Разлика помеѓу преработките на „Љубомир Фрчкоски“

нема опис на уредувањето
{{внимание}}
{{Infobox Officeholder
|name = Љубомир Данаилов Фрчкоски
|website =
}}
'''Љубомир Данаилов Фрчкоски''', (р.роден на [[2 декември]] [[1957]] во [[Скопје]]), е македонски политичар и кандидат на [[СДСМ]] за [[Претседател на Република Македонија]] на изборите одржани на [[22 март]] [[2009]].<ref>http://www.bbc.co.uk/macedonian/news/story/2009/01/090127_sdsm_frcko.shtml</ref> Фрчкоски е професор по [[меѓународно јавно право]], меѓународни односи и Современи политички теории на [[Правен факултет „Јустинијан I“|Правниот факултет во Скопје]], [[Универзитет Св. Кирил и Методиј]]- [[Скопје]], [[Република Македонија]].
 
Љубомир Фрчкоски дипломирал на Правниот факултет во Скопје во [[1981]]. Во [[1986]] година магистрирал на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, а со титулата [[доктор на науки]] се стекнал на Универзитетот „Едвард Кардељ“ во [[Љубљана]] во [[1989]] година.
 
== Политичка биографија ==
Професор Фрчкоски беше [[министер]] во [[Владата на Република Македонија]] во периодот 1990 до 1997 година. Министер без портфељ до 1992, [[министер за внатрешни работи]] од 1992 до 1996 и [[министер за надворешни работи]] во периодот 1996 - 1997.
 
Во периодот од 1991 до 1997 година бил министер во владата на [[Бранко Црвенковски]]. Така, до [[1992]] година бил министер без ресор, од [[1992]] до [[1996]] бил [[Министер за внатрешни работи на Република Македонија|Министер за внатрешни работи]], од [[1996]] до [[1997]] година [[Министер за надворешни работи на Република Македонија|Министер за надворешни работи]].
Од 2000 до 2001 година, Фрчкоски е именуван на функцијата извршен директор на [[Фондацијата за стратегиски истражувања]] [[Киро Глигоров]].
 
ПрофесоротОд [[2000]] до [[2001]] година, Фрчкоски бешебил именуван на функцијата извршен директор на [[Фондацијата за стратегиски истражувања]] [[Киро Глигоров]]. Освен ова, тој бил и Советник на Претседателот на Република Македонија за уставни прашања и прашања од областа на човековите права од [[2000]] година, како и кандидат на [[СДСМ]] за [[Претседател на Република Македонија]] на изборите одржани на [[22 март]] [[2009]].<ref>http://www.bbc.co.uk/macedonian/news/story/2009/01/090127_sdsm_frcko.shtml</ref>
 
== Научно-истражувачка дејност ==
 
Фрчкоски беше еден од експертите вклучени во подготовката на [[Уставот на Република Македонија]] од 17.11.1991, како и на амандманите на Уставот од 2001 година.
 
Фрчкоски бил еден од експертите вклучени во подготовката на [[Уставот на Република Македонија]] од [[17 ноември]] [[1991]], како и на амандманите на Уставот од [[2001]] година. Од [[1994]] година, тој ебил член на IFRI, Францускиот Институт за меѓународни односи.
 
Фрчкоски, исто така е член на Асоцијацијата за меѓународно право- Скопје и. поранешен генерален секретар на Форумот за човекови права. Во 2002 година, бил избран за член на ECRI при [[Советот на Европа]].
 
Во 2002 година, професор Фрчкоски беше избран за член на ECRI при [[Советот на Европа]].
 
Фрчкоски е визитинг професор на I.U.I.E.S. Меѓународниот универзитетски институт за Европски студии во Италија и член на Научниот комитет на Институтот за социологија во Горица.
 
== Дел од библиографијата на трудови ==
 
== Наводи ==
{{reflistнаводи}}
 
{{МВР-министри}}