Разлика помеѓу преработките на „Виртуелна приватна мрежа“

Безбедната VPN користи криптографски протоколи на пристап за да обезбеди доверливост, овозможувајки на испракачот проверка за блокирање на лажен идентитет и да обезбеди интегритет на порака.
Безбедните VPN протоколи го вклучуваат следново :
• IPsec (Internet Protocol Security) кој првично беше развиен за IPv6.Овој стандард исто така се користи и за IPv4.
• Безбедносен пренос може да пристапи до сообракајот на целата мрежа, како што тоа го прави во проектот OpenVPN , или обезбеди индивидуална врска.Голем број на производители обезбедуваат далечински пристап VPN преку SSL способности. На SSL VPN може да се поврзе од локации каде што IPsec има проблеми со мрежната адреса и firewall правила.
• Безбедна школка (SSH) VPN нуди VPN пристапи за безбедни далечински врски до мрежната или интер-мрежните линкови. Ова не треба да се меша со порт пренасочување.
 
==Докажување за автентичност==
41

уредување