Разлика помеѓу преработките на „Комуникациски протокол“

 
==Основни барања на протоколи==
Податоците претставуваат пораки кои може да бидат испратени и примени на комуникациски системи за да воспостават комуникација. Протоколиte затоа треба да ги утврдat правилата за пренос. Во принцип, многу од следните треба да се однесуваат: вака
 
Податочни формати за размена на податоци. Во дигиталните порака bitstrings се разменуваат. На bitstrings се поделени во области и секоја област носи релевантни информации за протоколот. Концепциски на bitstring е поделена на два дела наречени заглавје област и податоци област. Вистинската порака е зачувана во областа на податоците, па насловот ги содржи полињата со поголема тежина на протоколот. На пренос се ограничени во големина, бидејќи бројот на грешки во преносот е пропорционална на големината на bitstrings кој се испраќа. Bitstrings повеќе од максималната трансфер единица (MTU) се поделени во парчиња на соодветната големина. Секој дел ја има речиси истата содржини во насловната област, бидејќи само некои полиња се зависни од содржината на податочната површина (особено КПД области, со содржина checksum-кои се пресметува од податочмата содржината).
10

уредувања