Кралство Србија: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
с (Бот: козметички промени)
сНема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Инфокутија за поранешна земјадржава
|native_name = Краљевина Србија<br> ''Kraljevina Srbija''
|conventional_long_name = Кралство Србија
|common_name = СрбијаSerbia
|continent = ЕвропаEurope
|region = БалканBalkans
|country = СрбијаSerbia
|year_start = 1882
|year_end = 1918
|date_start= 6 Мартмарт
|event1 =
|date_end= 1 Декември
|date_event1 =
|event_end=Joined ''[[Кралство Југославија|Југославија]]'' <!-- Кралство на Србите, Хрватите и Словенците, подоцна познато како Југославија-->
|date_end= 1 Декемвридекември
|p1 = Principality of Serbia
|event_end=Се приклучила кон ''[[Кралство Југославија|Југославија]]''
|flag_p1 = Cs-sr sc.jpg
|event_post =
|date_post =
|p1 = Кнежевство Србија
|p2 =
|flag_p1 = Civil Flag of Serbia.svg
|flag_p2 = Flag of Austria-Hungary 1869-1918.svg
|s1 = Кралство Југославија
|flag_s1 =Naval_Ensign_of_the_Kingdom_of_Yugoslavia Flag of the Kingdom of Yugoslavia.svg
|image_flag = FlafCivil Flag of Serbia (1882-1918).pngsvg
|image_coat = Coat of arms of Serbia.svg
|image_map = Serbia1913.png
|national_anthem = Боже Правде
|image_map_caption = Кралството Србија во 1913
|national_anthem = Боже''[[Bože ПравдеPravde]]''
|official_languages = [[Српски јазик|Српски]]
|capital = [[Белград]]
|government_type = Уставна монархија
|latd=44 |latm=49 |latNS=N |longd=20 |longm=28 |longEW=E
|title_leader = [[Монарх|Крал]]
|government_type = Монархија
|leader1 = [[Милан Обреновиќ IV|Милан]]
|title_leader = Крал
|year_leader1 =1882-18891882–1889
|leader1 = [[Милан Обреновиќ IV|Милан]]
|leader2 = [[Александар Обреновиќ|Александар]]
|year_leader1=1882-1889
|year_leader2 =1889-19031889–1903
|leader2 = [[Александар Обреновиќ|Александар]]
|leader3 = [[Петар I од Србија|Петар IКараѓорѓевиќ]]
|year_leader2=1889-1903
|year_leader3 =1903-19181903–1918
|leader3 = [[Петар I од Србија|Петар I]]
|currency = [[Српски динар]]
|year_leader3=1903-1918
}}
 
'''Кралството Србија''' била држава која егзистирала на [[Балкан]]от од [[1882]] од [[1918]] година. Била признаена како Принципал Србија според [[Берлински договор, 1878|Берлинскиот конгрес]] од 1878 година.