Разлика помеѓу преработките на „Теорија на книжевноста“

нема опис на уредувањето
*Когнитивни културолошки студии – применува истражување во когнитивната неврологија, когнитивна еволуциона психологија и антропологија и филозофија на умот за студирање на литература и култура
**Фредерик Луис Алдама, Мери Томас Крејн, Ненси Истерлин, Дејвид Херман, Сузан Кин, Патрик Колм Хоган, Алан Ричардсон, Елен Сполски, Лиса Заншајн
*Културолошки студии – ја нагласуваат улогата на литературата во секојдневниот живот
**Рејмонт Вилијамс, Дик Хебиџ, Стјуарт Хал, Теодор Адорно, Пол Гилрој
*Компаративна литература – ги соочува литературите од различни јазици, нации, култури и дисциплини едни со други
*Дарвинстички литературни студии – ја гледаат литературата во контекст на еволуцијата и природната селекција
*Деконструкција – стратегија на блиско читање кое ги предизвикува начините на кои клучните термини и концепти можат да бидат парадоксални или себеси да се потценуваат, проектирајќи го нивното значење како нерешливо.
**Жак Дерида, Пол де Ман, Џ. Хилис Милер, Гајатри Спивак, Авитал Ронел
*Пол (види феминистичка литературна критика) – ги нагласува темите на односите помеѓу половите
**Луси Иригареј,Џудит Батлер, Елен Шоувалтер
*Формализам
*Германска херменевтика и филологија
**Фридрих Шлаермахер, Вилхелм Дилтај, Ханс-Георг Гадамер, Ерик Оербах
*Марксизам (види марксистичка литературна критика) - ја нагласува темата на конфликт на класите
**Ѓерг Лукач, Валентин Волошинов, Рејмонд Вилијамс, Тери Иглтон,Фредрик Џејмсон, Теодор Адорно, Валтер Бенијамин
*Модернизам
*Нова критика - која гледа на литературните дела врз основа на тоа што е напишано, а не во целите на авторот или биографскиот проблем
**В.К. Вимсат, Ф.Р. Ливис, Џон Кроу Рансом, Клинт Брукс, Роберт Пен Ворен
*Нов историцизам – ги истражува делата преку нивниот историски контекст и се обидува да ја разбере културолошката и интелектуалната историја преку литературата
**Стивен Гринблат, Луис Монтроуз, Џонатан Голдберг, Х. Арам Весер
*Пост-колонијализам – се фокусира на влијанието на колонијализмот на литературата, особено во односот на историскиот конфликт кој што резултира од истражувањето на помалку развиените земји и домородниот народ од страна на западните земји
**Едвард Саид, Гајатри Спивак, Хоми Баба, Деклан Киберд
*Пост-модернизам - критика на условите присутни во дваесеттиот век, често со загриженост за оние видени како социјални девијанти или како “Другите“
**Мишел Фуко, Роланд Барт, Жил Делез, Феликс Гатари и Морис Бланшот
*Пост-структурализам – термин за различни теоретски пристапи (како деконструкција), кои ја критикуваат или одат подалеку од аспирациите на структурализмот и создаваат рационална наука за културата според моделот на лингвистиката и на други дискурсни и естетски формации
**Мишел Фуко, Роланд Барт, Јулија Кристева
*Психоанализа (види психоаналитичка литературна критика) – ја истражува улогата на свесното и несвесното во литературата вклучувајќи ја и онаа на авторот, читателот или ликовите во текстот
**Зигмунд Фројд, Жак Лакан, Харолд Блум, Славој Жижек, Виктор Тауск
*Квир теорија –ја проучува,проверува и критикува улогата на родовиот идентитет и сексуалноста во литературата
**Џудит Батлер, Ив Сеџвик, Мишел Фуко
*Критика насочена кон читателот - се фокусира врз активниот одговор на читателот на текстот
**Луиз Розенблат, Волфганг Изер, Норман Холанд, Ханс-Роберт Јаус, Стјуарт Хал
52

уредувања