Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

с
== Славење на Велигден ==
 
ПослеПо [[19 јуни]] почналозапочнало да се расправа за определувањето на датумот на славење на [[Велигден]]. Во западниот дел од РимскотоРимската ЦарствоИмперија бил прифатен обичајот за славење на [[Велигден]] во неделата после еврејската [[Пасха]], додека повеќе помесни Црквицркви на Истокот го задржале славењето на самиот ден Пасха, т.е 14 нисан според [[еврејски календар|еврејскиот календар]]. Во [[Рим]] и [[Александрија]], пак, се внимавало Велигден да не биде на истиот ден како и еверејската Пасха. На крај било одлучено секоја година александрискиот архиепископ да му соопштува на римскиот папа кој ден ќе биде славен Велигден. Тоа требало да биде првата недела после првата [[Полна Месечина]] после пролетната рамноденица.
 
== Мелетска шизма ==