Разлика помеѓу преработките на „Сметачка мрежа“

Одземени 16 бајти ,  пред 9 години
Сите меѓусебно поврзани уреди мора да се разберат на мрежниот слој (Layer 3), затоа што се справуваат со повеќе подмрежи (во различни бои). Оние во внатрешноста на библиотеката која има само 10/100 Mbit/s Ethernet поврзувања на корисничкиот уред и Gigabit Ethernet поврзување до централниот рутер, може да се наречат "слој 3 прекинувачи", бидејќи тие имаат само Ethernet интерфејс и мора да ја разберат [[Internet Protocol|IP]] адресата. Поточно би било тие да се наречат рутери за пристап каде рутерот кој е на врвот е дистрибуциски рутер кој се поврзува на Интернет и на академските мрежи на корисничките рутери за пристап.
 
Дефинирачките карактеристики на LAN мрежите, за разлика од WAN (Wide Area Network) мрежите, вклучуваат повисоки стапки на пренос на податоци, помал географски опсег и нема потреба од закупени телекомуникациски линии. Сегашните Ethernet или било која друга [[IEEE 802.3]] LAN технологии работат на брзини најмногу до 10 Gbit/s. Ова е стапка на пренос на податоци. [[IEEE]] има изтражувачки проекти за стандардизација на 40 и 100 Gbit/s. <ref>[http://www.ieee802.org/3/ba/ IEEE P802.3ba 40Gb/s and 100Gb/s Ethernet Task Force]</ref>
 
====Лични мрежи (Personal Area Network - PAN)====
====Домашна локална мрежа (Home Area Network - HAN)====
 
[[Домашна локална мрежа]] (HAN) е станбена LAN која се користи за комуникација помеѓу дигитални уреди обично распоредени во домот, најчесто тоа се мал број на персонални компјутери и дополнителна опрема, како што се печатачи и мобилни компјутерски уреди. Важна функција е споделувањето на Интернет пристап а често и сервисот за праќање пораки преку CATV или провајдерот дигитална претплатнича линија [[Digital Subscriber Line]] (DSL). Таа, исто така може да се нарече како канцелариска мрежа (Office area network - OAN).
 
== Глобална мрежа (WAN) ==
7

уредувања