Разлика помеѓу преработките на „Оптичко влакно“

Додадени 2.808 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
</p>
<p>[[Податотека:DanielColladon's Lightfountain or Lightpipe,LaNature(magazine),1884.JPG|thumb|right|Daniel Colladon: презентација на светлинска фонтана]]
Оптичките влакна, кои се користат масовно во модерниот свет е релативно едноставна и стара технологија. Водени од рефлексијата на светлината Daniel Colladon и Jacques Babinet во Парис во 1940 година за прв пат го демонстрирале и докажале дека е можен принципот на оптичко влакно. Неколку години подоцна John Tyndall вклучил демонстрација за оптичко влакно во неговото јавно предавање во Лондон.<ref Tyndallname=regis>{{cite исто така во 1870 година напишал книга во која се осврнал на целосната внатрешна рефлексија и природата на светлината, меѓу што напишал: “ Кога светлината преминува од воздух во вода, зраците нормално се прекршуваат... Кога зраците преминуваат од вода во воздух се свиткани под прав агол... Ако аголот каде зракот ја допира површината на водата е поголем од 48°, тогаш зракот нема да влезе во водата воопшто, тој ќе биде целосно одбиен од површината. Аголот која ја означува границата на целосната рефлексија се нарекува ограничувачки агол на медиумот. За вода тој агол е 48°27’ , за стакло е 38°41’ , додека за дијамант овој агол е 23°42’. ”</p>book
|last =Bates
|first =Regis J
|title =Optical Switching and Networking Handbook
|publisher =McGraw-Hill
|year= 2001
|location =New York
|isbn=007137356X
|page =10}}</ref> Tyndall исто така во 1870 година напишал книга во која се осврнал на целосната внатрешна рефлексија и природата на светлината, меѓу што напишал: “ Кога светлината преминува од воздух во вода, зраците нормално се прекршуваат... Кога зраците преминуваат од вода во воздух се свиткани под прав агол... Ако аголот каде зракот ја допира површината на водата е поголем од 48°, тогаш зракот нема да влезе во водата воопшто, тој ќе биде целосно одбиен од површината. Аголот која ја означува границата на целосната рефлексија се нарекува ограничувачки агол на медиумот. За вода тој агол е 48°27’ , за стакло е 38°41’ , додека за дијамант овој агол е 23°42’. ”</p> <ref>{{cite book |first=John |last=Tyndall |year=1870 |title=Notes about Light |chapter=Total Reflexion |url=http://www.archive.org/details/notesofcourseofn00tyndrich}}</ref><ref>{{Cite web |first=John |last=Tyndall |year=1873 |title=Six Lectures on Light |url=http://www.archive.org/details/sixlecturesonlig00tynduoft}}</ref>
 
<p>Преносот на слики низ цевки бил претставен независно од Clarence Hansell и телевизискиот пионер John Logie Barid во 1920 година. Принципот првично се користел во медицината во декадата која следувала. Во 1952 година, физичарот Narinder Singh Kapany извел серија експерименти кои довеле до изумот за оптичкото влакно. </p>
<p>Модерните оптички влакна каде стаклото е обложено со проѕирен слој за да се постигне поголем индекс на одбивање т.е рефлексија се појавиле во декадата подоцна. Развојот тогаш се насочил кон сноповите од влакна за пренос на слики. Првиот гастроскоп кој работел со помош на оптичките влакна бил измислен и патентиран од Basil Hirschowitz, C.Wilbur Peters и Lawrence E. Curtiss, истражувачи од Универзитетот во Мичиген во 1956 година. Во овој процес на развој на гастроскопот Curtiss го создала првото влакно обложено со стакло, дотогаш влакната се произведувале со обложување од материјали како масла и восоци. Alexander Graham Bell го измислил “Photophone” за пренос на гласни сигнали низ оптички зрак.<ref>[http://inventors.about.com/library/weekly/aa980407.htm The Birth of Fiber Optics]</ref></p>
<p>Британската компанија Standard Telephones and Cables (STC) била првата што ја промовирала идеата за намалување на слабеењето на сигналот во оптичките влакна на 20 децибели за километар (dB/km), дозволувајќи му на оптичкото влакно да се претвори во практичен медиум за комуникација.<ref Тиеname=hecht1999>{{cite откриле дека слабеењето во влакното е предизвикано од нечистотиите кои можат да бидат отстранети со мала искра која ќе се создаде. Точно и систематизирано ги докажале својствата на влакното и неговата загуба на сигналот и го посочиле вистинскиот материјал за производство на влакно со подобри перформанси - стакло од силика со голема чистота. Ова подоцна им ја донело Нобеловата награда за физика во 2009 година. </p>book
|last= Hecht
<p>NASA ги користи оптичките влакна во телевизиските камери кои ги праќа на месечината, што ги докажува големите перформанси на оптичкото влакно. </p>
|first= Jeff
|title= City of Light, The Story of Fiber Optics
|publisher= [[Oxford University Press]]
|location= New York
|year= 1999
|url=http://books.google.com/?id=4oMu7RbGpqUC&pg=PA114
|isbn= 0195108183
|page=114}}</ref> Тие откриле дека слабеењето во влакното е предизвикано од нечистотиите кои можат да бидат отстранети со мала искра која ќе се создаде. Точно и систематизирано ги докажале својствата на влакното и неговата загуба на сигналот и го посочиле вистинскиот материјал за производство на влакно со подобри перформанси - стакло од силика со голема чистота. Ова подоцна им ја донело Нобеловата награда за физика во 2009 година. <ref>{{cite web |url=http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2009/press.html|title=Press Release&nbsp;— Nobel Prize in Physics 2009|publisher=The Nobel Foundation|accessdate=2009-10-07}}</ref></p>
<p>NASA ги користи оптичките влакна во телевизиските камери кои ги праќа на месечината, што ги докажува големите перформанси на оптичкото влакно. <ref>http://history.nasa.gov/alsj/MSC-SESD-28-105.pdf</ref></p>
<p>Ослабувањето на сигналот во модерните оптички кабли е далеку помал од електричните кабли што доведува до долги поврзувања на оптички влакна со користење на повторувачи дури на 70-150 километри.</p>
<p>Во 1991 година, усовршувањето на кристалите од фотон, довело до развој на влакна базирани на овој материјал што ја спроведуваат светлината со дифракција од периодична структура наместо целосна внатрешна рефлексија. Првото вакво влакно било произведено во 2000 година и може да пренесе многу повеќе моќност од обичното оптичко влакно со пропусен опсег кој може да се прилагодува за да се подобрат перформансите.</p>
<br/>3. Бафер: 250 µm дијаметри
<br/>4. Заштитен слој: 400 µm дијаметри]]
Во пракса, обвивката на влакното е премачкана со слој од смола, кој може да биде понатаму опкружен со заштитен слој од стакло. Овие слоеви му даваат цврстина на влакното, но не допринесуваат за подобрување на неговите карактеристики. Понекогаш помеѓу влакната кои се врзани во сноп се поставува стакло кое ја апсорбира светлината таканаречено темно стакло. За да се спречи светлината која може да излезе од едно влакно и да влезе во друго. Ова го спречува вкрстувањето на сигналите помеѓу влакната или го намалува одблесокот во снопот од влакна наменет за апликациите со слики.<ref>{{cite web| url=http://zone.ni.com/devzone/cda/ph/p/id/129#toc2| title=Light collection and propagation| work=National Instruments' Developer Zone|publisher=National Instruments Corporation |accessdate=2007-03-19}}</ref></p>
<p> Модерните оптички кабли доаѓаат со голема разновидност на обвивки наменети за различни потреби како изолација од висок напон, двојно користење за линии кои пренесуваат моќност, антени за телефон, инсталации за подморници или асвалтирани улици.</p>
<p> Оптичките кабли можат да бидат многу флексибилни, но нормалната загуба во голема мера порасна кај влакната со радиус помал од 30 мм. Ова создава проблем кога кабелот е свиткан околу аглите или замотан правејќи FTTX инсталации. Каблите кои можат да се вијат и лесно да се употребуваат за инсталации во домовите се стандардизирани како ITU-T G.657. Овој вид на оптички кабел може да биде свиткан во радиус од 7,5 мм без негативни последици. Исто<ref>{{cite такаpress овие кабли се отпорни на хакери зошто сигналот во влакното е неприметно мониториран од истекување.</p>release
|title = Corning announces breakthrough optical fiber technology
<p> Друга важна функција на кабелот е издржливоста од хоризонтално применетата сила. Технички се нарекува затегнувачка цврстина дефинирајќи колку сила може да се примени врз кабелот додека трае процесот на инсталација. </p>
|publisher = [[Corning Incorporated]]
|date = 2007-07-23
|url = http://www.corning.com/media_center/press_releases/2007/2007072301.aspx
|accessdate = 2007-12-09}}</ref>Исто така овие кабли се отпорни на хакери зошто сигналот во влакното е неприметно мониториран од истекување.</p>
<p> Друга важна функција на кабелот е издржливоста од хоризонтално применетата сила. Технички се нарекува затегнувачка цврстина дефинирајќи колку сила може да се примени врз кабелот додека трае процесот на инсталација. </p>
<p>
== Поврзување на оптичките кабли ==
<p> Механичките спојувања се побрзи, но сепак постои потребата за соголување, внимателнио отстранување и сечење. Краевите на влакната се усогласени и споени со прецизно направена спојка користејќи често и специјален гел за подобрување на преност низ местото каде се споени краевите. Вака направените споеви често имаат поголеми оптички загуби и се помалку стабилни отколку спојките со топење, посебно ако се користел гел. Сите техники на спојување вклучуваат користење на заградување во кое е позиционирана спојката за подоцнежна заштита. </p>
<p>Конекторите кое се котистат за оптичките влакна имаат форма на цилиндрично буре. Механизмот за спојување може да биде “стави и кликни”, “завртка” или “заврти и заклучи”. Конекротите се ставаат со претходна подготовка на влакното и вметнување во телото на конекторот. Леплив сет најчесто се користи за да влакното се прицврсти. Откога лепливиот сет ќе се стави краевите се полираат до огледало. Овие конектори имаат многу поголема загуба отколку конекторите за преносни компјутери, но во голема мера го намалуваат и одразот, затоа што светлината која се одбива од аглите истекува од површината на јадрото. Загубата во сигналот се нарекува загуба на јазот. </p>
 
==Наводи==
{{Reflist|2}}
 
==Надворешни врски==
{{Commons category|Optical fibers}}
*[http://www.thefoa.org/ The Fiber Optic Association]
*[http://www.thefoa.org/tech/connID.htm FOA color code for connectors]
*[http://www.jimhayes.com/lennielw/ Lennie Lightwave's Guide To Fiber Optics]
*"[http://www.rp-photonics.com/fibers.html Fibers]", article in RP Photonics' ''Encyclopedia of Laser Physics and Technology''
*[http://www.fabila.com/proyectos/ftth/tecnologia.asp How Fiber Optics are made] In video
*"[http://www.gare.co.uk/technology_watch/fibre.htm Fibre optic technologies]", Mercury Communications Ltd, August 1992.
*"[http://www.gare.co.uk/technology_watch/photo.htm Photonics & the future of fibre]", Mercury Communications Ltd, March 1993.
*"[http://www.arcelect.com/fibercable.htm Fiber Optic Tutorial]" Educational site from Arc Electronics
*"[https://sites.google.com/a/electronicbricks.it/electronicbricks/technolgies-and-competitive-advantages/competitive-advantages-of-pof Plastic Optical Fiber]", Technologies and competitive advantages of POF - Plastic Optical Fiber
 
==Погледни уште==
*[[Light Peak]]
*[[Optoelectronics]]
 
==Поврзано==
4

уредувања