова стана познато како Проектот Вангард. На 31-ви јули, Советскиот сојуз изјави дека намерава да лансира сателит до есента 1957.
По притисокот од Американскиот Ракетен Сојуз, Националната Научна Фондација, и Интернационалната Геофизичка Година, воениот интерес се врати и во раната 1955-та Армијата и Морнарицата работеа на Проектот Орбитер, две натпреварувачки програми, во кој армијата внесе употреба на Јупитер Ц Ракета, и цивилната/морнарска Вангард ракета, да лансира сателит.
 
==Историја на вештачки сателити==
21

уредување