Разлика помеѓу преработките на „Полимеризација“

нема опис на уредувањето
 
{{Никулец}}
'''Полимеризација''' е процес во кој доаѓа до сврзување на поголем број помали [[молекул]]и ([[мономер]]и), при што се образуваат големи молекули ([[полимер]]и), без да се добиваат други [[производ]]и. Пример за полимеризација е образувањето на [[полиетен]]:
 
*''n''H<sub>2</sub>C=CH<sub>2</sub> (мономер) -----> ~~--(H<sub>2</sub>C-CH<sub>2</sub>)<sub>''n''</sub>--~~ (полимер).
*Пример за полимеризација е образувањето на [[полиетен]]:
 
 
''n''H<sub>2</sub>C=CH<sub>2</sub> (мономер) ---> ~~--(H<sub>2</sub>C-CH<sub>2</sub>)<sub>''n''</sub>--~~ (полимер).
 
[[Категорија:Хемија]]