Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

== Присутни ==
 
Св. Цар [[Константин I]] ги поканил сите 1800 епископи[[епископ]]и на Христијанскатахристијанската Црквацрква, но на овој Собор учевствувале само помеѓу 250 и 320. Во врска со тоа кој присуствувал, постојат повеќе извори и оттука, повеќе тврдења. св.Според [[Свети Евсевиј Цесарески]], избројалнивниот број бил 250, св.според [[Свети Атанасиј од Александија]] 318, додека св.пак според [[Свети Евстасиј Антиохиски запишал дека биле присутни околу]] 270 епископи. Во подоцнежните дела, Схоластичарот Сократ евидентирал повеќе од 300, додека Евагриј, Хилариј, ЈеремијаЕремија и Руфиниј запишале дека биле присутни 318 епископи.
За секој епископ постоел платен превоз од и кон неговото епископско море. Исто така, и сместувањето било платено од страна на Царотимператорот. Тие не патувале сами, туку секој од нив имал дозвола со себе да понесе два презвитера и три ѓакони. ОттукаОдовде, целосниот број на учесници на овој Собор би бил приближно 1500 (илјада и пестотини)души. Овој Собор бил посебен и поради скорешното официјализирање на Христијанството[[христијанство]]то како рамноправна вера во Светата Империјаимперијата со Едиктотиздавањето одна Милано[[Милански едикт|Миланскиот едикт]] (од [[февруари]] [[313]] година).
 
Источните епископи преовладувале на овој Собор, од кои на највисок ранг биле вбројани архиепископите св.[[Свети Александар Александриски]], св.[[Свети Евстасиј Антиохиски]] и св.[[Свети Макариј Ерусалимски]]. Некои од богоносните отци како св.[[Свети Пафнутиј од Теба]], [[Потамон од Хераклеа]] и [[Павле од Новоцесареа]] сѐ уште на нивните лица ги имале трагите од скорешниот прогон како сведови на верата. Понатаму, како значајни учесници се вбројуваатбиле Еусебиј од Никомедија, св.[[Свети Евсевиј Цесарески]], св.[[Свети Николај Мириклиски]], [[Аристакиј од Ерменија]], св.[[Свети Јаков НисивијскиНисивиски]] (поранешен пустиник), св.[[Свети Спиридон]], св.[[Свети Ахил]], св.[[Свети Пафнутиј]], св.[[Свети Митрофан ЦариградскиКонстантинополски]] и дрдруги. Од други места, тука биле присутни и персискиот епископ Јован, готскиот епископ Теофил и Стратофил, епископ на Питиунт и Егриси (лоцирани на денешната граница помеѓу Русија и Грузија).
Од подрачјата со латинско говорно подрачје присутни биле најмалку пет претставници: Марко од Калабрија, Сесилијан од Картагина, Хосиј од Кордоба, Никасиј од Дижон и Домнус од Стридон. Папата Силвестер I не можел да присуствува поради болест, но бил застапуван од двајца свештеници.
 
Од подрачјатареоните со латинско говорно подрачје присутни биле најмалку пет претставници: Марко од Калабрија, Сесилијан од Картагина, Хосиј од Кордоба, Никасиј од Дижон и Домнус од Стридон. Папата[[Папа Силвестер I]] не можел да присуствува поради болест, но бил застапуван од двајца свештеници.
 
== Аријанска ерес ==