Разлика помеѓу преработките на „Класична механика“

с
(Основни закони во класичната механика)
** [[Забрзување]]то претставува брзина (темпо) на менување на брзината, а се определува како производ на брзината и времето
**: <math>\vec a = \frac{d\vec v}{dt} = \frac{d^2\vec r}{dt^2}</math>
** [[Импулс (механика)|Импулс]] (постаро име: количество движење) е векторска физичка величина која е еднаква на производот на масата на материјалната точка и нејзината брзина
**: <math>\vec p = m\vec v</math>
** [[Кинетичка енергија]] е [[енергија]] на движењето на материјалната точка, која се определува како половина од производот на масата на телата со квадратот на нивната брзина