Разлика помеѓу преработките на „Геја (митологија)“

нема опис на уредувањето
'''Геја''' во [[грчка митологија|грчката митологија]] е мајка на Земја, која била родена од [[Хаос (митологија)|Хаос]], мајка на [[Уран (митологија)|Уран]]. Геја го родила на Уран, кој подоцна пак и станал сопруг. Од нивниот брак се родиле [[Понт (митологија)|Понт]], Титаните[[Титани]]те, Гигантите[[Гиганти]]те.
 
Геја имала голема улога во создавањето на универзумот. АоединувајќиСоединувајќи се со Уран, биле родени првите богови, односно Титаните. Најпрвин биле родени [[Океан (митологија)|Океан]] и [[Тетида (митологија)|Тетида]], од чие потомство пак се родиле Река и Океанида.
 
Според митологијата, таа и помогнала на својата ќерка [[Реја (митологија)|Реја]], да го сокрие [[Зевс]] во една пештера во [[Крит]], бидејќи нејзиниот сопруг [[Крон (митологија)|Крон]] ги голтал сите деца кои биле раѓани од неа, со цел да не му биде зазеден престолот. Подоцна, таа му помогнала на својот внук Зевс во борбата против Титаните во [[Титаномахија|Титаномахијата]]. Сепак, во последната борба помеѓу боговите, во Гигантомахијата[[Гигантомахија]]та, таа била против Зевс, барајќи по светот една билка која ги лечела на Гигантите[[Гиганти]]те.