Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Првиот Вселенски собор''' бил одржан во [[Никеја]], [[Битинија]] (во денешна [[Турција]]) во 325 година и истиот бил свикан од страна на римскиот император [[Константин I]]. Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на [[Никејски Симбол на вера]], преседан бил создаден според кој за прв пат во историјата на црквата бил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини.
 
Целта на Соборот била разрешување на несогласувањата кои се појавиле во [[Александриска патријаршија|Александриската Црквацрква]] околу природата на [[Господ Исус Христос]] во однос на Неговата врска со Отецот[[Отец]]от, односно попрецизно – дали Господ Исус Христос имаимал иста или слична природа на Бог Отецот. [[Св.Александар Александриски|Свети Александар]] и [[св.Свети Атанасиј]] ја завзеле првата позиција (дека Господ Исус Христос има иста природа со Бог Отецот), додека презвитер [[Ариј]] (од кого се развива и подоцнежното еретичко [[Аријанство]]) се залагал за второто тврдење. На овој собор било поддржано првото тврдење со огормно мнозинство (од сите присутни, само двајца гласале во полза на на презвитер Ариј). Другото решение кое било донесено на овој Првиот вселеснки[[Вселеснки собор]] се однесувало на датумот на славењето на [[Велгиден]] ([[Пасха]]), најзначајниот празник во христијанскиот календар. На соборот било решено празнувањето да се случуваодбележува првата недела после првата [[полна месечина]] од пролетната рамноденица, независно од библиското хебрејско сметање на времето ([[квардодециманизам]]) и дал овластување на Александрискиот Архиепископ секоја година да го соопштисоопштува датумот на останатите архиепископи.
 
Првиот вселенски собор има и посебно историско значење затоа што претставува прв обид за донесување на одлуки преку консензус (католичански) на претставници на сите христијански верници, и оттука е првиот пример на техничка [[христологија]].
 
 
== Карактер и цел ==