Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

с
нема опис на уредувањето
с
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Првиот вселенскиВселенски Соборсобор''', бил одржан во [[Никеја]], [[Битинија]] (во денешна [[Турција]]), свиканво од325 Светиотгодина римскии [[Царистиот Константинбил I]]свикан воод [[325]]страна год.на еримскиот првиот Вселенски собор на Христијанскатаимператор [[ЦркваКонстантин I]]. Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на Никејскиот [[Никејски Симбол на вератaвера]], преседан ебил создаден според кој за прв пат во историјата на Цркватацрквата ебил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини.
 
Целта на Соборот била разрешување на несогласувањата кои се појавиле во Александриската Црква околу природата на [[Господ Исус Христос]] во однос на Неговата врска со Отецот, односно попрецизно – дали Господ Исус Христос има иста или слична природа на Бог Отецот. [[Св. Александар]] и [[св. Атанасиј]] ја завзеле првата позиција (дека Господ Исус Христос има иста природа со Бог Отецот), додека презвитер Ариј (од кого се развива и подоцнежното еретичко Аријанство) се залагал за второто тврдење. На овој собор било поддржано првото тврдење со огормно мнозинство (од сите присутни, само двајца гласале во полза на на презвитер Ариј). Другото решение кое било донесено на овој Првиот вселеснки собор се однесувало на датумот на славењето на Велгиден (Пасха), најзначајниот празник во христијанскиот календар. На соборот било решено празнувањето да се случува првата недела после првата полна месечина од пролетната рамноденица, независно од библиското хебрејско сметање на времето (квардодециманизам) и дал овластување на Александрискиот Архиепископ секоја година да го соопшти датумот на останатите архиепископи.