Разлика помеѓу преработките на „Доменски именски систем“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Внимание}}
{{Без извори}}
'''Системот за именување на домени '''(анг: ''Domain Name System - DNS'') претставува хиерархиски систем изграден од дистрибуирана база на податоци за компјутери, сервиси и ресурси поврзани во мрежа. Функцијата на системот за именување на домени е преведување на имињата на домените разбирливи за луѓето во мрежни адреси кои ги користат компјутерите.