Разлика помеѓу преработките на „Геја (митологија)“

нема опис на уредувањето
с (Геа преместена како Геја (митологија))
Геја во грчката митологија е мајка на Земја, која била родена од Хаос, мајка на Уран (митологија)|Уран. Геја го родила на Уран, кој подоцна пак и станал сопруг. Од нивниот брак се родиле Понт (митологија)|Понт, Титаните, Гигантите.
 
Геја имала голема улога во создавањето на универзумот. Аоединувајќи се со Уран, биле родени првите богови, односно Титаните. Најпрвин биле родени Океан и Тетида, од чие потомство пак се родиле Река и Океанида.
 
Според митологијата, таа и помогнала на својата ќерка Реја да го сокрие Зевс во една пештера во Крит, бидејќи нејзиниот сопруг Крон ги голтал сите деца кои биле раѓани од неа, со цел да не му биде зазеден престолот. Подоцна, таа му помогнала на својот внук Зевс во борбата против Титаните во Титаномахија|Титаномахијата. Сепак, во последната борба помеѓу боговите, во Гигантомахијата, таа била против Зевс, барајќи по светот една билка која ги лечела на Гигантите.