Разлика помеѓу преработките на „Одисеја“

Додадени 1.636 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
'''Одисеја''' ([[грчки]]: ''Ὀδυσσεία'') е старогрчка епска поема, чиј автор се смета дека е Хомер.
'''Одисеја''' ([[грчки]]: ''Ὀδυσσεία'') е старогрчка епска поема, чиј автор се смета дека е Хомер. Во неа се опишува митолошкиот херој Одисеј во времето на неговото враќање во неговата роднина, островот Итака, по крајот на Тројанска војна|Тројанската војна, како и чекањето на неговата сопруга Пенелопа (митологија)|Пенелопа, која му останала верна. Патувањето на Одисеј траело околу десет години, но во поемата се опишани само последните триесетина денови од него.
 
== Опис==
 
Тројанскиот период, освен периодот од Тројанската војна, го вклучува ѝ талкањето на Одисеј по светот. Ова е опишано во хомеровата Одисеја<ref name="HeliosTr">{{cite encyclopedia|title=Trojan War|encyclopedia=Encyclopaedia The Helios|year=1952}}</ref> The Trojan cycle also includes the adventures of the children of the Trojan generation (e.g. [[Orestes (mythology)|Orestes]] and [[Telemachus]]).<ref name="TrBr" />Одисеја го опишува враќањето на Одисеј во родната му [[Итака]], по крајот на [[Тројанска војна|Тројанската војна]], како и случувањата со неговата сакана сопруга [[Пенелопа (митологија)|Пенелопа]] и неговиот син [[Телемах (митологија)|Телемах]], која и покрај толку години му останала верна на својот сопруг.
 
Тоа патување траело околу дваесет години, но во поемата се опишани само последните триесетина денови од тоа патување. Кога Одисеј се вратил на островот, тој успеал да си ја поврати власта во кралството, бидејќи истата му била одземена од страна на просјаците. По пристигнувањето на островот, Одисеј бил препознаен само од неговото куче. Идентитетот на Одисеј бил скриен со помош на [[Атена (митологија)|Атена]], која го претворила во старец. Својот идентитет Одисеј го докажал повторно со помошта на Атена, успевајќи да ја затекне стрелата од својот лак. На крајот, со истата таа стрела, тој со помош на Телемах ги убил сите оние кои пртходно му го зазеле кралството.