Екстранет: Разлика помеѓу преработките

Додадени 923 бајти ,  пред 11 година
(Создадена страница со: == Ехтранет == Екстранет е компјутерска мрежа која овозможува контролиран влез однад...)
 
== Ехтранет ==
Екстранет е компјутерска мрежа која овозможува контролиран влез однадвор, за конкретни деловни или образовни цели. Екстранет може да се гледа како продолжување на интранет на компанијата која е проширена за корисниците надвор од компанијата, обично партнери, продавачи и добавувачи. Тоа исто така е опишана како "состојба на умот", во која се перцепира Интернетот како начин да се направи бизнис со избраниот сет на други компании (business-to-business, B2B), во изолација од сите други корисници на интернет. Спротивно на тоа, бизнис-потрошувач (B2C) моделите вклучуваат познати сервери на едно или повеќе претпријатија, во комуникацијата со потрошувачите претходно непознати корисници. Екстранет е како DMZ во тоа што нуди пристап до потребните за канал партнери, без одобрување на пристап до целата мрежа на организацијата.
=====Однос на интранет =====
Екстранет може да се сфати како интранет мапирани на јавните интернет или некои други на системот за пренос не е достапен за широката јавност, но успеа со администратор повеќе од една фирма (а). На пример, војската мрежи од различни нивоа на безбедност може да карта кон една заедничка воена радио системот за пренос кои никогаш не се поврзува на Интернет. Секое приватна мрежа мапирана во јавноста е виртуелна приватна мрежа (VPN), често користејќи специјални безбедносни протоколи.
23

уредувања