Разлика помеѓу преработките на „Виртуелна приватна мрежа“

нема опис на уредувањето
{{викифицирање}}
Виртуелна приватна мрежа (VPN) е компјутерска мрежа која ја користи јавната телекомуникациска инфраструктура, како што е Интернет да обезбеди оддалечени канцеларии или поединечни корисници со сигурен пристап кон мрежата на нивната организација. Таа има за цел да се избегне скап систем на сопственост или изнајмени линии кои може да се користат од страна на само една организација.
Концизира трансфет на податоци помегу две или повеќе мрежни уреди кои не се на иста приватна мрежа за да се задржи пренесувањето на податоци од други уреди на еден или повеќе интервенции на локалната мрежа или Wide Area Network. Постојат многу различни класификации, имплементации и ги користи за VPNs.
;VPNs ВО МОБИЛНИ ОКОЛИНИ
Мобилните VPNs се користат во поставување каде што крајната точка на VPN не е фиксиран за една единствена IP . Тие широко се користат во јавната безбедност, каде тие даваат за спроведувањето на законот и пристап до критични апликации, како што е со помош на компјутер испраќање и кривични бази на податоци и како тие патуваат помегу различни подмрежи на мобилната мрежа. Се повеке мобилните VPNs се донесени од страна на мобилните професионалци и работници кои имаат потреба од сигурни врски. Тие им овозможуваат на корисниците да се шетаат низ беспрекорните мрежи во и надвор од Wireless – покриеноста, без губенје на сесии или намалување на безбедната VPN сесија.
[[Категорија:Омрежување]]
[[af:Skynprivaatnetwerk]]
[[ar:شبكة افتراضية خاصة]]
[[bg:Виртуална частна мрежа]]
[[cs:Virtuální privátní síť]]
[[da:Virtual Private Network]]
[[de:Virtual Private Network]]
[[en:Virtual private network]]
[[et:Virtuaalne privaatvõrk]]
[[es:Red privada virtual]]
[[eu:Sare pribatu birtual]]
[[fa:شبکه خصوصی مجازی]]
[[fr:Réseau privé virtuel]]
[[ko:가상 사설망]]
[[id:VPN]]
[[is:Sýndareinkanet]]
[[it:Virtual Private Network]]
[[he:Virtual Private Network]]
[[lt:Virtualus privatus tinklas]]
[[hu:Virtuális magánhálózat]]
[[ms:Rangkaian persendirian maya]]
[[nl:Virtueel Particulier Netwerk]]
[[ja:Virtual Private Network]]
[[no:Virtual private network]]
[[pms:VPN]]
[[pl:VPN]]
[[pt:Virtual Private Network]]
[[kaa:Vpn]]
[[ro:Rețea privată virtuală]]
[[ru:VPN]]
[[simple:Virtual private network]]
[[sk:Virtuálna privátna sieť]]
[[sr:Virtuelna privatna mreža]]
[[fi:VPN]]
[[sv:VPN]]
[[ta:மெய்நிகர் தனியார் பிணையம்]]
[[th:เครือข่ายส่วนตัวเสมือน]]
[[tr:Virtual Private Network]]
[[uk:VPN]]
[[vi:Mạng riêng ảo]]
[[zh:虛擬私人網路]]