Отвори го главното мени

Промени

с
нема опис на уредувањето
[[Податотека:Http_request_telnet_ubuntu.png|200px|thumb|right| HTTP барање направено со telnet]]
{{Внимание}}
'''Хипертекст трансфер [[протокол''' ]]([[англиски]]: 'hypertext transfer protocol', скр. HTTP) е мрежен протокол. HTTP е основа за комуникација на [[World Wide Web]].
{{Викифицирање}}
Создаден е како средство за објавување на [[HTML]] страници. Развивањето на стандардот е координирано од (IETF) [[Internet Engineering Task Force]] и [[World Wide Web Consortium]].
{{Без извори}}
 
'''Хипертекст трансфер протокол''' ([[англиски]]: 'hypertext transfer protocol', скр. HTTP) е мрежен протокол. HTTP е основа за комуникација на World Wide Web.
Создаден е како средство за објавување на HTML страници. Развивањето на стандардот е координирано од (IETF) [[Internet Engineering Task Force]] и [[World Wide Web Consortium]].
 
==За HTTP==
HTTP е протокол за комуникација помеѓу серверот[[сервер]]от и клиентот, кој функционира на принцип барање / -одговор. HTTP клиентклиентот, којакој обично е [[веб прелистувач]], иницира пренос на податоци по креирањето на TCP / IP конекција со оддалечен веб сервер на одреден порт. Клиентот го поднесува'' HTTP барањето'' на серверот. Серверот кој содржи податоци, обезбедува ресурси'''', како што се [[HTML]] датотеки, или врши други работи во име на клиентот, и на крај враќа одговор порака на клиентот. А одговор на проектот содржи информации за статусот на барањето и може да содржи барања за клиентот.
 
== Пример за работа на HTTP ==
 
Ова е пример за конверзација меѓу HTTP клиент и HTTP сервер на www.example.com, порта 80.
 
====Клиент - прашање====
GET /index.html HTTP/1.1
Host: www.example.com
 
====Сервер-одговор====
HTTP е протокол за комуникација помеѓу серверот и клиентот, кој функционира на принцип барање / одговор. HTTP клиент, која обично е веб прелистувач, иницира пренос на податоци по креирањето на TCP / IP конекција со оддалечен веб сервер на одреден порт. Клиентот го поднесува''HTTP барањето'' на серверот. Серверот кој содржи податоци, обезбедува ресурси'''', како што се [[HTML]] датотеки, или врши други работи во име на клиентот, и на крај враќа одговор порака на клиентот. А одговор на проектот содржи информации за статусот на барањето и може да содржи барања за клиентот.
HTTP/1.1 200 OK
{{никулец}}
Date: Mon, 23 May 2005 22:38:34 GMT
Server: Apache/1.3.3.7 (Unix) (Red-Hat/Linux)
Last-Modified: Wed, 08 Jan 2003 23:11:55 GMT
Etag: "3f80f-1b6-3e1cb03b"
Accept-Ranges: bytes
Content-Length: 438
Connection: close
Content-Type: text/html; charset=UTF-8
 
==Надворешни Линкови==
[[Категорија:Мрежни протоколи]]
{{Commonscat|HTTP}}
* {{cite web|url=http://www.w3.org/Protocols/History.html |title=Change History for HTTP |publisher=W3.org |date= |accessdate=2010-08-01}} Историја на HTTP
* {{cite web|url=http://www.w3.org/Protocols/DesignIssues.html |title=Design Issues for HTTP |publisher=W3.org |date= |accessdate=2010-08-01}}
*{{cite web|url=http://www.w3.org/Protocols/Classic.html |title=Classic HTTP Documents |publisher=W3.org |date=1998-05-14 |accessdate=2010-08-01}}
3

уредувања