Разлика помеѓу преработките на „Доменски именски систем“

(Создадена страница со: '''Системот за именување на домени '''(анг: ''Domain Name System - DNS'') претставува хиерархиски сис...)
 
== DNS во реалниот свет ==
 
[[File:LocalDNS.JPG|thumb|450px350px|right|Функција на разрешувачот во оперативниот систем.]]
 
Корисниците најчесто не комуницираат директно преку DNS разрешувач. Наместо со примена на разрешувач, процесот на DNS разрешувањето се одвива транспарентно во клиентските апликации како Веб прелистувачите, клиентите за електронска пошта и други Интернет апликации. Кога ќе се појави барање за кое е потребно DNS пребарување, ваквите програми испраќаат барање за разрешување до локален DNS разрешувач во оперативниот систем и потоа тој ја раководи потребната комуникација.
Кога ќе се појави барање за кое е потребно DNS пребарување, ваквите програми испраќаат барање за разрешување до локален DNS разрешувач во оперативниот систем и потоа тој ја раководи потребната комуникација.
DNS разрешувачот во кеш ги има најскоро добиените барања, ако во кешот го содржи одговорот, разрешувачот ќе врати вредност до програмата која го издаде барањето. Ако потребните информации не се наоѓаат во кеш тогаш барањето се проследува до DNS сервер.
4

уредувања