Разлика помеѓу преработките на „Сончево зрачење“

с
нема опис на уредувањето
с
'''Сончево зрачење''', во најширока смисла, е целосниот [[спектар]] на [[електромагнетна радијација]] која ја испушта [[Сонце]]то. На [[Земја]]та, сончевото зрачење се филтрира низ Земјината [[атмосфера]], а '''соларната радијација''' се гледаме како дневна светлинакога Сонцето е над [[хоризонт]]от. Блиску до половите во [[лето]] деновите се подолги, а ноќите покуси или воопшто ги нема. Во [[зима]], на половите ноќите се подолги, и во некои периоди сончевата светлина воопшто ја нема. Сончевото зрачење може да се измери со помош на апарат наречен пиранометар или пирхелиометар. Светската метеоролошка организација ја дефинира сончевата светлина како директно зрачење од Сонцето врз Земјата со најмалку 120 [[ват|W]]·[[метар|m]]<sup>−2</sup>.<ref>{{цитирана веб страница | url=http://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/publications/CIMO-Guide/CIMO%20Guide%207th%20Edition,%202006/Part%20I/Chapter%208.pdf |format=PDF| title=Chapter 8 – Measurement of sunshine duration | work=CIMO Guide | publisher=[[World Meteorological Organization]] | accessdate=2008-12-01 }}</ref>
 
Директното сончево зрачење има светлосен ефект од околу 93 [[лумен]]и на [[Наслов на врска]]ват, што вклучува [[инфрацрвено зрачење]], видлива светлина и [[ултравиолетово зрачење]]. Сјајната сончева светлина има околу 100.000 [[кандела|кандели]] на квадратен метар на површината на Земјата.
 
Сончевата светлина е клучниот фактор за процесот [[фотосинтеза]].
{{Сонце}}
 
[[Категорија:Сонце|Зрачење]]
[[Категорија:Енергија]]
[[Категорија:Атмосфера]]
[[Категорија:РадијацијаЗрачење]]
[[Категорија:Клима]]
[[Категорија:Светлина]]