Разлика помеѓу преработките на „Михаил Герџиков“

 
=== Македонски таен револуционерен комитет ===
 
{{Главна|Македонски таен револуционерен комитет}}
 
Средно образование учел во бугарската гимназија во [[Пловдив]]. Во [[1897]] година заминал во [[Швајцарија]], каде студирал правни науки во [[Лозана]] и [[Женева]].
 
Тој бил еден од најистакнатите претставници на анархистичкиот [[Македонски таен револуционерен комитет]]. Во учебната [[1899]]/[[1900]] година под името Тодор Луканов бил учител во гимназијата во [[Битола]].
 
=== Македонска револуционерна организација ===