Разлика помеѓу преработките на „Теорија на книжевноста“

нема опис на уредувањето
== Книжевно теоретски школи ==
Наведени долу се некои од најчесто идентификуваните теоретски школи, заедно со главните автори. Во многу случаи, како на пример оние на историчарот и филозоф Мишел Фуко и антропологот Клод Леви-Строс, авторите не биле првенствено литературни критичари, но нивните дела широко влијаеле на теоријата на литературата.
* Естетицизам – често поврзана со романтизмот, е филозофија која ја дефинира естетската вредност како примарна цел во разбирањето на литературата. Ова ги вклучува и литературните критичари кои се обиделе да разберат и идентификуваат естетската вредност и оние, како Оскар Вајлд, кој се истакна со уметност заради уметност.
**Оскар Вајлд, Валтер Пејтер, Харолд Блум
*Американски прагматизам и други американски пристапи
**Харолд Блум, Стенли Фиш, Ричард Рорти
*Когнитивни културолошки студии – применува истражување во когнитивната неврологија, когнитивна еволуциона психологија и антропологија и филозофија на умот за студирање на литература и култура
**Фредерик Луис Алдама, Мери Томас Крејн, Ненси Истерлин, Дејвид Херман, Сузан Кин, Патрик Колм Хоган, Алан Ричардсон, Елен Сполски, Лиса Заншајн
52

уредувања