Екстранет: Разлика помеѓу преработките

Додадени 18 бајти ,  пред 11 година
Екстранет е компјутерска мрежа која овозможува контролиран влез однадвор, за конкретни деловни или образовни цели. Екстранет може да се гледа како продолжување на интранет на компанијата која е проширена за корисниците надвор од компанијата, обично партнери, продавачи и добавувачи. Тоа исто така е опишана како "состојба на умот", во која се перцепира Интернетот како начин да се направи бизнис со избраниот сет на други компании (business-to-business, B2B), во изолација од сите други корисници на интернет. Спротивно на тоа, бизнис-потрошувач (B2C) моделите вклучуваат познати сервери на едно или повеќе претпријатија, во комуникацијата со потрошувачите претходно непознати корисници. Екстранет е како DMZ во тоа што нуди пристап до потребните за канал партнери, без одобрување на пристап до целата мрежа на организацијата.
=====Однос на интранет =====
Екстранет може да се сфати како интранет мапиранимапиран на јавнитејавниot интернет или некои други на системотсистеми за пренос не е достапендостапни за широката јавност, но успеанадгледувани со администратород повеќе администратори од една фирма (а). На пример, војскатакомуникационите мрежи одна различнивоените нивоасили наод безбедностразлични можебезбедносни дапричини картасе конмапира една заедничкана военаеден радиозаеднички системотсистем за пренос кои никогашшто не сее поврзуваконектиран насо Интернетдруги глобални мрежи. СекоеСекоја приватна мрежа мапирана во јавноста е виртуелна приватна мрежа (VPN), често користејќи специјални безбедносни протоколи.
23

уредувања