Разлика помеѓу преработките на „Движење на неврзаните“

нема опис на уредувањето
с (Бот Додава: hu:El nem kötelezett országok)
'''Движењето на неврзаните''' е меѓународна организација во која членуваат 118 земји членки главно [[земји во развој]]. Движењето на неврзаните се занимава со прашањето на националните борби за независност, надминувањето на сиромаштијата, економскиот развој на земјите и се противи на [[колонијализам|колонијализмот]], [[империјализам|империјализмот]] и [[нео-колонијализам|нео-колонијализмот]]. Земјите членки на Движењето на неврзаните претставуваат 55% од населението на Земјата и речиси 2/3 од членките на [[ОН|Обединетите нации]].
 
[[СФРЈ|СФР Југославија]] до својот распад беше една од основачите и предводниците на Движењето. Нејзините земји наследнички по стекнувањето на независност го изгубија интересот за членување во движењето, но некои, [[Босна и Херцеговина]] и [[Србија и Црна Гора]], имаат статус на набљудувачи.
 
== Самити на Движењето на неврзаните ==
 
Самитите на Движењето на неврзаните обично се одржуваат на секоесекои три години.
 
* Првиот самит на Движењето се одржува во [[Белград]] од [[1 септември|1]] до [[6 септември]] [[1961]] година. На самитот учествуваат 25 држави: 11 од Африка и Азија и Југославија, [[Куба]] и [[Кипар]].
Анонимен корисник