Отвори го главното мени

Промени

нема опис на уредувањето
{{Внимание}}
{{Викифицирање}}
{{Без извори}}
Хипертекст трансфер протокол(англиски: 'hypertext transfer protocol', скр. HTTP) е мрежен протокол. HTTP е основа за комуникација на World Wide Web.
Создаден е како средство за објавување на HTML страници. Развивањето на стандардот е координирано од (IETF) [[Internet Engineering Task Force]] и [[World Wide Web Consortium]].
 
==За HTTP==
 
HTTP е протокол за комуникација помеѓу серверот и клиентот, кој функционира на принцип барање / одговор. HTTP клиент, која обично е веб прелистувач, иницира пренос на податоци по креирањето на TCP / IP конекција со оддалечен веб сервер на одреден порт. Клиентот го поднесува''HTTP барањето'' на серверот. Серверот кој содржи податоци, обезбедува ресурси'''', како што се [[HTML]] датотеки, или врши други работи во име на клиентот, и на крај враќа одговор порака на клиентот. А одговор на проектот содржи информации за статусот на барањето и може да содржи барања за клиентот.
{{никулец}}