Разлика помеѓу преработките на „Солунска афера“

== Последици ==
 
Во текот на аферата во Апелациониот и Окружниот суд биле разгледани делата на 202 лица, меѓутоа во оваа бројка не влегле 88 души уапсени од [[Радовиш]] и неговата околина кој најверојатно биле однесени во [[Скопје]] и нивните дела биле разгледани од тамошниот Апелационен суд <ref name="VG" />. Според еден документ од англиско потекло во текот на аферата биле уапсени 204 лица. Од нив 66 души биле ослободени, 20 души биле осудени во отсуство, а 117 биле затворени во солунскиот затвор. Според мемоарот на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] во текот на аферата биле мачени 217 души , 188 биле уапсени од кои 101 лице биле осудени. Оваа афера оставила силни последици како за [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] така и врз целото македонско националноослободително дело. Во текот на аферата речиси целиот [[Централен комитет на МРО|Централен комитет]] бил затворен, а аферата на површина го исфрлила бугаринот [[Иван Гарванов]] некој од историчарите истакнуваат дека:
 
Според еден документ од англиско потекло во текот на аферата биле уапсени 204 лица. Од нив 66 души биле ослободени, 20 души биле осудени во отсуство, а 117 биле затворени во солунскиот затвор.
{{Цитатник|''јасен бил курсот откако Гарванов го зел кормилото на Организацијата''<ref name="VG" />}}
 
Според мемоарот на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] во текот на аферата биле мачени 217 души , 188 биле уапсени од кои 101 лице биле осудени. Оваа афера оставила силни последици како за [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] така и врз целото македонско националноослободително дело.
Единствена придобивка од оваа Афера за [[Македонска револуционерна организација]] е што сите разбрале дека таа се бори за:
 
Во текот на аферата речиси целиот [[Централен комитет на МРО|Централен комитет]] бил затворен, а аферата на површина го исфрлила бугаринот [[Иван Гарванов]] некој од историчарите истакнуваат дека:
 
{{Цитатник|''јасен бил курсот откако Гарванов го зел кормилото на Организацијата''<ref name="VG" />}}
 
{{Цитатник|Единствена придобивка од оваа Афера за [[Македонска револуционерна организација]] е што сите разбрале дека таа се бори за: ''независна македонска држава'' <ref name="VG" /> }}.
 
== Историски погледи за аферата ==