Разлика помеѓу преработките на „Михаил Герџиков“

==Ран период==
 
Средно образование учел во бугарската гимназија во [[Пловдив]]. Во [[1897]] година заминал во [[Швајцарија]], каде студирал правни науки во [[Лозана]] и [[Женева]].
Средно образование учел во бугарската гимназија во [[Пловдив]]. Во [[1897]] година заминал во [[Швајцарија]], каде студирал правни науки во [[Лозана]] и [[Женева]]. Тој бил еден од најистакнатите претставници на анархистичкиот [[Македонски таен револуционерен комитет]]. Во учебната [[1899]]/[[1900]] година под името Тодор Луканов бил учител во гимназијата во [[Битола]]. Во октомври [[1900]] година станал четник во четата на [[Христо Чернопеев]] во [[Кукуш]]. По решение на ЦК определен бил за претставник на [[ВМОРО|Организацијата]] во Одринскиот револуционерен округ, а подоцна и за ревизор на четите во источниот дел на [[Тракија|Одринско]]. Во текот на ''Преображенското востание'' во [[1903]] година практично раководел со ''Бојното тело'' и по негова команда со четите на [[Иван Варналиев]] и [[Христо Силјанов]] било заземено селото Василико. [[анархизам|Анархист]] по убедување, Герџиков во македонското револуционерно движење бил голем противник на [[Борис Сарафов]]. По директива на [[Задгранично претставништво|задграничните претставници]] на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] во [[Софија]], дури лично престојувал во [[Белград]] кон крајот на [[1903]] година за да ги следи актите на [[Борис Сарафов]]. По востанието тесно соработувал со левите сили во револуционерното движење.
 
Тој бил еден од најистакнатите претставници на анархистичкиот [[Македонски таен револуционерен комитет]]. Во учебната [[1899]]/[[1900]] година под името Тодор Луканов бил учител во гимназијата во [[Битола]].
 
Во октомври [[1900]] година станал четник во четата на [[Христо Чернопеев]] во [[Кукуш]].
 
По решение на ЦК определен бил за претставник на [[ВМОРО|Организацијата]] во Одринскиот револуционерен округ, а подоцна и за ревизор на четите во источниот дел на [[Тракија|Одринско]].
 
Во текот на ''Преображенското востание'' во [[1903]] година практично раководел со ''Бојното тело'' и по негова команда со четите на [[Иван Варналиев]] и [[Христо Силјанов]] било заземено селото Василико.
 
[[анархизам|Анархист]] по убедување, Герџиков во македонското револуционерно движење бил голем противник на [[Борис Сарафов]].
 
По директива на [[Задгранично претставништво|задграничните претставници]] на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] во [[Софија]], дури лично престојувал во [[Белград]] кон крајот на [[1903]] година за да ги следи актите на [[Борис Сарафов]].
 
По востанието тесно соработувал со левите сили во револуционерното движење.
 
{{Шаблон:Анархизам}}