Алтер его: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
+ врски
Ред 20:
Алтер егата се користат од бројни сценски изведувачи кои се служат со сценски и филмски ликови со цел да ја забавуваат публиката и да истражуваат нови идентитети за себе. Една од првите групи кои се служеа со алтер егото беа [[Битлси]] кои снимаа и настапуваа како Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band со цел “да се раздрмаат нашите ега, да се ослобидиме и да се забавуваме”. Алтер егата подоцна се користат и како шоу точки на глам-рок изведувачите како [[Дејвид Боуви]] (Зиги Стардаст и Д Тин Вајт Дјук) и Кисс, како и на шокантните рокери [[Алис Купер]] и [[Мерлин Менсон]] кои ја ужаснуваа публиката. Честопати овие изведувачи се познати само по нивните алтер ега; на пр. Брајан Варнер( Мерлин Менсон) не ретко е виден во јавност и без хорор-шминката. Во современиот хип хоп, изведувачите како [[Еминем]] и Т.И одвоено ги корситеа алтер егата Слим Шејди и Т.И.П со цел да ги истражуваат поделбите во нивната личност. Албумот T.I vs T.I.P укажува директно на содржината на Др. Џекил и г-дин Хајд. Поделикатна употреба на супер егото имаме и кај некои изведувачи кои го менуваат својот идентитет за одреден албум како на пр. [[Кристина Агилера]] во Xtina и изведувачи кои прават поделба на својот сценски и секојдневен живот како на пр [[Бијонсе Ноулс]] во Sasha Fierce.
 
[[Комичар]]ите по рутина ги користат своите алтер ега. Браќата Маркс за време на нивната кариера се претставуваа како вариете карактери. На пр: Џулиус Маркс го играше Гручо безразлика дали му е доделена улога на професор (во Horse Feathers), или ветеринар (во A Day at the Races), или на претседател (во Duck Soup). Сценските комичари како што се на пр.Дон Риклс (Mистер Топлина) и Џеки Мејсон (Хартуниан) ги развија своите трикови до степен на поедини алтер ега. Сценскиот уметник Енди Кофман беше главно познат на неговите следбеници по неколкуте карактери, вклучувајќи го и “the Foreign Man” (подоцна Latka Gravas), Tони Клифтон и Кофмановото имитирање на [[Елвис Присли]]. Биографскиот [[филм]] “Човек на месечината” го прикажува Кофман како човек чиј вистински идентитет било тешко да се одгатне дури и од неговите блиски пријатели,бидејќи алтер егата секогаш преовладувале. Актерот Саша Барон Кохен, кој честопати е споредуван со Кофман и како и самиот Кофман е познат по карактерите на Aли Џи, [[Борат]] и Бруно.
 
Професионалните борачи исто така настапуваат под нивните алтер ега (или сценски имиња), како што се на пр. карактерот Хулк Хоган на Тери Болеа и The Undertaker на Марк Халавеј.
 
==Види исто така==
*[[Прекар]]
*[[Сценско име]]
 
 
==Референци==
{{Reflist}}
 
[[Категорија:Его]]
 
[[bg:Алтер его]]
[[ca:Alter ego]]
[[cs:Alter ego]]
[[da:Alter ego]]
[[de:Alter Ego]]
[[en:Alter ego]]
[[eu:Alter ego]]
[[fr:Alter ego]]
[[hr:Alter ego]]
[[it:Alter ego]]
[[ka:ალტერ ეგო]]
[[sw:Alter ego]]
[[hu:Alteregó]]
[[nl:Alter ego]]
[[ja:オルター・エゴ]]
[[no:Alter ego]]
[[nn:Alter ego]]
[[pl:Alter ego]]
[[pt:Alterego]]
[[ro:Alter ego]]
[[ru:Alter ego]]
[[simple:Alter ego]]
[[sk:Alter ego]]
[[sl:Alter ego]]
[[sr:Алтер его]]
[[fi:Alter ego]]
[[sv:Alter ego]]
[[uk:Alter ego]]