Разлика помеѓу преработките на „Семрежен услужник“

нема опис на уредувањето
Интернет сервис провајдерите искористуваат голем број на технологии за да им овозможат на потрошувачите да се поврзат на нивните мрежи.
 
За корисниците и малите бизниси, во најпопуларни опции спаѓаат dial-up, DSl (или, Асиметрична дигитална претплатничка линија, ADSL), широкопојасен безжичен интернет, [[Кабелски интернет]], FTTH и интегрирани сервиси за дигитални мрежи (ISDN)(основна стапка на интрфејс). За клиентите со покомплицирани барања, како што се средни, до големи бизниси или другите интернетИнтернет провајдери, DSL (често SHDSL или ADSL), [[Етернет]], Metro Ethernet, Gigabit Ethernet, Frame Relay, ISDN (BRI или PRI), ATM, Сателитски интернет пристап и синхрони оптички мрежи се најсоодветни за користење.
 
[[File:Internet Connectivity Access layer.svg|thumb|upright=2.0|Опции за поврзување на Интернет од краен корисник до Ниво 3/2 на ИСП]]
*DSL
*FTTH
*[[Wi-Fi]]
 
'''Типични врски за бизнис корисници'''
===Локација===
 
При користење на ISDN или dial-up метод на поврзување, интернет провајдерот неможе да ја утврди физичката локација на повикувачот, освен користење на бројот кој што се пренесува преку соодветна форма на Caller ID; Целосно е возможно да се поврзете на пр.пример со интернет провајдер кој се наоѓа во [[Мексико]] и во [[САД]]. Другите начини на поврзување, како што се кабел или DSL побаруваат фиксна регистрирана јазол врска која што е поврзана со интернетИнтернет провајдерот преку физичка адреса.
 
==Интернет провајдер заИСП интерконекција==
 
[[File:Internet Connectivity Distribution & Core.svg|thumb|upright=2.0]]
 
Како што клиентите плаќаат на инетрнетИнтернет провајдерот за интернет пристапот, така и самиот интернетИнтернет провајдер плаќа на погорните интернетИнтернет провајдери за интернетИнтернет пристап. Погорните интернет сервис провајдери обично имаат поголема мрежа од договорниот интернет провајдер и/или се способни да го снабдат договорниот интернет провајдер со пристап до делови од интернетот до кои самиот договорен интернет провајдер неможе да пристапи.
Во наједноставен случај, една врска е воспоставена со погорниот Интернет провајдер и се користи за пренос на податоци до или од области на Интернет надвор од домашната мрежа. Овој начин на поврзување е честопати повторуван каскадно се додека не се постигне пренесување на ниво 1. Во реалноста, оваа ситуација е малку посложена. Интернет сервис провајдерите со малку повеќе од една точка на присуство (PoP), може да имаат повеќе оддлени врски со погорните интернет провајдери во повеќе точки на присуство(PoP), или може да бидат корисници на повеќе интернет провајдери и може да имаат конекции преку секој од нив во една или повеќе точки на присуство.
 
===Peering===
 
Интернет сервис провајдерите може да се вклучат во peering, каде што повеќе интернет провајдери се спојуваат во peering точки или точки за интернет размена(IXS) овозможувајќи рутирање на податоците помеѓу секоја мрежа без надополнување еден со друг за пренесените податоци-податоци кои инаку би поминале преку трет интернет провајдер кој е на повисоко ниво, правејќи му трошоци на погорниот интернетИнтернет провајдер.
Интернет провајдерите не побаруваат закачување на податоци и имаат само корисници(крајни корисници и/или колегите од ИСП) кои се нарекуваат Ниво 1 ИСП.
Мрежниот хардвер, софтвероот и спецификациите, како и стручноста со управувањето со мрежата се важни за да се осигураме дека податоците протекуцаатпротекуваат по сигурен пат и нагорните врски работат сигурно. Можно е губење на цената и ефикасноста.
 
==Виртуелен интернет провајдер==
==Бесплатен интернет провајдер==
 
Бесплатни интернет провајдери се интернет провајдери (ИСП) кои што обезбедуваат услуги бесплатно. Многу слободни интернет провајдери прикажуваат реклами додека корисникот е конектиранприклучен на интернет, како комерцијална телевизија, во некоја смисла тие го продаваат вниманието на корисникот на рекламаторот. Други бесплатни интернет провајдери често се нарекуваат freenets, работат на непрофитна основа, обично со волонтерски кадар.
 
==Слични сервиси==
25

уредувања