Token Ring: Разлика помеѓу преработките

Додадени 5 бајти ,  пред 11 година
 
==1. Опис==
Шематски, token ring мрежата е поврзана како ѕвезда со разводни кутии и излези и влезови од и до секоја станица во мрежата. Каблите за поврзување најчесто се IBM “Тип 1” пар преплетени жици со IBM податочни конектори. Недостаток на конекторите е што се кревки и гломазни и за нив е потребно барем 3 x 3 cm простор.</br>
Во 1985 година token ring работеше со брзина од 4Mbit/s, но во 1989 година IBM излезе со token ring со брзина од 16 Mbit/s и 802.5 стандардот беше прилагоден на него. Во 1981 година, Apollo Computer ja претставија нивнata Apollo token ring (ATR) мрежа со 12 Mbit/s и Proteon ја претставија нивната ProNet-10 мрежа во 1984. Сепак, мрежата IBM token ring не беше компатибилна на ATR и ProNet-10.
Секоја станица ја предава и ја предава рамката token до најблиската соседна станица во мрежата. На овој начин се остварува пристап до заедничките ресурси. Станиците кои сакаат да пренесуваат рамки мора прво да добијат token па потоа да пренесуваат. Token ring мрежите обично користат Differential Manchester кодирање.
39

уредувања