Разлика помеѓу преработките на „Комуникациски протокол“

* Признанија за коректниот прием на пакети од страна на примачот обично се користи за спречување на испраќачот од retransmitting на пакети. Некои протоколи, особено Datagram протокол како на Интернет Протокол (IP), не признаваат.
* Губење на информациите - отчукувања и обиди. Понекогаш се губат пакети во мрежата или страдаат од долгите одложувања. За да се справат со ова, испраќачот очекува потврда за точниот прием од примачот во рок од одредена сума на време. На отчукувањето, пакетот е повторно пренослив. Во случај на скршени реемитување нема ефект, така што бројот на преносот е ограничен. Надминување на ограничениот број на Пробај повторно се смета за грешка.
* Упатството за проток на информации како треба да се однесува ако преносот може да дојде само во една насока истовремено (полу-дуплекс врски). За да се здобијат со контрола на поврзување на, испраќачот мора да почека до линија кога станува неактивен и потоа да ја испратите порака која ја означува својата желба да го стори тоа. Приемникот одговара со признавајќи и го чека преносипреносот да дојде. Испраќачот само почнува да емитува по потврдата. ДоговориДоговор треба да се направи за да се приспособат во случај кога двете страни сакаат да се здобијат со контрола во исто време.
* Контрола на секвенцирање . Ние видовме дека долго bitstrings се поделени на делови, кои се упатуваат на мрежата поединечно. На парчиња може да се "губат " во мрежата или пристигнуваат од низа, бидејќи личностите можат да имаат различни правци до нивната дестинација. Понекогаш непотребни парчиња се емитува, благодарение на мрежата метеж, што резултира со дупликат парчиња. Со секвенционирање на парчињата на испраќачот, примачот може да го утврди она што беше пропуштено или дупликат и да го побара за пренос. Исто така, може да се утврди цел кои парчиња како треба да се третираат.
* Контрола на проток е потребна доколку испраќачот пренесува побрзо од што процесот на примачот може да преноси, или кога мрежата станува пренатрупана. Понекогаш, аранжман може да се направи за да се забави испраќачот, но во многу случаи ова е надвор од контрола на протоколот.
 
== Наводи ==
10

уредувања