Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

с
== Мелетска шизма ==
 
[[Мелетска шизма|Мелетската шизма]] била уште една од важните работи кои се разгледувале на овој собор. Одлучено било Мелетиј да остане во неговиот град [[Ликопол]], но без никаква власт иако му било дозволено да го задржи епископскиот чин.
 
Овие благи мерки не вродиле плод, така што овој конфликт уште многу долго постоел. Мелетијците подоцна се здружиле со аријанците, и св. Атанасиј Александриски уште долго време потоа имал недоразбирања со нив. Конечно, мелетијанството изумрело во средината на [[5 век]].
 
== Надоврешни врски ==