Состојба на материјата: Разлика помеѓу преработките

с
Отстрането уредувањето на 77.29.141.75 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Тиверополник|Тивероп
[непроверена преработка][проверена преработка]
с (Отстрането уредувањето на 77.29.141.75 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Тиверополник|Тивероп)
 
== Гасовита агрегатна состојба ==
Гасовитите супстанции немаат ниту сопствена форма, ниту сопствен волумен. Нивните молекули се движат хаотично во сите правци ([[Брауново движење]]). Главна карактеристика на гасовите е нивната тенденција да го заземаат целиот простор што им е на располагање, односно максимално да се шират. Сето ова укажува на многу слабите интеракции меѓу молекулите во гасовите. Ако гасот е изграден од [[Неполарна молекула|неполарни молекули]], што е доста често, меѓу нив дејствуваат [[Лондонови привлечни сили да ]].
 
== Плазма ==