Разлика помеѓу преработките на „Семрежен услужник“

нема опис на уредувањето
{{Викифицирање}}
{{Без извори}}
'''Интернет сервис провајдер(ИСП)''', исто така се однесува и на '''пристап до Интернет провајдер''', е компанија која им нуди на своите клиенти пристап до [[Интернет]].<ref>[http://www.thefreedictionary.com/isp Definition] on The Free Dictionary</ref>. Интернет сервис провајдерот ги поврзува своите корисници на [[Интернет]], користејќи хнологија за пренос на податоци, соодветна за доставување на [[Интернет протокол]] пакети или рамки, како што се dial-up, DSL, [[Кабелски интернет]], безжичен или посветен на високо-брзински интерконекции.
 
Интернет сервис провајдерите може да обезбедат интернет е-маил сметки на корисницните што им овозможува да комуницираат еден со друга со праќање и примање на електронски пораки преку нивните сервиси за интернет провајдери. Интернет провајдерите можат да обезбедат услуги како што се далечинско складирање на датотеки со податоци во име на своите клиенти, како и други услуги, единствени за секој поеднинечен Интернет Сервис Провајдер.
Интернет сервис провајдерите искористуваат голем број на технологии за да им овозможат на потрошувачите да се поврзат на нивните мрежи.
 
За корисниците и малите бизниси, во најпопуларни опции спаѓаат dial-up, DSl (или, Асиметрична дигитална претплатничка линија, ADSL), широкопојасен безжичен интернет, [[Кабелски модемИнтернет]], FTTH и интегрирани сервиси за дигитални мрежи (ISDN)(основна стапка на интрфејс). За клиентите со покомплицирани барања, како што се средни, до големи бизниси или другите интернет провајдери, DSL (често SHDSL или ADSL), [[Етернет]], Metro Ethernet, Gigabit Ethernet, Frame Relay, ISDN (BRI или PRI), ATM, сателитски интернет пристап и синхрони оптички мрежи се најсоодветни за користење.
 
'''Типични врски за домашно користење'''
==Виртуелен интернет провајдер==
 
Виртуелен Интернет провајдер е операција која купува услуги од друг интернет провајдер (понекогаш се нарекува „големопродажен Интернет Провајдер“ во овој контекст)<ref>[http://cgi.amazing.com/isp/hooking-up.html Amazing.com "Hooking up to the Internet"]</ref> што им овозможува на клиентите на виртуелниот интернет сервис провајдер пристап на Интернет со користење на услугите и инфраструктурите кои се во сопственост и управувани од големиот интернет провајдер.
 
==Бесплатен интернет провајдер==
25

уредувања