Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Првиот Вселенски собор''' бил одржан во [[Никеја]], [[Битинија]] (во денешна [[Турција]]) во 325 година и истиот бил свикан од страна на римскиот император [[Константин I]]. Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на [[Никејски Симбол на вера]], преседан бил создаден според кој за прв пат во историјата на црквата бил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини<ref>{{ws|"[[s:Catholic Encyclopedia (1913)/The First Council of Nicaea|First Council of Nicea]]" in the 1913 ''Catholic Encyclopedia''}}</ref><ref>{{cite web|url= http://www.1911encyclopedia.org/Council_of_Nicaea|title= Council of Nicaea in the 1911 Encyclopædia Britannica|work=www.1911encyclopeida.org|accessdate=march 14, 2010}}</ref>.
 
Целта на Соборот била разрешување на несогласувањата кои се појавиле во [[Александриска патријаршија|Александриската црква]] околу природата на [[Исус Христос]] во однос на Неговата врска со [[Отец]]от, односно попрецизно – дали Исус Христос имал иста или слична природа на Бог Отецот. [[Александар Александриски|Свети Александар]] и [[Свети Атанасиј]] ја завзеле првата позиција (дека Господ Исус Христос има иста природа со Бог Отецот), додека [[Ариј]] (од кого се развива и подоцнежното [[Аријанство]]) се залагал за второто тврдење. На овој собор било поддржано првото тврдење со огормно мнозинство (од сите присутни, само двајца гласале во полза на на презвитер Ариј). Другото решение кое било донесено на овој [[Вселеснки собор]] се однесувало на датумот на славењето на [[Велгиден]] ([[Пасха]]), најзначајниот празник во христијанскиот календар. На соборот било решено празнувањето да се одбележува првата недела после првата [[полна месечина]] од пролетната рамноденица, независно од библиското хебрејско сметање на времето ([[квардодециманизам]]) и дал овластување на Александрискиот Архиепископ секоја година да го соопштува датумот на останатите<ref архиепископиname="ccel.org">{{cite book
| url = http://www.ccel.org/ccel/schaff/hcc3.iii.xii.iv.html
| title = Schaff's ''History of the Christian Church'', Volume III, Nicene and Post-Nicene Christianity,
| chapter = § 120. The Council of Nicaea, 325
| quote = Only two Egyptian bishops, Theonas and Secundus, persistently refused to sign, and were banished with Arius to [[Illyria]]. The books of Arius were burned and his followers branded as enemies of Christianity.
}}</ref>)). Другото решение кое било донесено на овој [[Вселеснки собор]] се однесувало на датумот на славењето на [[Велгиден]] ([[Пасха]]), најзначајниот празник во христијанскиот календар. На соборот било решено празнувањето да се одбележува првата недела после првата [[полна месечина]] од пролетната рамноденица, независно од библиското хебрејско сметање на времето ([[квардодециманизам]]) и дал овластување на Александрискиот Архиепископ секоја година да го соопштува датумот на останатите архиепископи.
 
Првиот вселенски собор има и посебно историско значење затоа што претставува прв обид за донесување на одлуки преку консензус (католичански) на претставници на сите христијански верници, и оттука е првиот пример на техничка [[христологија]].