Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

нема опис на уредувањето
с
| council_date = 325 година
| accepted_by = [[Римокатоличка црква]], [[Стара Католичка црква]], [[Православна црква]], [[Англиканска црква]], [[Древноисточни цркви]], [[Асириска источна црква]], [[Лутеранство]], [[Калвинизам]]
| previous = Нема ([[Ерусалимски собор|Ерусалимскиот]] не се смета како екуменски)
| previous = None ([[Council of Jerusalem]] is not generally considered to be ecumenical)
| next = [[FirstВтор Councilвселенски ofсобор|Прв ConstantinopleКонстантинополски собор]]
| convoked_by = [[Emperor ConstantineКонстантин I]]
| presided_by = St. [[AlexanderСвети ofАлександра AlexandriaАлександриски]] (andкако alsoи [[ConstantineКонстантин I|Emperor Constantine]])<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/413817/Council-of-Nicaea Britannica.com - Council of Nicea]</ref>
| attendance = 250–318 (onlysamo fivepet fromod WesternZapadnata Churchcrkva)
| topics = [[Arijanstvo]], [[Мелетска шизма|Малетијство]]
| topics = [[Arianism]], celebration of Passover ([[Easter]]), [[Meletius of Lycopolis|Miletian]] schism, validity of [[baptism]] by heretics, lapsed Christians
| documents = [[NiceneСимбол Creed#Theна original Nicene Creed of 325|Original Nicene CreedВера]] and about 20 decrees
}}
'''Првиот Вселенски собор''' бил одржан во [[Никеја]], [[Битинија]] (во денешна [[Турција]]) во 325 година и истиот бил свикан од страна на римскиот император [[Константин I]]. Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на [[Никејски Симбол на вера]], преседан бил создаден според кој за прв пат во историјата на црквата бил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини<ref>{{ws|"[[s:Catholic Encyclopedia (1913)/The First Council of Nicaea|First Council of Nicea]]" in the 1913 ''Catholic Encyclopedia''}}</ref><ref>{{cite web|url= http://www.1911encyclopedia.org/Council_of_Nicaea|title= Council of Nicaea in the 1911 Encyclopædia Britannica|work=www.1911encyclopeida.org|accessdate=march 14, 2010}}</ref>.