Отвори го главното мени

Промени

с
Брзо додавање категорија Мрежни протоколи (со користење на HotCat)
HTTP е протокол за комуникација помеѓу серверот и клиентот, кој функционира на принцип барање / одговор. HTTP клиент, која обично е веб прелистувач, иницира пренос на податоци по креирањето на TCP / IP конекција со оддалечен веб сервер на одреден порт. Клиентот го поднесува''HTTP барањето'' на серверот. Серверот кој содржи податоци, обезбедува ресурси'''', како што се [[HTML]] датотеки, или врши други работи во име на клиентот, и на крај враќа одговор порака на клиентот. А одговор на проектот содржи информации за статусот на барањето и може да содржи барања за клиентот.
{{никулец}}
 
[[Категорија:Мрежни протоколи]]