Помош:Како да уредам страница: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
с (Отстрането уредувањето на 62.162.218.99 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski])
Нема опис на уредувањето
|- valign="top" id="дефиниција"
|
; Листа на дефиниции : листа на дефиниции
; елемент : дефиниција
; друг елемент
: дефиниција на другиот елемент
 
* Еден елемент по линија; нова линија може да се појави пред двете точки, но користење на празно место пред двете точки го подобрува парсирањето.
|
<pre><nowiki>
; Листа на дефиниции : листа на дефиниции
; елемент : дефиниција
; друг елемент
: дефиниција на другиот елемент
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
: Две точки назабуваат линија или параграф.
Рачна нова линија почнува нов параграф.
 
* Ова главно се користи за прикажување материјали, но се користи и во дискусии во [[Помош:Разговор|страниците за разговор]].
|
<pre><nowiki>
: Две точки назабуваат линија или параграф.
Рачна нова линија почнува нов параграф.
</nowiki></pre>
|- valign=top
|
Кога има потреба за посебни блокови за текст
<blockquote>
'''blockquote''' командата ќе ги назаби двете маргини наместо само левата како двете точки.
</blockquote>
Ова е корисни за вметнување блокови на цитиран текст.
|
<pre><nowiki>
<blockquote>
'''blockquote''' командата ќе ги назаби
двете маргини наместо само
левата како двете точки.
</blockquote>
</nowiki></pre>
|- valign=top
|
АКО линија почнува со празно место, ТОГАШ
автоматски ќе биде форматирано како
што е типкано;
во фонт со фиксна ширина;
линиите нема да се прекршат;
КРАЈАКО
 
*Ова е корисно за:
** вметнување преформатиран текст;
** опис на алгоритми;
** изворен код на програма;
** [[ASCII уметност]];
** хемиски структури;
* '''ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ''': Ако го направите текстот широк, автоматски ја присилувате страната да биде широка и со тоа помалку читлива, посебно за корисниците кои користат пониски резолуции. Никогаш не почнувајте обични линии со празно место.
|
<pre><nowiki>
АКО линија почнува со празно место, ТОГАШ
автоматски ќе биде форматирано како
што е типкано;
во фонт со фиксна ширина;
линиите нема да се прекршат;
КРАЈАКО
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
<center>Центриран текст.</center>
 
* Имајте го во предвид американскиот спелинг на "center."
|
<pre><nowiki>
<center>Центриран текст.</center>
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
[[Хоризонтална одделувачка линија]]:
ова е над неа
----
а ова е под неа.
 
* Се користи за
**појаснување - но да се користи спорадично, само кога се одделуваат целосно различни, неповрзани (групи) значења
**одвојување на нишки во страници за Разговор.
|
<pre><nowiki>
[[Хоризонтална одделувачка линија]]:
ова е над неа
----
а ова е под неа.
</nowiki></pre>
|}
=== Врски и адреси ===
{| border="1" cellpadding="2" cellspacing="0"
|-
! Како изгледа
! Што внесувате
|- valign="top"
|
[[Екологија]] е наука за развојот на планета Земја.
 
* Врска кон друга википедија статија.
* Интерно, првата буква од бараната страна автоматски се прави голема а празните места се заменуваат со долна цртичка.
* Горната врска е до адресата mk.wikipedia.org/wiki/Екологија, што е всушност Вики статија со наслов „Екологија“.
|
<pre><nowiki>
[[Екологија]] е наука за развојот на планета Земја.
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
[[Екологија|Екологијата]] е важна наука.
 
* Иста цел, различно име.
* Се користи знакот „цевка“.
|
<pre><nowiki>
[[Екологија|Екологијата]] е важна наука.
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
Види го [[Wikipedia:Упатство за стил]].
 
* Врска кон друг Вики [[Wikipedia:namespace|namespace]].
|
<pre><nowiki>
Види го [[Wikipedia:Упатство за стил]].
</nowiki></pre>
|- id="link-to-section" valign="top"
|
[[Северен Пол#Поврзани Статии]] е врска
кон секција на друга страна.
 
[[#Врски и адреси]] е врска кон
секција на сегашната страна.
 
[[#пример]] е врска кон
симбол кој е креиран со
<div id="пример">ид атрибут</div>
 
* Делот по знакот # мора да одговара на наслов на некоја секција на целната страна. Тој мора да одговара по синтакса, како и големина на букви. Врски кон непосточки секции се третираат како врски кон почетокот на страната.
* Може да се креираат називи со додавање на <code>id="..."></code> атрибутот на скоро било кој HTML елемент.
|
<pre><nowiki>
[[Северен Пол#Поврзани Статии]] е врска
кон секција на друга страна.
 
[[#Врски и адреси]] е врска кон
секција на сегашната страна.
 
[[#пример]] е врска кон
симбол кој е креиран со
<div id="пример">ид атрибут</div>
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
Автоматски сокриј нешто од насловот на статијата:
[[Јава (програмски јазик)|Јава]].
 
Автоматски сокриј namespace:
[[Wikipedia:Портал|Портал]].
 
Горните два примера може да се комбинираат:
 
Но не и:
[[Wikipedia:Manual of Style#Links|]]
 
* Серверот автоматски го пополнува делот по знакот | кога зачувувате страница. Следниот пат кога ќе ја уредувате страницата ќе ја видите целата експандирана врска. Кога се [[Помош:Преглед|прегледува]] промената, не се врските не се експандирани, барем се додека не кликнете на '''Зачувај''' копчето. Истото се однесува и на врски кон секции на истата страна.
|
<pre><nowiki>
Автоматски сокриј нешто од насловот на статијата:
[[Јава (програмски јазик)|]].
 
Автоматски сокриј namespace:
[[Wikipedia:Портал|Портал]].
 
Горните два примера може да се комбинираат:
 
Но не и:
[[Wikipedia:Manual of Style#Links|]]
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
[[Времето во Скопје]] е страница
што сѐ уште не постои.
 
* Можете да ја креирате со кликнување на врската (но немојте да ја креирата токму оваа страница).
* За да креирате нова статија:
*# Направете врска кон неа на некоја поврзана статија.
*# Зачувајте ја таа статија.
*# Кликнете на врската што ја направивте. Новата страна ќе се отвори за уредување.
* За повеќе информации видете [[Помош:Како да почнам нова статија|Како да почнам нова статија]] и прочитајте ја статијата за [[Помош:Именување|именување]].
* Ве молиме не креирајте статии без претходно поврзување од некоја друга статија.
|
<pre><nowiki>
[[Времето во Скопје]] е страница
што сѐ уште не постои.
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
Кога додавате коментар во страниците за Разговор,
треба да додате и потпис со внесување три
знаци тилда (~) за додавање на вашето име:
: [[Корисник:Misos|Misos]]
или четири за додавање на името и датумот/времето:
: [[Корисник:Misos|Misos]] 13:16, 29 Август 2005 (UTC)
Пет тилди го даваат само датумот/времето:
: 13:16, 29 Август 2005 (UTC)
 
* Првите две додаваат врска кон вашата [[Помош:Корисничка страна|корисничка страна]].
|
<pre><nowiki>
Кога додавате коментар во страниците за Разговор,
треба да додате и потпис со внесување три
знаци тилда (~) за додавање на вашето име:
: ~~~
или четири за додавање на името и датумот/времето:
: ~~~~
Пет тилди го даваат само датумот/времето:
: ~~~~~
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
* Една статија се [[Помош:Пренасочување|пренасочува]] кон друга со додавање на наредба како на десната страна на '''првата''' линија во статијата (пр. статијата [[ОН]] е пренасочување кон статијата за [[Обединети Нации]]).
* Имајте во предвид дека иако можете да креирате врска кон секција, не можете да направите пренасочување кон секција.
|
<pre><nowiki>
#REDIRECT [[ОН]]
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
* Врски кон статија со ист наслов во друг јази се додаваат во облик: <nowiki>[[јазичен код:Наслов]]</nowiki>.
* Нема разлика каде ќе ги поставите овие врски, тие секогаш се прикажуваат на исто место кога ќе зачувате страница. Сепак, пожелно е тие да стојат на крајот од текстот.
* Видете [[Помош:Меѓујазични врски]] и [[meta:List of Wikipedias|листа на јазици и кодови]].
|
<pre><nowiki>
[[fr:Wikipédia:Aide]]
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
Страниците '''Што е поврзано со ова''' и '''Поврзани промени'''
можат да се поврзат со:
[[Специјални:Whatlinkshere/Помош:Како да уредам страница]]
и
[[Специјални:Recentchangeslinked/Помош:Како да уредам страница]]
|
<pre><nowiki>
Страниците '''Што е поврзано со ова''' и '''Поврзани промени'''
можат да се поврзат со:
[[Специјални:Whatlinkshere/Помош:Како да уредам страница]]
и
[[Специјални:Recentchangeslinked/Помош:Како да уредам страница]]
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Придонесите''' на корисник може да се додадат со:
[[Специјални:Contributions/КорисничкоИме]]
или
[[Специјални:Contributions/192.0.2.0]]
|
<pre><nowiki>
'''Придонесите''' на корисник може да се додадат со:
[[Специјални:Contributions/КорисничкоИме]]
или
[[Специјални:Contributions/192.0.2.0]]
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
* За да додате статија кон одредена [[Помош:Категоризација|Категорија]], додадете врска како онаа десно било каде во статијата. Како и кај меѓујазичните врски, нема разлика каде ќе ја поставите врската бидејќи секогаш ќе се појави на исто место кога ќе ја зачувате страницата. Сепак, пожелно е да се постави на крајот на текстот.
|
<pre><nowiki>
[[Категорија:Меѓународни институции]]
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
* За да направите врска ''кон'' [[Помош:Категоризација|категорија]] без да ја додадете статијата во таа категорија, додадете две точки (:) во врската.
|
<pre><nowiki>
[[:Категорија:Меѓународни институции]]
</nowiki></pre>
|- id="надворешни-врски" valign="top"
|
Постојат три начини да креирате врски кон надворешни извори:
# Чиста адреса: http://www.nupedia.com/ (лош стил)
# Неименувана врска: [http://www.nupedia.com/] (се користи само за фусноти)
# Именувана врска: [http://www.nupedia.com Нупедија]
 
:Видете [[MetaWikiPedia:Interwiki_map]] за листа на кратенки.
 
* Средни загради укажуваат на надворешна врска. Обратете внимание на празното место (не |) за одделување на адресата од текстот во „именуваната“ верзија.
* Во адресата, сите симболи мораат да бидат меѓу :<br/>'''A-Z a-z 0-9 . _ \ / ~ % - + &amp; # ? ! = ( ) @ \x80-\xFF'''
* Адресите мораат да почнат со протоколот (пр. <nowiki>[http://www.nupedia.com], а не [www.nupedia.com]</nowiki>)
* Ако адреса содржи знак надвор од листата, треба да се кодира со помош на знакот за процент (%) следен од хексадецималниот код на знакот, кој може да се најде во [[ASCII]] табелата. На пример, знакот капа (^) ќе се кодира како '''%5E'''.
* Постои класа која може да се користи за отстранување на сликата до надворешните врски. Се користи во [[Шаблон:Ref]] за да се спречи експандирањето на адресите при печатење. Тоа '''не смее''' да се користи во тело на статија. Сепак, постојат исклучоци: викиврски во Слики. На пример:
** Вики: <nowiki><span class="plainlinksneverexpand"> [http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/winobj.shtml WinObj]</span></nowiki>
** Приказ: <span class="plainlinksneverexpand"> [http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/winobj.shtml WinObj] </span>
* Видете [[Помош:Надворешни врски]] за информација за стилови.
|
<pre><nowiki>
Постојат три начини да креирате врски кон надворешни извори:
# Чиста адреса: http://www.nupedia.com/ (лош стил)
# Неименувана врска: [http://www.nupedia.com/] (се користи само за фусноти)
# Именувана врска: [http://www.nupedia.com Нупедија]
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
Врски кон други викија:
# [[Интервики]] врска: [[Wiktionary:Hello]]
# Именувана интервики врска: [[Wiktionary:Hello|Hello]]
# Интервики врска без префикс: [[Wiktionary:Hello|Hello]]
 
* Сите овие врски водат кон адресата http://en.wiktionary.org/wiki/Hello
* Приметете дека интервики врските го користат '''интерниот''' стил за врски.
* Видете [[MetaWikiPedia:Interwiki_map]] за листа на кратенки; ако сајтот кон кој сакате да додаде врска не е во листата, користете надворешна врска ([[#надворешни-врски|видете погоре]]).
 
Врски кон wiktionary на друг јазик
# [[Wiktionary:fr:bonjour]]
# [[Wiktionary:fr:bonjour|bonjour]]
# [[Wiktionary:fr:bonjour|fr:bonjour]]
 
* Сите горни врски водат кон адресата http://fr.wiktionary.org/wiki/bonjour
|
<pre><nowiki>
Врски кон други викија:
# [[Интервики]] врска: [[Wiktionary:Hello]]
# Именувана интервики врска: [[Wiktionary:Hello|Hello]]
# Интервики врска без префикс: [[Wiktionary:Hello|Hello]]
 
Врски кон wiktionary на друг јазик
# [[Wiktionary:fr:bonjour]]
# [[Wiktionary:fr:bonjour|bonjour]]
# [[Wiktionary:fr:bonjour|fr:bonjour]]
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
ISBN 012345678X
 
ISBN 0-12-345678-X
 
* Врски кон книги и нивните [[Помош:ISBN|ISBN]]. Ова е посакуваниот начин за врски кон онлајн книжари, бидејќи му дава на читателот избор на продавачи.
* ISBN врски не бараат додатни тагови кога се користи прикажаниот формат.
|
<pre><nowiki>
ISBN 012345678X
 
ISBN 0-12-345678-X
</nowiki></pre>
|- valign=top
|
Формати за датум:
# [[Јули 20]], [[1969]]
# [[20 Јули]] [[1969]]
# [[1969]]-[[07-20]]
# [[1969-07-20]]
 
* Врските кон датуми можат да бидат во еден од горните формати, за секој да може да го подеси редоследот. Ако корисникот е [[Специјални:Userlogin|пријавен]], може да го [[Special:Preferences|подеси]] изгледот..
|
<pre><nowiki>
Формати за датум:
# [[Јули 20]], [[1969]]
# [[20 Јули]] [[1969]]
# [[1969]]-[[07-20]]
# [[1969-07-20]]
 
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
[[media:Sg_mrob.ogg|Звук]]
 
*За да додадете врска кон не-сликовни датотеки како звуци, користете ја „media“ врската. За слики, видете ја [[#Слики|следната секција]].
 
|
<pre><nowiki>
[[media:Sg_mrob.ogg|Sound]]
</nowiki></pre>
|}
 
=== Слики ===
Само слики што се подигнати на Википедија може да се користат. За да подигнете слики, корситете ја [[Специјални:Upload|страната за подигање]]. Листата на веќе подигнати слики се наоѓа [[Специјални:Imagelist|овде]].
 
{| border="1" cellpadding="2" cellspacing="0"
|-
! Како изгледа
! Што внесувате
|- valign="top"
|Слика:
[[Слика:wiki.png]]
|<pre>Слика:
<nowiki>[[Image:wiki.png]]</nowiki></pre>
 
 
 
|- valign="top"
|Со алтернативен текст:
[[Слика:wiki.png|jigsaw globe]]
|<pre>Со алтернативен текст:
<nowiki>[[Слика:wiki.png|глобус]]</nowiki></pre>
* Алтернативниот текст се прикажува кога ќе се помине со глувчето над сликата или кога сликате нема да се вчита во прелистувачот, или кога ќе се прочита на глас.
 
|- valign="top"
|Лебдечки на десната страна од страницата со наслов:
[[Слика:wiki.png|рамка|Википедија Енциклопедија]]<br clear=all>
|<pre>Лебдечки на десната страна од страницата со наслов:
<nowiki>[[Слика:wiki.png|рамка|Википедија Енциклопедија]]</nowiki></pre>
* Тагот рамка автоматски ја поставува сликата десно.
* Насловот исто така се користи како алтернативен текст.
 
|- valign="top"
|Лебдечки на десната страна од страницата ''без'' рамка:
[[Слика:wiki.png|десно|Википедија Енциклопедија]]
|<pre>Лебдечки на десната страна од страницата ''без'' рамка:
<nowiki>[[Слика:wiki.png|десно|Википедија Енциклопедија]]</nowiki></pre>
* На [[En:Wikipedia:Extended image syntax|следната страна]] од англиската википедија се објаснети повеќе опции.
 
 
|- valign="top"
|Врска кон страницата за опис на сликата:
[[:Слика:wiki.png]]
|<pre>Врска кон страницата за опис на сликата:
<nowiki>[[:Слика:wiki.png]]</nowiki></pre>
* Кликнување на слика прикажана на страницата води кон страницата за опис на сликата.
 
|- valign="top"
|Директна врска кон слика без да се прикаже сликата:
[[media:wiki.png|Лого]]
|<pre>Директна врска кон слика без да се прикаже сликата:
<nowiki>[[медија:wiki.png|Лого]]</nowiki></pre>
* За да вклучите врски кон слики наместо да ги прикажете, користете ја „media“ врската.
 
|}
 
Видете ја [[Wikipedia:Image use policy|image use policy]] како упатство за користење на слики на Википедија.
 
За понатамошна помош околу сликите, вклучувајќи и понапредни можности видете ја англиската страна за [[En:Wikipedia:Extended image syntax|напредна синтакса за слики]].
 
=== Форматирање текст ===
{| border="1" cellpadding="2" cellspacing="0"
|- valign="top"
! Како изгледа
! Што внесувате
|- id="нагласување" valign="top"
|
''Нагласи'', '''силно''', '''''уште посилно'''''.
* Ова се двојни, тројни и квартерни апострофи, ане двојни наводници.
|
<pre><nowiki>
''Нагласи'', '''силно''', '''''уште посилно'''''.
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
<math>\sin x + \ln y</math><br>
sin''x'' + ln''y''
<!-- no space between roman "sin" and italic "x" -->
 
<math>\mathbf{x} = 0</math><br>
'''x''' = 0
 
Во обичен текст треба да се користи [[#нагласување|вики јазикот за нагласување]], а не use <code>&lt;i&gt;</code> или <code>&lt;b&gt;</code>. Сепак, математчки формули често се пишуваат со искосени букви, некогаш здебелени. Сложени формули треба да користат [[Помош:Формули|<code>&lt;math&gt;</code> јазик]], а едноставни формули може да користат <code>&lt;math&gt;</code>; или <code>&lt;i&gt;</code> и <code>&lt;b&gt;</code>; или <code><nowiki>''</nowiki></code> и <code><nowiki>'''</nowiki></code>. Според [[en:Wikipedia:WikiProject Mathematics#Italicization and bolding|Википроектот за математика]], вики јазикот се препорачува пред HTML како <code>&lt;i&gt;</code> и <code>&lt;b&gt;</code>.
|
<pre><nowiki>
<math>\sin x + \ln y</math>
sin''x'' + ln''y''
 
<math>\mathbf{x} = 0</math>
'''x''' = 0
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
Фонт за <tt>monospace текст</tt>
или за програмски код: <code>int main()</code>
 
* Заради подобра семантика, се препорачува користење не <code>&lt;code&gt;</code> пред <code>&lt;tt&gt;</code>.
|
<pre><nowiki>
Фонт за <tt>monospace текст</tt>
или за програмски код: <code>int main()</code>
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
Можете да користите <small>мал текст</small> за индекси.
|
<pre><nowiki>
Можете да користите <small>мал текст</small> за индекси.
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
Можете да <s>прешкртате избришен материјал</s>
и да <u>подвлечете нов материјал</u>.
 
Можете и да означите <del>избришан материјал</del> и
<ins>вметнат материјал</ins> со користење на логички маркап
наместо визуелен.
 
* Кога уредувате обични Википедија статии, само зачувајте ги вашите промени и не ги означувајте на ниеден посебен начин.
* Кога менувате ваши претходни мислења во страниците за разговор, пожелно е да ги означите избришаните или вметнатите делови.
|
<pre><nowiki>
Можете да <s>прешкртате избришен материјал</s>
и да <u>подвлечете нов материјал</u>.
 
Можете и да означите <del>избришан материјал</del> и
<ins>вметнат материјал</ins> со користење на логички маркап
наместо визуелен.
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Дијакритички знаци:'''
<br/>
À Á Â Ã Ä Å <br/>
Æ Ç È É Ê Ë <br/>
Ì Í
Î Ï Ñ Ò <br/>
Ó Ô Õ
Ö Ø Ù <br/>
Ú Û Ü ß
à á <br/>
â ã ä å æ
ç <br/>
è é ê ë ì í<br/>
î ï ñ ò ó ô <br/>
&oelig; õ
ö ø ù ú <br/>
û ü ÿ
 
* Видете [[meta:Help:Special characters|специјални знаци]].
|
<br/>
<pre><nowiki>
&amp;Agrave; &amp;Aacute; &amp;Acirc; &amp;Atilde; &amp;Auml; &amp;Aring;
&amp;AElig; &amp;Ccedil; &amp;Egrave; &amp;Eacute; &amp;Ecirc; &amp;Euml;
&amp;Igrave; &amp;Iacute; &amp;Icirc; &amp;Iuml; &amp;Ntilde; &amp;Ograve;
&amp;Oacute; &amp;Ocirc; &amp;Otilde; &amp;Ouml; &amp;Oslash; &amp;Ugrave;
&amp;Uacute; &amp;Ucirc; &amp;Uuml; &amp;szlig; &amp;agrave; &amp;aacute;
&amp;acirc; &amp;atilde; &amp;auml; &amp;aring; &amp;aelig; &amp;ccedil;
&amp;egrave; &amp;eacute; &amp;ecirc; &amp;euml; &amp;igrave; &amp;iacute;
&amp;icirc; &amp;iuml; &amp;ntilde; &amp;ograve; &amp;oacute; &amp;ocirc;
&amp;oelig; &amp;otilde; &amp;ouml; &amp;oslash; &amp;ugrave; &amp;uacute;
&amp;ucirc; &amp;uuml; &amp;yuml;
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Знаци:'''
<br/>
¿ ¡ § ¶<br/>
&dagger; &Dagger; &bull; &ndash; &mdash;<br/>
&lsaquo; &rsaquo; « »<br/>
&lsquo; &rsquo; &ldquo; &rdquo;
|
<br/>
<pre><nowiki>
&amp;iquest; &amp;iexcl; &amp;sect; &amp;para;
&amp;dagger; &amp;Dagger; &amp;bull; &amp;ndash; &amp;mdash;
&amp;lsaquo; &amp;rsaquo; &amp;laquo; &amp;raquo;
&amp;lsquo; &amp;rsquo; &amp;ldquo; &amp;rdquo;
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Комерцијални симболи:'''
<br/>
&trade; © ® ¢ &euro; ¥<br/>
£ ¤
|
<br/>
<pre><nowiki>
&amp;trade; &amp;copy; &amp;reg; &amp;cent; &amp;euro; &amp;yen;
&amp;pound; &amp;curren;
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Индекси:'''
<br/>
x<sub>1</sub> x<sub>2</sub> x<sub>3</sub> или
<br/>
x&#8320; x&#8321; x&#8322; x&#8323; x&#8324;
<br/>
x&#8325; x&#8326; x&#8327; x&#8328; x&#8329;
 
'''Степени:'''
<br/>
x<sup>1</sup> x<sup>2</sup> x<sup>3</sup> или
<br/>
x&#8304; x&sup1; x&sup2; x&sup3; x&#8308;
<br/>
x&#8309; x&#8310; x&#8311; x&#8312; x&#8313;
 
*Методите на индексирање не би требало да се користат по секоја цена, бидејќи зависат од Јуникод подршката на корисничките компјутери. За 1-2-3 индексите, сепак е преорачливо да се користат (пр мерни единици) бидејќи повеќето пребарувачи полесно се справуваат со нив.
 
&epsilon;<sub>0</sub> =
8.85 &times; 10<sup>&minus;12</sup>
C&sup2; / J m.
 
1 [[хектар]] = [[1 E4 m&sup2;]]
|
<br/>
<pre><nowiki>
x<sub>1</sub> x<sub>2</sub> x<sub>3</sub> или
<br/>
x&amp;#8320; x&amp;#8321; x&amp;#8322; x&amp;#8323; x&amp;#8324;
<br/>
x&amp;#8325; x&amp;#8326; x&amp;#8327; x&amp;#8328; x&amp;#8329;
</nowiki></pre>
 
<pre><nowiki>
x<sup>1</sup> x<sup>2</sup> x<sup>3</sup> или
<br/>
x&amp;#8304; x&amp;sup1; x&amp;sup2; x&amp;sup3; x&amp;#8308;
<br/>
x&amp;#8309; x&amp;#8310; x&amp;#8311; x&amp;#8312; x&amp;#8313;
 
&amp;epsilon;<sub>0</sub> =
8.85 &amp;times; 10<sup>&amp;minus;12</sup>
C&amp;sup2; / J m.
 
1 [[хектар]] = [[1 E4 m&amp;sup2;]]
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Грчки симболи:'''
<br/>
&alpha; &beta; &gamma; &delta; &epsilon; &zeta;<br/>
&eta; &theta; &iota; &kappa; &lambda; &mu; &nu;<br/>
&xi; &omicron; &pi; &rho; &sigma; &sigmaf;<br/>
&tau; &upsilon; &phi; &chi; &psi; &omega;<br/>
&Gamma; &Delta; &Theta; &Lambda; &Xi; &Pi;<br/>
&Sigma; &Phi; &Psi; &Omega;
|
<br/>
<pre><nowiki>
&amp;alpha; &amp;beta; &amp;gamma; &amp;delta; &amp;epsilon; &amp;zeta;
&amp;eta; &amp;theta; &amp;iota; &amp;kappa; &amp;lambda; &amp;mu; &amp;nu;
&amp;xi; &amp;omicron; &amp;pi; &amp;rho; &amp;sigma; &amp;sigmaf;
&amp;tau; &amp;upsilon; &amp;phi; &amp;chi; &amp;psi; &amp;omega;
&amp;Gamma; &amp;Delta; &amp;Theta; &amp;Lambda; &amp;Xi; &amp;Pi;
&amp;Sigma; &amp;Phi; &amp;Psi; &amp;Omega;
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Математички симболи:'''
<br/>
&int; &sum; &prod; &radic; &minus; &plusmn; &infin;<br/>
&asymp; &prop; &equiv; &ne; &le; &ge;<br/>
&times; &middot; &divide; &part; &prime; &Prime;<br/>
&nabla; &permil; &deg; &there4; &alefsym; &oslash;<br/>
&isin; &notin; &cap; &cup; &sub; &sup; &sube; &supe;<br/>
&not; &and; &or; &exist; &forall; &rArr; &hArr;<br/>
&rarr; &harr;<br/>
* Видете [[en:Wikipedia:WikiProject Mathematics|Википроект за математика]].
|
<br/>
<pre><nowiki>
&amp;int; &amp;sum; &amp;prod; &amp;radic; &amp;minus; &amp;plusmn; &amp;infin;
&amp;asymp; &amp;prop; &amp;equiv; &amp;ne; &amp;le; &amp;ge;
&amp;times; &amp;middot; &amp;divide; &amp;part; &amp;prime; &amp;Prime;
&amp;nabla; &amp;permil; &amp;deg; &amp;there4; &amp;alefsym; &amp;oslash;
&amp;isin; &amp;notin; &amp;cap; &amp;cup; &amp;sub; &amp;sup; &amp;sube; &amp;supe;
&amp;not; &amp;and; &amp;or; &amp;exist; &amp;forall; &amp;rArr; &amp;hArr;
&amp;rarr; &amp;harr;
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Одделување во едноставни математички формули:'''
<br/>
Очигледно, ''x''&sup2;&nbsp;&ge;&nbsp;0 е точно.
*To space things out without allowing line breaks to interrupt the formula, use non-breaking spaces: <tt>&amp;nbsp;</tt>.
|
<br/>
<pre><nowiki>
Очигледно, ''x''&amp;sup2;&amp;nbsp;&amp;ge;&amp;nbsp;0 е точно.
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Сложени формули:'''
<br/>
: <math>\sum_{n=0}^\infty \frac{x^n}{n!}</math>
* Видете [[Помош:Формули]] за како да го кориситите <tt>&lt;math></tt>.
* Формула прикажана на една линија може да се назаби со користење на две точки (:).
|
<br/>
<pre><nowiki>
: <math>\sum_{n=0}^\infty \frac{x^n}{n!}</math>
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Спречување на интерпретација на вики јазикот:'''
<br/>
<nowiki>Врска &rarr; (''до'') [[Википедија ЧПП]]</nowiki>
* Се користи за прикажување буквални податоци кои во спротивно би имале специјално значење.
* Ги избегнува сите вики обележја, вклучувајќи ги и сличните на HTML тагови.
* Не ги избегнува HTML наводи за знаци.
* За да се избегнат HTML наводи за знаци како <tt>&amp;rarr;</tt> се користи <tt>&amp;amp;rarr;</tt>
|
<br/>
<pre><nowiki>
&lt;nowiki>Врска &amp;rarr; (''д'')
[[Википедија ЧПП]]&lt;/nowiki>
</nowiki></pre>
|- valign="top"
|
'''Коментирање на кодот на страницата:'''
<br/>
''не се прикажува при прегледување на страната, само при уредување''
* Служи за оставање на коментари за идни уредници.
* Скоро сите коментари треба да одат на [[Помош:Разговор|страниците за разговор]].
|
<br/>
<pre><nowiki>
&lt;!-- коментар -->
</nowiki></pre>
|}
 
=== Содржина ===
Според сегашната состојба на вики јазикот, при постоење на барем четири наслови содржината автоматски се прикажува на почетокот на првиот наслов (или по воведната секција). Додавање на <nowiki>__TOC__</nowiki> било каде во текстот приморува содржината да се покаже токму таму (наместо пред првиот наслов). Додавање на <nowiki>__NOTOC__</nowiki> билокаде приморува содржината да не се прикажува. Видете [[Помош:Секции#Компактна_содржина|компактна содржина]] за азбучни или годишни наслови.
 
=== Табели ===
Постојат два начина за креирање на табели
*специјалниот Вики јазик (видете [[Помош:Користење_табели]])
*со обичните HTML елементи: &lt;table&gt;, &lt;tr&gt;, &lt;td&gt; или &lt;th&gt;.
 
За повеќе информации погледнете [[Помош:Користење_табели|Како да користам табели]].
 
===Променливи===
 
''(Видете и [[Помош:Променливи]])''
{|
|-
! Код
! Приказ
|-
| <nowiki>{{CURRENTMONTH}}</nowiki> || {{CURRENTMONTH}}
|-
| <nowiki>{{CURRENTMONTHNAME}}</nowiki>
| {{CURRENTMONTHNAME}}
|-
| <nowiki>{{CURRENTMONTHNAMEGEN}}</nowiki>
| {{CURRENTMONTHNAMEGEN}}
|-
| <nowiki>{{CURRENTDAY}}</nowiki> || {{CURRENTDAY}}
|-
| <nowiki>{{CURRENTDAYNAME}}</nowiki> || {{CURRENTDAYNAME}}
|-
| <nowiki>{{CURRENTYEAR}}</nowiki> || {{CURRENTYEAR}}
|-
| <nowiki>{{CURRENTTIME}}</nowiki> || {{CURRENTTIME}}
|-
| <nowiki>{{NUMBEROFARTICLES}}</nowiki>
| {{NUMBEROFARTICLES}}
|-
| <nowiki>{{PAGENAME}}</nowiki> || {{PAGENAME}}
|-
| <nowiki>{{NAMESPACE}}</nowiki> || {{NAMESPACE}}
|-
| <nowiki>{{REVISIONID}}</nowiki> || {{REVISIONID}}
|-
| <nowiki>{{localurl:pagename}}</nowiki>
| {{localurl:pagename}}
|-
| <nowiki>{{localurl:</nowiki>''Wikipedia:Sandbox''<nowiki>|action=edit}}</nowiki>
| {{localurl:Wikipedia:Sandbox|action=edit}}
|-
| <nowiki>{{SERVER}}</nowiki> || {{SERVER}}
|-
| <nowiki>{{ns:1}}</nowiki> || {{ns:1}}
|-
| <nowiki>{{ns:2}}</nowiki> || {{ns:2}}
|-
| <nowiki>{{ns:3}}</nowiki> || {{ns:3}}
|-
| <nowiki>{{ns:4}}</nowiki> || {{ns:4}}
|-
| <nowiki>{{ns:5}}</nowiki> || {{ns:5}}
|-
| <nowiki>{{ns:6}}</nowiki> || {{ns:6}}
|-
| <nowiki>{{ns:7}}</nowiki> || {{ns:7}}
|-
| <nowiki>{{ns:8}}</nowiki> || {{ns:8}}
|-
| <nowiki>{{ns:9}}</nowiki> || {{ns:9}}
|-
| <nowiki>{{ns:10}}</nowiki> || {{ns:10}}
|-
| <nowiki>{{ns:11}}</nowiki> || {{ns:11}}
|-
| <nowiki>{{ns:12}}</nowiki> || {{ns:12}}
|-
| <nowiki>{{ns:13}}</nowiki> || {{ns:13}}
|-
| <nowiki>{{ns:14}}</nowiki> || {{ns:14}}
|-
| <nowiki>{{ns:15}}</nowiki> || {{ns:15}}
|-
| <nowiki>{{SITENAME}}</nowiki> || {{SITENAME}}
|}
 
'''NUMBEROFARTICLES''' е бројот на страници во главниот namespace кои содржат врски и не се пренасочувања, т.е. број на статии, никулци и страни за појаснување.
 
===Шаблони===
 
[[Wikipedia:МедијаВики|МедијаВики]] софтверот има подршка за шаблони. Според тоа, стандардизирани текстови може да се внесуваат во статиите. На пример, со внесување на <nowiki>{{никулец}}</nowiki> ќе се испише текстот "''Оваа статија е '''[[Wikipedia:Што е никулец?|никулец]]'''. Кликни на [{{SERVER}}{{localurl:{{NAMESPACE}}:{{PAGENAME}}|action=edit}} "уреди"] да ја прошириш статијата.''" кога ќе ја зачувате статијата. Видете [[Помош:Шаблони]] за комплетна листа. Други често користени шаблони се: <nowiki>{{појасн}}</nowiki> за страници за појаснување, <nowiki>{{spoiler}}</nowiki> за предупредување spoiler и <nowiki>{{секник}}</nowiki> за никулец за секција. Постојат многу специфични никулци за одредени теми, како: <nowiki> {{Geo-stub}}, {{Hist-stub}}, и {{Linux-stub}}</nowiki>. За комплетна листа видете [[WP:WSS/ST]].
 
===Криење на врската „уреди“===
 
Вметнете '''<nowiki>__NOEDITSECTION__</nowiki>''' во документот за да спречите појавување на уреди врската до секој наслов на секција.
 
==Повеќе информации за уредување на вики страници==
 
* [[Помош:Како да почнам нова статија|Како да почнам нова статија]]
* Совети за [[Wikipedia:Придонесување кон Википедија|придонесување кон Википедија]]
* [[Википедија:Често поставувани прашања|Википедија ЧПП]]
* [[Помош:Формули]]
* [[Помош:Табели]]
* [[Помош:Содржина]]
 
{{DEFAULTSORT:Уредување}}
[[Категорија:Википедија_помош]]
[[Категорија:Википедија:Уредување]]
[[Категорија:Википедија:Помош]]
 
<!-- Interlanguage links -->
[[am:Help:Editing]]
[[ang:Wikipedia:How to edit a page]]
[[ar:ويكيبيديا:مساعدة التحرير]]
[[be:Вікіпэдыя:Як рэдагаваць існуючы артыкул]]
[[bg:Уикипедия:Как се редактират страници]]
[[ca:Viquipèdia:Com s'edita una pàgina]]
[[cs:Wikipedie:Jak editovat stránku]]
[[da:Wikipedia:Hvordan redigerer jeg en side]]
[[de:Wikipedia:Seite bearbeiten]]
[[el:Wikipedia:Πώς να επεξεργαστείτε μια σελίδα]]
[[eo:Vikipedio:Kiel redakti pagxon]]
[[en:Wikipedia:How to edit a page]]
[[es:Wikipedia:Cómo se edita una página]]
[[fi:Wikipedia:Kuinka sivuja muokataan]]
[[fr:Wikipédia:Syntaxe wikipédia]]
[[ga:Vicipéid:Conas alt a chur in eagar]]
[[he:ויקיפדיה:איך לערוך דף]]
[[hi:लेख को कैसे बदलें]]
[[hu:Wikipédia:Hogyan szerkessz egy lapot]]
[[id:Wikipedia:Menyunting sebuah halaman]]
[[it:Wikipedia:Guida essenziale]]
[[ja:Wikipedia:編集の仕方]]
[[lt:Wikipedia: Kaip Redaguoti Puslapį]]
[[nl:Help:Uitleg]]
[[nn:Hjelp:Redigering]]
[[no:Wikipedia:Hvordan man redigerer en side]]
[[pl:Wikipedia:Formatowanie tekstu na Wikipedii]]
[[pt:Wikipedia:Como editar uma página]]
[[ro:Wikipedia:Cum să editezi o pagină]]
[[ru:Как редактировать страницу]]
[[simple:Wikipedia:How to edit]]
[[sl:Wikipedija:Urejevanje slovenskih strani]]
[[sr:Википедија:Како се мења страна]]
[[sv:Wikipedia:Hur man redigerar en sida]]
[[th:Wikipedia:การแก้ไขหน้า]]
[[tr:Wikipedia:Sayfa nasıl değiştirilir]]
[[ur:صفحہ کس طرح ترميم کريں]]
[[vi:Help:Sửa đổi]]
[[zh-min-nan:Help:Pian-chi̍p]]
[[zh:Wikipedia:如何编辑页面]]
13

уредувања