Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

с
нема опис на уредувањето
с
'''Првиот Вселенски собор''' бил одржан во [[Никеја]], [[Битинија]] (во денешна [[Турција]]) во 325 година и истиот бил свикан од страна на римскиот император [[Константин I]]. Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на [[Никејски Симбол на вера]], преседан бил создаден според кој за прв пат во историјата на црквата бил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини<ref>{{ws|"[[s:Catholic Encyclopedia (1913)/The First Council of Nicaea|First Council of Nicea]]" in the 1913 ''Catholic Encyclopedia''}}</ref><ref>{{cite web|url= http://www.1911encyclopedia.org/Council_of_Nicaea|title= Council of Nicaea in the 1911 Encyclopædia Britannica|work=www.1911encyclopeida.org|accessdate=march 14, 2010}}</ref>.
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Првиот Вселенски собор''' бил одржан во [[Никеја]], [[Битинија]] (во денешна [[Турција]]) во 325 година и истиот бил свикан од страна на римскиот император [[Константин I]]. Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на [[Никејски Симбол на вера]], преседан бил создаден според кој за прв пат во историјата на црквата бил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини.
 
Целта на Соборот била разрешување на несогласувањата кои се појавиле во [[Александриска патријаршија|Александриската црква]] околу природата на [[Исус Христос]] во однос на Неговата врска со [[Отец]]от, односно попрецизно – дали Исус Христос имал иста или слична природа на Бог Отецот. [[Александар Александриски|Свети Александар]] и [[Свети Атанасиј]] ја завзеле првата позиција (дека Господ Исус Христос има иста природа со Бог Отецот), додека [[Ариј]] (од кого се развива и подоцнежното [[Аријанство]]) се залагал за второто тврдење. На овој собор било поддржано првото тврдење со огормно мнозинство (од сите присутни, само двајца гласале во полза на на презвитер Ариј). Другото решение кое било донесено на овој [[Вселеснки собор]] се однесувало на датумот на славењето на [[Велгиден]] ([[Пасха]]), најзначајниот празник во христијанскиот календар. На соборот било решено празнувањето да се одбележува првата недела после првата [[полна месечина]] од пролетната рамноденица, независно од библиското хебрејско сметање на времето ([[квардодециманизам]]) и дал овластување на Александрискиот Архиепископ секоја година да го соопштува датумот на останатите архиепископи.
 
Овие благи мерки не вродиле плод, така што овој конфликт уште многу долго постоел. Мелетијците подоцна се здружиле со аријанците, и св. Атанасиј Александриски уште долго време потоа имал недоразбирања со нив. Конечно, мелетијанството изумрело во средината на [[5 век]].
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надоврешни врски ==