Разлика помеѓу преработките на „Теорија на книжевноста“

нема опис на уредувањето
*Критика насочена кон читателот - се фокусира врз активниот одговор на читателот на текстот
**Луиз Розенблат, Волфганг Изер, Норман Холанд, Ханс-Роберт Јаус, Стјуарт Хал
*Руски формализам
**Виктор Шкловски, Владимир Проп
*Структурализам и семиотика (види семиотичка литературна критика) – ги испитува универзалните основни структури во текстот, лингвистичките единици во текст и како авторот го прикажува значењето преку која било структура
**Фердинанд де Сосир, Роман Јакобсон, Клод Леви-Строс, Роланд Барт, Михаил Бахтин, Јуриј Лотман, Анти Арне, Жак Ерман, Нортроп Фрај и морфологија на фолклорот
*Еко-критика – ја истражува културната врска и човековата улога во природниот свет
*Други теоретичари: Роберт Грејвс, Аламгир Хашми, Џон Сатерленд, Лесли Фидлер, Кенет Бурк, Пол Бенишо, Барбара Џонсон
52

уредувања