Разлика помеѓу преработките на „Сметачка мрежа“

Додадени 3.590 бајти ,  пред 9 години
Безжичните локални мрежи им овозможуваат на корисниците да се поврзуваат кон мрежните ресурси без инсталација на кабли или ожичување. Тука се користат безжични уреди наречени ,,пристапни точки’’(Access Points), за примопредавање на податоците. Во зависност од големината на компанијата или објектот, може да постојат една или повеќе локални мрежи. Компанијата која е лоцирана во објект со повеќе катови и стотици вработени може да има [[локална мрежа]] на секој кат. Помеѓу секој кат, за поврзување на локалните мрежи може да се користат уреди како што се мостови (bridge) или рутери (router).
 
{{главна|===Локална мрежа}}===
== Намена(LAN) ==
 
{{главна|Локална мрежа}}
Една [[локална мрежа]] (LAN) е мрежа која ги поврзува компјутерите и уредите во ограничена географска област како што се домот, училиштето, компјутерска лабораторија, деловен објект или блиску позициониран комплекс од згради. Секој компјутер или уред во мрежата е еден јазол. Сегашните жичани мрежи речиси се базирани на [[Ethernet]] технологијата, иако новите стандарди како ITU-T G.hn исто така обезбедуваат начин за со здавање на жичана LAN мрежа користејќи ги посточките жици инсталирани во вашиот дом ( коаксијални кабли, телефонски жици и жици за струја).<ref>[http://www.itu.int/ITU-T/newslog/New+Global+Standard+For+Fully+Networked+Home.aspx New global standard for fully networked home], ITU-T Press Release</ref>
Компјутерските мрежи можат да бидат користени за различни цели
 
* Олеснување на комуникациите. Со користење на сметачка мрежа, луѓето можат лесно да комуницираат преку електронска пошта, инстант пораки, виртуелни простории за разговор, телефон, видео телефонски повици и видео конференции.
[[Image:NETWORK-Library-LAN.png|thumb | Типична библиотечна мрежа, во разгранување дрво технологија и контролиран пристап до ресурси.]]
* Споделување на харвер. Во мрежна околина, секој компјутер во мрежата може да пристапи и користи ресурси на мрежата, како што се принтање документи на споделен компјутер.
 
* Споделување на датотеки, податоци и информации. Во мрежна околина, овластени корисници можат да пристапат до податоци и информации зачувани во друг компјутер на мрежата. Можноста за овозможување на пристап до податоци и информации на споделени уреди за складирање е битна функција на многу мрежи.
Сите меѓусебно поврзани уреди мора да се разберат на мрежниот слој (Layer 3), затоа што се справуваат со повеќе подмрежи (во различни бои). Оние во внатрешноста на библиотеката која има само 10/100 Mbit/s Ethernet поврзувања на корисничкиот уред и Gigabit Ethernet поврзување до централниот рутер, може да се наречат "слој 3 прекинувачи", бидејќи тие имаат само Ethernet интерфејс и мора да ја разберат [[Internet Protocol|IP]] адресата. Поточно би било тие да се наречат рутери за пристап каде рутерот кој е на врвот е дистрибуциски рутер кој се поврзува на Интернет и на академските мрежи на корисничките рутери за пристап.
* Споделување на софтвер. Корисници закачени на сметачка мрежа можат да стартуваат апликации и програми на далечински компјутери.
 
* Зачувување на информации.
Дефинирачките карактеристики на LAN мрежите, за разлика од WAN (Wide Area Network) мрежите, вклучуваат повисоки стапки на пренос на податоци, помал географски опсег и нема потреба од закупени телекомуникациски линии. Сегашните Ethernet или било која друга [[IEEE 802.3]] LAN технологии работат на брзини најмногу до 10 Gbit/s. Ова е стапка на пренос на податоци. [[IEEE]] има изтражувачки проекти за стандардизација на 40 и 100 Gbit/s. <ref>[http://www.ieee802.org/3/ba/ IEEE P802.3ba 40Gb/s and 100Gb/s Ethernet Task Force]</ref>
* Безбедност.
 
* Забрзување.
====Лични мрежи (Personal Area Network - PAN)====
 
[[Лична локална мрежа]] (PAN) е компјутерска мрежа која се користи за комуникација меѓу компјутер и различни информационо технолошки уреди кои се во близина на една личност. Некои примери на уреди кои се користат во PAN се персонални компјутери, принтери, факс машини, телефони, PDA, скенери, па дури и конзоли за видео игри. PAN вклучува и жични и безжични уреди. Далечината на PAN се протега до 10 метри.<ref>http://searchmobilecomputing.techtarget.com/sDefinition/0,,sid40_gci546288,00.html</ref> Жичаната PAN обично е изградена со USB и Firewire врски а додека технологиите како што се Bluetooth и инфрацрвени зраци се типични за безжичната PAN.
 
====Домашна локална мрежа (Home Area Network - HAN)====
 
[[Домашна локална мрежа]] (HAN) е станбена LAN која се користи за комуникација помеѓу дигитални уреди обично распоредени во домот, најчесто тоа се мал број на персонални компјутери и дополнителна опрема, како што се печатачи и мобилни компјутерски уреди. Важна функција е споделувањето на Интернет пристап а често и сервисот за праќање пораки преку CATV или провајдерот дигитална претплатнича линија [[Digital Subscriber Line]] (DSL). Таа, исто така може да се нарече како канцелариска мрежа (Office area network - OAN).
 
== Локална мрежа (LAN) ==
7

уредувања