Сесиско ниво: Разлика помеѓу преработките

Одземени 10 бајти ,  пред 11 година
== СесискиСесиско Ниво ==
 
СесискиотСесиското Ниво (анг. ''Session Layer'') е петтиот слој од седумслојскиот OSI модел на компјутерските мрежи.
СесискиотСесиското слојНиво обезбедува механизам за отворање, затворање и управување со сесијата помеѓу крајниот корисник на апликациските процеси т.е. полупостојан дијалог. Комуникациските сесии се состојат од барања и одговори кои се јавуваат помеѓу апликациите. Сервисите на сесискиот слој најчесто се користени во апликациските средини кои ги користат далечинските процедурални повици ('''RPCs''').
Пример за СесискиСесиско Ниво е OSI протоколот познат како X.225 или ISO 8327. Во случај на губење на конекција овој протокол може да се обиде да ја поправи конекцијата. Ако врската не се користи во подолг период, на сесискиот слој може да се затвори и повторно да се отвори. Тој може да биде истовремено во две насоки ('''full-duplex''') или најизменично во две насоки ('''half-duplex''') и обезбедува синхронизациски поени во тек на разменување на пораки.
Други примери за имплементирање на сесискиотСесиското слој е и Инфомативна Зона Протокол (''Zone Information Protocol - ZIP'') и Сесиски Контролен Протокол ('''Session Control Protocol - SCP''').
Ниво е и Инфомативна Зона Протокол(''Zone Information Protocol - ZIP'') и Сесиски Контролен Протокол (''Session Control Protocol - SCP'').
 
 
=== Споредба со TCP/IP моделот ===
 
TCP / IP референтен модел не се занимава со детали од OSI моделот на барањето или протокол за транспорт значење и затоа не се сметаат за Сесиски Нивоа. Сесија за управување со OSI е во врска со типични транспорт протоколи ('''TCP, SCTP'''), се содржи и во Транспортно Ниво или на друг начин се смета во областа на Апликациски слој TCP / IP и слоеви се описи на оперативен домет (апликација, домаќин-до-домаќин, мрежа, линк) и не детални прописи на оперативни процедури или податоци за семантика.
9

уредувања